StoryEditorOCM
Dubrovniktema koja će se naći pred gradskim vijećem

Mijenja se UPU Gruški akvatorij, je li na pomolu dogovor između Grada i koncesionara, Franjo Pašalić ističe: ‘Medijski rat nisam započeo niti ga vodio. Ako stane, stao je, a ako ne, idemo dalje s tužbama‘

Piše Silvia Rudinović
18. srpnja 2022. - 20:29

Grad Dubrovnik spreman je pristati na izmjene granica lučkog područja Marine Gruž, prema dogovoru Ministarstva mora i koncesionara Franja Pašalića, odnosno njegove tvrtke Laguna Trade. Gradski vijećnici će u srijedu, 20. srpnja, glasati o pokretanju izmjena i dopuna Urbanističkog plana uređenja Gruški akvatorij u kojima se u prvi plan guraju obrazloženja o uređenju lučkog područja međunarodnog značaja, strateškim planovima Luke Gruž i prenamjeni TUP-a, a na ovaj se način zapravo rješavaju sporna pitanja s Marinom Frapa nakon višegodišnjeg medijskog rata, sudskih postupaka i prosvjeda u kojima je sudjelovao i sam gradonačelnik Mato Franković.

image

Hoće li se rekonstrukcija Lapadske obale dovršiti do studenog 2023.godine

Ahmet Kalajdžić/

Dogovor Ministarstva mora, prometa i infrastrukture s Laguna Tradeom postignut još ovog proljeća i njime je Franjo Pašalić zadovoljan uz napomenu da u njega ne vjeruje dok ne vidi sve potpise na papiru. Je li ovo kraj medijskog rata s Frankovićem?

- Medijski rat nisam započeo niti ga vodio. Ako stane, stao je, a ako ne, idemo dalje s tužbama. Kad se potpišu svi ugovori, onda ću moći reći jesam li zadovoljan. Poštovat ću svaku odluku, bila ona pozitivna ili negativna za mene – kaže Franjo Pašalić, vlasnik Laguna Tradea.

Njegov odvjetnik Ante Kačić, pak, kaže kako se sporazum može mijenjati samo između Republike Hrvatske, koja je dodijelila koncesiju, i Laguna Tradea, a Grad Dubrovnik sad donosi odluku koja se tiče osiguravanja i ostvarenja Lapadske obale i to nema nikakve veze s Lagunom. Na pitanje je li ovaj potez izmjene plana rješenje za sudske sporove između Grada i koncesionara, Kačić odgovara: 'To je pitanje za nekog drugog sugovornika, ali mislim da jest i u svakom slučaju treba pozdraviti svaku inicijativu za rješavanje bilo kojeg problema. Više od toga vam ne mogu reći, osim da je neka vrsta dogovora jedini mogući način da se stvari rješavaju'.

Iz resornog ministarstva su u dopisu županijskom Odjelu za more i gospodarstvo ovako objasnili dogovor s koncesionarom:

„Kako bi se omogućile investicije od interesa za Grad Dubrovnik, poglavito izgradnja i proširenje Lapadske obale, a istovremeno spriječilo nanošenje gospodarske štete ovlašteniku koncesije, u ovom Ministarstvu održan je niz sastanaka uz sudjelovanje predstavnika ovlaštenika koncesije i Grada Dubrovnika. Kao zajedničko rješenje koje bi zadovoljilo sve korisnike prostora, predloženo je da se iz lučkog područja izuzmu dijelovi koji su aktima prostornog planiranja predviđeni za provedbu zahvata druge namjene te da se nadomjeste mjestimičnim proširenjima lučkog područja uzduž postojeće granice, u istovjetnim iznosima površina kako ne bi došlo do odstupanja površine primarno dane u koncesiju“.

image

Radovi na Lapadskoj obali vrijedni su 70 milijuna kuna

Gdu/

Ministarstvo, također, navodi kako je zbog potrebe ubrzanog razvoja okolnog područja i osiguranja provedbe drugih prostornih zahvata od interesa za Grad, „došlo do otežanog korištenja lučkog područja od strane ovlaštenika koncesije“. Kako je već ranije najavljeno, Frapa će dobiti i 20 parkirališnih mjesta u neposrednoj blizini marine, a iz gradske uprave su odmah dometnuli kako građani zbog toga neće ostati zakinuti. Ministarstvo je pozvalo Povjerenstvo za granice pomorskog dobra Dubrovačko-neretvanske županije da pristupi izradi prijedloga izmjene i dopune rješenja kojim je utvrđena granica lučkog područja Marine Gruž te ga dostavi njihovom povjerenstvu. Županijski pročelnik i predsjednik Povjerenstva za granice Ivo Klaić kaže kako je preduvjet za takav prijedlog upravo donošenje izmjena UPU-a Gruški akvatorij.

U oporbi ovakav sporazum nazivaju velikim porazom Mata Frankovića i gradske vlasti.

image

Obalni zid na Lapadskoj obali

Ahmet Kalajdžić/

- Mjesecima se čelični Mato junačio i pokazivao mišiće vlasniku Marine Frapa, pozivao na prosvjede i javno tražio ukidanje nezakonito produljivane koncesije, da bi se na kraju pod dirigentskom palicom hadezeovog Ministarstva mora, prometa i infrastrukture dogodio obrat i pred vijećnike došao prijedlog sporazuma kojim Pašalić dobiva od Grada i građana sve što je ikad trebao i tužbama pokušavao iznuditi. Čelični Mato se još jednom pokazao kao gumeni Mato. Temeljem dogovora u Zagrebu, Grad Dubrovnik se sprema pokrenuti izmjene UPU-a Gruški akvatorij ne bi li se legaliziralo ono  što je koncesionar bespravno sagradio izašavši izvan obuhvata koncesijskog područja. Pašalić je tako još jednom Dubrovčanima pokazao tko je mladi i nemoćni, a tko stari lav u njegovom HDZ-u. Nakon Vlahušića i Šuice, ovim se Franković pridružio nizu gradonačelnika koji su otrčali svoj dio štafete za Marinu Frapa te pogodovali izgradnji ove marine i tjeranju građana s Lapadske obale, gdje je moralo biti mjesto za komunalnu lučicu i vezove građana – izjavljuje gradski vijećnik Đuro Capor (Srđ je Grad) uoči sjednice Vijeća.

20. travanj 2024 10:02