StoryEditorOCM
DubrovnikVrijedna donacija

‘Moja domovina‘ Katije Ćorić postaje dio građe Muzeja Domovinskog rata

Piše K. F.
10. srpnja 2024. - 12:21

U Muzeju Domovinskog rata Dubrovnik u petak, 12. srpnja održat će se predstavljanje donacije umjetnice Katije Ćorić, aktivistice i kolekcionarke umjetnina iz Montreala u Kanadi.

- Predstavljamo još jednu od iznimno vrijednih donacija na čijim temeljima i „stoji“ Muzej Domovinskog rata Dubrovnik i čija je građa više od 80 posto nesebično darovana od strane institucija, branitelja, građana i umjetnika u nadi da će biti sačuvana od zaborava i uništenja te izložena u budućem stalnom postavu Muzeja u obnovljenoj tvrđavi Imperijal - ističe Varina Jurica Turk, ravnateljica MDRD te dodaje:

- Posljednjih 16 godina, od kada intenzivno prikupljamo i prezentiramo građu iz Domovinskog rata, naše su Zbirke postale vrelo na kojem se može sustavno i stručno izučavati naša novija povijest i na što smo veoma, kao muzejski djelatnici, ponosni. U Muzejskim zbirkama čuvamo, osim dokumentarne građe i brojna vrijedna darovana umjetnička djela inspirirana stradanjem Grada, herojstvom i žrtvom njegovih branitelja i građana, a posebno dubrovačkih umjetnika koji su kontinuiranim stvaranjem i brojnim izložbama u najtežim danima njegove novije povijesti, kao i poslije rata, iznova potvrdili snagu i nesalomljivost njegovog slobodarskog duha.

U zbirci su brojna djela umjetnika koji su duboko povezani s Gradom, a koji nisu bili u vrijeme razaranja na licu mjesta, ali ih je inspirirala njegova žrtva, kaže Jurica Turk te nabraja: djela Eda Murtića, „Homagge Dubrovniku“, radovi glasovite fotografkinje Marije Braut i njene izložbe „Jedno lice rata“, kompletna izložba „Dubrovnik…“ autora Damira Fabijanića. Dvije izložbe fotografija slikarice Anne Marie Grill s kojima je u Europi širila istinu o razaranju Grada i prikupljala humanitarnu pomoć za stanovništvo, te pet djela Dimitrija Popovića iz njegovog poznatog ratnog ciklusa nadahnutog potresnim snimcima Mira Kernera i drugih istaknutih dubrovačkih fotografa, Božidara Gjukića i Mila Kovača.

Zbirka će sada postati bogatija za sliku „Moja domovina“ (My Homeland) autorice Katije Ćorić nastala 1991.. Umjetnina je nastala u vrijeme ratnih razaranja početkom Domovinskog rata a poklonila ju je svome ocu, kapetanu Ivanu Ćoriću (1938. - 2015.) 1991. Kako ističe ravnateljica Muzeja, slika je ulje na platnu, koje prikazuje najdublje misli Katije Ćorić u jednom od najtežih razdoblja njezinog života te je bila dio serije pod nazivom "Učinci rata na umjetnicu". Serija je bila izložena u Zagrebu, Požegi i Dubrovniku 1996. godine.

Donacijom umjetnice Katije Ćorić, slika se ponovno vraća u Dubrovnik i postaje dijelom fundusa Muzeja Domovinskog rata Dubrovnik te ostaje kao zalog za trajno pamćenje na Domovinski rat i stvaranje suverene i samostalne Republike Hrvatske.

12. srpanj 2024 13:22