StoryEditorOCM
DubrovnikMINISTAR NA KALAMOTI|

OLEG BUTKOVIĆ PORUČUJE IZ DONJEG ČELA: Interes je države da se uredi Lapadska obala te u tom smislu apeliram na sud da što prije riješiti taj problem

Piše Ahmet Kalajdžić
17. lipnja 2021. - 13:48
Ministar Oleg Butković je obišao radove izgradnje lučke infrastrukture u Donjem Čelu na KoločepuTonći Plazibat/cropix

Obilazak gradilišta velikih infrastrukturnih prijekata na području Dubrovačko- neretvanske županije ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković danas je započeo na otoku Koločepu gdje se uvjerio u tijek 30 milijuna kuna vrijednih radova na rekonstrukciji i dogradnji luke u Donjem Čelu. U pratnji ministra bili su župan dubrovačko- neretvanski Nikola Dobroslavić s dožupanom Joškom Cebalom i županijskim pročelnikom Ivom Klaićem, dubrovački gradonačelnik Mato Franković sa suradnicima te ravnatelj Županijske lučke uprave Željko Dadić. Nakon obilaska radova na mulu Kalamote, ministar Butković je izjavio:

image
Ministar Oleg Butković je obišao radove izgradnje lučke infrastrukture u Donjem Čelu na Koločepu
Tonći Plazibat/cropix

- Na području Dubrovačko- neretvanske županije u tijeku je realizacija osam lučkih projekata koji se financiraju EU- sredstvima. Ova je županije hrvatski rekorder po broju i financijskom iznosu vrijednosti projekata lučke infrastrukture, što je poziv i poticaj i drugim županijama da se jače uključe. Od ukupnog iznosa Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture RH osigurava 15 posto vrijednostri projekata i realizacija ide jako dobro. Zadovoljni smo, a iako je rok 15. prosinca, sve će biti gotovo do 1. listopada. Vidimo dakle da ima i dobrih primjera da projekti ne kasne nego će neki biti i prije gotovi. Mi smo otočna zemlja, a ovakvi su projekti lice i naličje svake zemlje. Od Domovinskog rata ovo je jedno od većih ulaganja i većih iskoraka u lučku infrastrukturu, a sve projekti koji su spremni podržat ćemo ih sukladno novoj financijskoj perspektivi u visini novih 2 milijarde kuna- rekao je minkstar Butković dok je župan Dobroslavić dodao:

image
Ministar Oleg Butković je obišao radove izgradnje lučke infrastrukture u Donjem Čelu na Koločepu
Tonći Plazibat/cropix

-Vrlo smo zadovoljni da ovaj projekt ide i brže od planirane dinamike. Neki su projekti u realizaciji kao što su Donje Čelo, Trpanj, Puntin, uskoro završava i natječaj za Polačište na Korčuli i Uble na Lastovu, te projekt za Pernu na Pelješcu i Prigradicu na Korčuli. Projekti su nam izuzetno važni i zahvalni smo Ministarstvu na razumijevanju problema povezivanja, a hvala im i na novouspostavljenoj liniji Lastovo- Korčula- Dubrovnik koja već funkcionira. Jutros smo na sastanku s ministrom u županiji govorili i o daljnjem cestovnom povezivanju Dubrovnika autocestom od čvorišta Metković do Osojnika, te gradnji brze ceste za aerodrom kao i obilaznice Orebića. Sve su to ključni projekti županije za koje smo dobili i potporu birača- rekao je župan i dodao kako se očekuje početak radova na realizaciji radova u Polačištu kao i ugovor za Pernu, te je naglasio:

image
Ministar Oleg Butković je obišao radove izgradnje lučke infrastrukture u Donjem Čelu na Koločepu
Tonći Plazibat/cropix

-U tijeku je postupak javne nabave Studije utjecaja na okoliš te izrade projekata za lokacijsku dozvolu. taj postupak vode Hrvatske ceste. Očekujemo uskoro izradu dokumenata koji su pretpostavka za spomenuti projekt autoceste. Najava HAC-a je kako bi cijeli projekt trebao biti završen do 2029. godine.

Ministar Butković se osvrnuo i na tijek radova na Lapadskoj obali gdje se, nakon tužbe vlasnika Marine Frapa Franja Pašalića i žalbe koju je uložio Grad Dubrovnik na odluku splitskog Upravnog suda na rješenje Visokog upravnog suda RH o obustavi radova:

image
Ministar Oleg Butković je obišao radove izgradnje lučke infrastrukture u Donjem Čelu na Koločepu
Tonći Plazibat/cropix

-Nadamo se da ćemo dočekati Lapadsku obalu. To je sad stvar pravosuđa i ne mogu ulaziti u odluke suda. Bitno nam je kao tijelo koje je dodijelilo bespovratna sredstva Gradu Dubrovniku da se ta epizoda što prije završi. Interes je Grada i Republike Hrvatske da dođe do uređenja Lapadske obale te u tom smislu apeliram i na sud da pokuša što prije riješiti taj problem. Apeliram i na Franja Pašalića, i sve razumne i dobronamjerne ljude i institucije, jer je uređenje svake obale i rive dobar projekt i dodana vrijednost u turističkom i gospodarskom smislu. A uređenje Lapadske obale je veliki projekt od javnog interesa – naglasio je ministar Butković i najavio skoro raspisivanje natječaja za direktora Zračne luke Dubrovnik te ostala društva u vlasništvu Republike Hrvatske. O sudbini pelješkog vinara Miha Rozičća preko čije parcele vinograda je prošla trasa pristupne ceste Pelješkom mostu ministar je podsjetio kako mu osobno nije ništa obećao u svezi izvlaštenja, ali je ustvrdio da razumije njegova nastojanja da kompenzira izgubljeno i rekao da je sve o tome proslijeđeno Ministarstvu poljoprivrede.

image
Ministar Oleg Butković je obišao radove izgradnje lučke infrastrukture u Donjem Čelu na Koločepu
Tonći Plazibat/cropix

Dubrovački gradonačelnik Mato Franković je dodao kako očekuje pravorijek Visokog upravnog suda RH i stoga što je riječ o značajnim EU-sredstvima:- S Pašalićem nisam kontaktirao, ali jesam s njegovim pravnim zastupnikom i nastavljamo dalje, a na sudu je da riješi svoj dio posla. Važno je da izvođač radova na Lapadskoj obali neće oštetiti ili narušiti izgrađenu infrastrukturu Marine Frapa. To smo iskomunicirali i ponovno pozivam gospodina Pašalića i sve ostale aktere, jer, ovdje se radi o javnom projektu i velikim sredstvima, o projektu kojega građani, posebno stanovnici Lapadske obale, čekaju već više desetljeća- ustvrdio je Franković.

image
Ministar Oleg Butković je obišao radove izgradnje lučke infrastrukture u Donjem Čelu na Koločepu
Tonći Plazibat/cropix

Ravnatelj Županijske lučke uprave Željko Dadić je podsjetio kako na Kalamoti, odnosno u Donjem Čelu radovi teku iznad dinamičkog plana i sve bi trebalo biti gotovo do početka listopada:- Zahvaljujem ministru Butkoviću što je našao vremena obići ove za nas vrlo važne radove, ali i županu i njegovom zamjeniku te gradonačelniku na dosadašnjoj potpori. Prezadovoljni smo, a riva će biti duga 60 metara i široka 11 metra, uz trajektno pristanište površine 400 četvnornih metara

16. travanj 2024 23:22