StoryEditorOCM
DubrovnikGRAD PO MJERI GRAĐANA

Moderna javna rasvjeta donosi 70 posto uštede, solarna energija u sedam javnih objekata, energetska obnova kulturnih ustanova, škola i vrtića...

Piše Grad Dubrovnik
4. ožujka 2022. - 12:16
Na zgradu gradskog bazena u planu je ugradnja dizalice topline, čime će se ostvariti ušteda od 700 tisuća kuna godišnje

ENERGETSKA OBNOVA I UŠTEDA PRIORITETI BUDUĆNOSTI

Modernizacija sustava javne rasvjete donosi uštedu od 70 posto

Grad Dubrovnik poduzima niz aktivnosti kako bi umanjio negativne efekte koje će povećanje cijene energenta i sirovina imati primarno na trošak električne energije osnovnih škola, ali i ustanova u kulturi te na sustav javne rasvjete.

U pripremi je projekt modernizacije cijelog sustava javne rasvjete procijenjene vrijednosti 14 milijuna kuna. U sklopu ove investicije zamijenit će se 3755 zastarjelih rasvjetnih tijela te će se time ostvariti ušteda od preko dva milijuna kuna na godišnjoj razini. Uštede će se u javnoj rasvjeti ostvariti modernizacijom, na način da se stara rasvjeta zamjenjuje novom LED rasvjetom koja troši manje električne energije i ima manje gubitke te donosi uštede do 70 posto.

image
Račun za potrošnju električne energije za javnu rasvjetu u siječnju 2021. iznosio je 413.225,03 kuna, a u siječnju 2022. 397.758,84 kuna

Vrijedi spomenuti kako Grad Dubrovnik sukladno zakonskoj obvezi kontinuirano obavlja energetske preglede sustava javne rasvjete, koji daju podatke o stanju rasvjete, a koje se ocjenjuje kao: odlično, dobro ili kritično. Zadnji pregled izvršen je 2019. godine i pokazao je da je od oko 9000 rasvjetnih tijela, koliko ih je na području grada Dubrovnika, njih oko 1500 nova LED rasvjeta sa stupovima i instalacijama u odličnom stanju.

Račun za potrošnju električne energije za javnu rasvjetu u siječnju 2021. iznosio je 413.225,03 kuna, dok je u siječnju 2022. iznosio 397.758,84 kuna.

KORIŠTENJE SOLARNE ENERGIJE UVODI SE U SEDAM JAVNIH OBJEKATA

U cilju značajnijeg smanjenja utjecaja troška električne energije i opterećenja koje porast cijena nosi za proračun Grada izrađen je idejni i glavni projekt fotonaponskih elektrana DUSOLARI koji obuhvaća sedam javnih objekata: Sportsku dvoranu Gospino polje, dječji vrtići Palčicu i Ciciban te OŠ Ivana Gundulića, OŠ Montovjernu, OŠ Lapad i OŠ Antuna Masle u Orašcu.

image
Projekt je prijavljen na EU natječaj vrijedan je oko 6,7 milijuna kuna

Kako bi se osigurala bespovratna sredstava sufinanciranja projekt DUSOLARI prijavljen je na natječaj koji uključuje korištenje obnovljivih izvora energije - „Povećanje kapaciteta za proizvodnju solarne energije“, program Energija i klimatske promjene, financiran iz Financijskog mehanizma Europskog gospodarskog prostora 2014. – 2021. u Republici Hrvatskoj.

PROVEDENA ENERGETSKA OBNOVA KULTURNIH USTANOVA

U okviru EU projekta DURA-e „Seadrion“ obnovljena kotlovnica Kneževog dvora te da je u novo postrojenje ugrađeno šest dizalica topline koje koriste morsku vodu za grijanje i hlađenje objekata Kneževog dvora, Kazališta Marina Držića i zgrade gradske uprave. projekt iznimno je vrijedan i i ima veliki značaj jer je riječ o korištenju obnovljivih izvora energije u kulturno-povijesnom središtu.

image
Projekt ima veliki značaj u korištenju obnovljivih izvora energije u kulturno-povijesnom središtu, odnosno UNESCO-vom zaštićenom području

OSTVAREN DOPRINOS U POVEĆANJU ENERGETSKE UČINKOVITOSTI

Provedene su sveobuhvatne projekti energetskih obnova osnovnih škola Lapad, Ivana Gundulića, Marina Držića te vrtića Izviđač i Ciciban. Ove investicije doprinijeli su povećanju energetske učinkovitosti zgrada i smanjenju toplinskih gubitaka te su time rezultirali i manjim izdacima za električnu energiju.

image
Ukupna vrijednosti investicija doseže 20 milijuna kuna

UŠTEDA ELEKTRIČNE ENERGIJE U OBRAZOVNIM INSTITUCIJAMA

Kada je riječ o ulaganjima u obrazovnu infrastrukturu i paralelno s time uštedi električne energije na gradskom području u pripremi su i energetske obnove zgrade OŠ Mokošica, OŠ Marina Držića (objekt škole za djecu s posebnim potrebama), objekta Luže, Doma kulture na Koločepu te postojeće Sportske dvorane u Gospinom polju.

image
Procijenjena vrijednost ovih investicija prelazi 42 milijuna kuna, od čega samo na energetsku obnovu sportske dvorane otpada 24,8 milijuna kuna

PLANIRANI ENERGETSKI PROJEKTI I U SPORTSKIM OBJEKTIMA

image
Na zgradu gradskog bazena u planu je ugradnja dizalice topline, čime će se ostvariti ušteda od 700 tisuća kuna godišnje

24. travanj 2024 09:05