StoryEditorOCM
DubrovnikPovodom Međunarodnog dana muzeja

Mladi kreativci na djelu: u Domu Marina Držića otvorena izložba radova „Držićev idealni svijet“

Piše dv
19. svibnja 2023. - 18:57

 

Povodom Međunarodnog dana muzeja, jučer je u Domu Marina Držića otvorena izložba radova polaznika višemjesečne likovne radionice „Držićev idealni svijet“. Djecu polaznike radionice, njihove roditelje i ostalu publiku najprije je pozdravio ravnatelj Doma Marina Držića Nikša Matić koji je istaknuo važnosti pedagoške djelatnosti Ustanove za budući razvoj kulturne publike, a potom je kustosica Doma Marina Držića, Valerija Jurjević, ujedno kustosica izložbe i autorica teksta deplijana govorila o samoj izložbi.

Mentorica radionice Jasmina Runje, muzejska pedagoginja Doma Marina Držića, upoznala je prisutne s postupkom nastanka izloženih radova te se zahvalila djeci koja su s veseljem dolazila na radionicu svaku subotu. Od ožujka do svibnjao blikovali su od glinamola likove, životinje, biljke, predmete i građevine vezane uz Držićev život i djelo koje su obojili akrilnim bojama, povezali najlonskom strunom te vješali o drvene križne konstrukcije stvarajući tako pokretne skulpture - mobile. Na kraju je ravnatelj Nikša Matić svakome polazniku uručio priznanje za sudjelovanje na radionici "Držićev idealni svijet" uz prigodni poklon, strip-izdanje Držićeve „Novele od Stanca“.

Marin Držić opisao je idealni svijet u glasovitom prologu Dugog Nosa koji prethodi radnji njegove najpoznatije komedije „Dundo Maroje“, u kojem vlada vječno proljeće, a ljudi nazbilj „srce nose prid očima“. Dvadeset i dvoje polaznika višemjesečne likovne radionice „Držićev idealni svijet“ u izložene radove utkali su svoje srce, a Dom Marina Držića su oživjeli maštovito oblikovani i oslikani mobili koji nas podsjećaju kako u mašti uvijek možemo stvoriti naš idealni svijet.

20. travanj 2024 07:19