StoryEditorOCM
DubrovnikNEOBIČAN SLUČAJ KOJI JE PRATIO DUBROVAČKI VJESNIK

MISTERIJ S NEKOLIKO ZAPLETA I OBRATA Traži se vlasnik 19 tona švicarskog maslaca uskladištenog u Komolcu

Piše PSD.
16. siječnja 2020. - 23:00
Tekst objavljen u 1006. broju Dubrovačkog vjesnika 27. siječnja 1970. privukao je našu pažnju. Naslov glasi "Ni poslije tri mjeseca ne zna se pravi vlasnik" i nakon što smo ga pročitali, shvatili smo da bi bio zanimljiv čitateljima danas. No, nismo ni slutili da je tako malen i naizgled 'beznačajan' tekst uvod u pravu priču, aferu koja se nastavili kroz nekoliko brojeva našeg tjednika koji ove godine obilježava 70 godina postojanja.

Ni poslije nekoliko dana kako je objavljeno da se u hladnjači poduzeća „Budućnost“ u Komolcu već tri mjeseca nalazi uskladišteno 19 tona maslaca uvezenog iz Švicarske, o čemu je vijest prenijela gotovo sva dnevna štampa u nas, ne zna se još tko je vlasnik zagonetne pošiljke maslaca za koju je kao tranzitnu robu istekao zakonski rok obaveznog uskladištenja pa će ga carinski organi, po svoj prilici morati izložiti licitaciji.

„Ničiji“ maslac, uvezen je, naime, preko graničnog prijelaza u dubrovačkoj luci prije tri mjeseca iz Švicarske. Pošiljka je glasila na dubrovačku filijalu „Jugoagenta“ u vrijeme kada je maslac stigao, a ni do danas, nije stigla nikakva dispozicija o tome, što ima s njom činiti, odnosno kome je ona namijenjena - ispostava riječkog „Transjuga“ u Dubrovniku uskladištila je maslac u hladnjaču poduzeća „Budućnost“ u Komolcu. Prije nekoliko dana istekao je tromjesečni rok obaveznog uskladištenja tranzitne robe, pa je ispostava „Transjuga“ obavijestila dubrovačku carinarnicu da joj maslac stavlja na raspolaganje sugerirajući da ga izloži licitaciji s obzirom da se radi o lako pokvarljivoj robi.

- Kako ni do danas nije stigla nikakva vijest o vlasniku maslaca - mi ćemo to prema zakonskim propisima i učiniti - rekao nam je upravnik dubrovačke carinarnice. Čekamo, međutim, da iz Zagreba stigne bakteriološka analiza maslaca koju je zatražio granični sanitarni inspektor u gruškoj luci sumnjajući u njegovu ispravnost. O rezultatima te analize ovisi da li će se maslac izložiti licitaciji radi otkupa i puštanja u prodaju ili za koju industrijsku namjenu.

Procjenjuje se da po maloprodajnim cijenama 900 kartona zagonetnog maslaca ukupne težine 18.900 kilograma vrijedi 400.00 novih dinara, a troškovi tromjesečnog skladištenja iznose već 35.000 dinara.

Slučaj „Ničiji maslac“ nastavio je puniti stupce našega tjednika pa je tako u 1008. broju Dubrovačkog vjesnika, 10. veljače 1970., objavljen sljedeći tekst s nadnaslovom „Nakon isteka roka ležanja 19 tona maslaca u hladnjači u Komolcu“ i naslovom „Vlasnik maslaca P. Avanzini iz Parme?“

Devetnaest tona maslaca koji je preko Belgije i Švicarkse stigao na adresu dubrovačke poslovnice beogradskog poduzeća „Jugoagent“ pripadaju firmi „Ponia import-export“ iz Parme čijim je posredstvom sva količina ove robe trebala biti opremljena za Libiju - to je jučer u upravi dubrovačke carinarnice izjavio Talijan Paolo Avanzini iz Parme, vlasnik firme „Ponia import-expoert“ pojavivši se iznenada i doslovno u posljednji čas pred javnu licitaciju na kojoj je maslac trebao biti prodat.

Kao što je poznato, pošiljka od 900 kartona maslaca u težini od 18.900 kilograma i vrijednog 400.000 novih dinara, stigla je na adresu „Jugoagenta“ u Dubrovniku prije puna tri mjeseca ali je, s obzirom da to poduzeće s njom nije imalo nikakve veze, stavljena na raspolaganje carinarnici koja je čitav maslac pohranila u hladnjaču poduzeća „Budućnost“ u Komolcu. Krajnji rok ležanja maslaca bez carinjenja, koji se tretira kao tranzitna roba, po carinskim propisima istekao je 3. veljače, pa je zbog toga trebala uslijediti njegova prodaja na javnoj licitaciji. Međutim, jučerašnjom iznenadnom pojavom Avanzininia „slučaj maslac“ dobiva novi obrat.



Kako smo saznali, vlasnik firme „Ponia import-export“ tvrdi da je pošiljka maslaca zalutala. Za tu grešku on je, navodno, saznao iz novina. Paolo Avanzini, međutim, jučer kod sebe nije imao nikakve dokumente iz kojih bi se moglo vidjeti da je njegova firma vlasnik maslaca. On se odmah vratio u Parmu, odakle će - kako je rekao - putem teleprintera javiti novu dispoziciju zalutale pošiljke.

Prije nego što maslac krene iz Dubrovnika Avanzini će morati platiti oko 40.000 novih dinara za naknadu za troškove tromjesečnog uskladištenja u hladnjači kao i troškove prijevoza obavljenog od strane međunarodne špedicije „Transjug“ iz Rijeke. Avanziniju je za plaćanje naknade dat rok od pet dana, a ukoliko do subote ne podmiri obaveze, maslac će se u ponedjeljak ipak dati na javnu licitaciju, bez obzira što mu je - kako izgleda - sada vlasnik poznat. - sa -

Međutim, ni tu nije došao kraj 'sagi' oko maslaca jer je u 1009. broju Dubrovačkog vjesnika 17. veljače 1970. objavljen novi tekst naslovljen „Novo odredište zalutaloj pošiljci od 19 tona maslaca“.

Talijan Paolo Avanzini, vlasnik firme „Ponia export-import“ čija je pošiljka od 19 tona maslaca iz Švicarske greškom stigla na adresu dubrovačke poslovnice beogradskog poduzeća „Jugoagent“, doputovao je jučer ponovno u Dubrovnik i obavijestio upravu Carinarnice da će sva količina ove robe biti upućena na novo odredište u Austriju. Kao što smo već javili, maslac je po dospijeću u naš grad pohranjen u hladnjaču trgovačkog poduzeća „Budućnost“ u Komolcu gdje je stajao neocarinjen puna tri mjeseca. Budući da po carinskim propisima tranzitna roba ne može ležati neocarinjena puna tri mjeseca, maslac je trebao biti prodan na javnoj licitaciji.



Međutim, u posljednji čas javio se Paolo Avanzini iz Parme i predstavio se kao vlasnik ove zalutale pošiljke. Tom prilikom Avanzini je izjavio da je maslac preko Rijeke odnosno Trsta trebao biti upućen u Libiju.


Jučer je, međutim, Avanzini odredio novu dispoziciju pošiljke jer je, prema njegovim riječima, naručilac iz Libije otkazao narudžbu koja je i odviše zakasnila. Pošto se u toku današnjeg dana obave sve carinske formalnosti i nakon što vlasnik firme „Ponia import-export“ poduzeću „Budućnost“ i poduzeću „Transjug“ plati iznos od 36.000 novih dinara na ime naknade za uskladištenje maslaca u hladnjači odnosno usluge prijevoza, pošiljka će biti prebačena do Čapljine a odatle vagonom - hladnjačom u Austriji. Tako je, eto, sudbina 19 tona maslaca konačno ipak riješena. S. A.

Vezane vijesti


KRALJICA ELIZABETA II. U GRADU Dočekana na Pilama, zadržala se u Dvoru, obišla je zidine, Pomorski muzej i ljekarnu Male braće, Dubrovčani je srdačno pozdravili na Stradunu
ZIMSKI RAZGOVORI U GRADSKOJ KAVANI 'Svi se tužimo na njega: selo, skupoća - idemo svi iz Dubrovnika, svejedno kuda i gdje. A ipak, kada vlak polazi iz Gruža, nema u njemu ni jednog Dubrovčanina'​
AKCIJA 'MIR I DOBRO' IZ 1971. U stanu u Šipčinama spavali s engleskim bombama iz Drugog svjetskog rata, samo pukom srećom izbjegnuta tragedija
Majka s djetetom uletila u Dječji vrtić u Gružu te išamarala dječake i djevojčice
U noći s ponedjeljka na utorak na području grada uhićena 24 "čupavca"​
ĐIVULINOV NOVOGODIŠNJI RAZGOVOR IZ 1968. U 'Triješću' za doček učinjena čudesa, a u gradu jadno i nevoljno 'izšćerana' Stara, a dočekana Nova



 
20. travanj 2024 14:13