StoryEditorOCM
DubrovnikOPĆA BOLNICA DUBROVNIK |

Medicinskim sestrama nisu dali na posao, trebale su doći na testiranje dan prije?! Ravnatelj: Zašto izlaziti ususret nekome tko je u krivu?

Piše Dubravka Marjanović Ladašić
5. listopada 2021. - 12:13

Medicinska sestra iz Opće bolnice Dubrovnik došla je jutros na testiranje jer je bila njena smjena, ali joj testiranje nisu dopustili. Obrazloženo je njoj i još nekolicini kolega koji nisu mogli ući na posao da su testiranja trebali obaviti jučer, jer Opća bolnica Dubrovnik testira ponedjeljkom, srijedom i petkom, iznimno i subotom, za djelatnike koji rade u turnusu.  

- Rekli su mi da sam trebala doći jučer, kad sam bila slobodna i imam drugih obaveza. Zašto da na testiranje dolazim na svoj slobodni dan, a sutra radim noćnu i taj mi test ne vrijedi jer bi prošlo više od 48 sati? – pita se ova medicinska sestra, ogorčena načinom na koji se prema njima odnosi njihov poslodavac. Sve ove zamrzlame cijepljeni su lako izbjegli, ali oni se ne žele cijepiti, pa im to otežava život, a i ugrožava egzistenciju, iako je cijepljenje 'dobrovoljno', kažu nam.

Dodaju kako ima dosta ljudi koji iz cijele županije dolaze na posao u Opću bolnicu, ima ih iz doline Neretve, Primorja, zar oni trebaju na svoj slobodan dan dolaziti na testiranje?, pitaju se.

image
Opća bolnica Dubrovnik
Tonči Plazibat/cropix

A sve je samo stvar organizacije. U Slavonskom brodu, primjerice, svaka glavna sestra zadužena je za svoj odjel i testira zaposlenike prije smjene, kažu nam.

- U čemu je problem u Dubrovniku? I naš Hitni prijem ima brze testove, zašto odjeli nemaju? – pitaju se oni. I iznose još jednu veliku nelogičnost i znanstvenu neutemeljenost koja se svakodnevno ponavlja, a širi zarazu: Dok se svaka zdrava osoba, koja unutar bolnice nosi i masku i dezinficira ruke, mora testirati, istovremeno se cijepljeni ne moraju testirati, iako mogu biti zarazni. Puno je takvih slučajeva potvrđenih pozitivnim testom i simptomima, a prema našem izvoru, to nije bila rijetkost ni u bolnici.

Na sva ova pitanja čekamo javljanje ravnatelja bolnice dr. Marija Bekića, kojega smo pokušali dobiti na mobitel više puta, ali bezuspješno.

Nakon objave teksta, konačno smo se čuli s ravnateljem koji je na ovu temu rekao:

- Moj stav nije tajna, osobe koje nisu cijepljene i nisu preboljele koronu nemaju što raditi u zdravstvenom sustavu. Zašto izlaziti ususret nekome tko je koncepcijski u krivu? Ljudima je preko glavnih sestara omogućena sva komunikacija, rečeno im je kad je testiranje, od 5 i po do 7 i po, a zašto, jer je to naredba stožera, da se neposredno prije dolaska na radno mjesto testira. Preporučen je antigenski test od 48 sati, 4 puta tjedno. Nije mi uopće jasno, ja sam jučer bio u kontejneru, bilo je puno poznatih i korektnih osoba, i mojih s odjela koji mi ne znaju odgovoriti zašto se neće cijepiti. A cijepio sam svoju curicu od 13 godina i sina od 16. Ne eksperimentiramo na nepoznatim ljudima - rekao je dr. Bekić i prozvao i dio osoblja koje su jučer u anketi dubrovackom.hr dalo izjave, te tekst nazvao 'glupim tekstom neobjektivnih ljudi'. 

- Da, svakih 48 sati je testiranje jer ljudima ne možemo izlaziti ususret koji se po meni neadekvatno ponašaju. Ne očekujem od javnosti da im daje za pravo. Ako slomijete nogu i dođete kod mene, ne očekujete valjda da ćete dobiti koronu? - istaknuo je ravnatelj bolnice. 

Ne očekujemo nikakve bolničke bakterije i viruse, ali stvarnost je takva da i cijepljeni šire zarazu, pa smo pitali liječnika i ravnatelja zašto se cijepljeni ne testiraju. 

- To nije upitno, ali mi smo zdravstveni djelatnici. Mi moramo biti uzor populaciji. Kako da očekujem od vas da nosite masku i cijepite se, ako ja to ne radim? - istaknuo je ravnatelj Bekić, te dodao da će raspored testiranja možda doživjeti i prilagodbe, što je potvrdila i glavna sestra bolnice Kristina Muhoberac. Rekli su i da netko tko iz Metkovića dolazi na posao u Opću bolnicu Dubrovnik može od svog liječnika zatražiti potvrdu o testiranju i tako ne dolaziti zbog testa u Dubrovnik dan prije. 

19. travanj 2024 06:14