StoryEditorOCM
DubrovnikVODOVOD DUBROVNIK |

MATUŠIĆ O ‘AGLOMERACIJI‘ Gradit će se više od 70 kilometara novih cjevovoda, voda stiže u Dubravicu i Primorje, kanalizacija do Prijevora, Šumeta...

Piše Bruno Lucić
18. studenog 2020. - 07:25
Projekt Aglomeracije Dubrovnik Razvoj vodno-komunalne infrastrukture dobio je 'zeleno svjetlo' JASPERS-a, odnosno pozitivno mišljenje Independent Quality Review. Ukupna vrijednost projekta iznosi nešto više od 881 milijun kuna, a u njega su uključeni Vodovod Dubrovnik, Upravni odjel za europske fondove i međunarodnu suradnju Grada Dubrovnika i Hrvatske vode.

image
Grad Dubrovnik


- Ovim projektom rješavamo veliki problem i činjenicu da sedamdeset posto objekata u Dubrovniku nije imalo priključak na kanalizaciju, kazao je dubrovački gradonačelnik Mato Franković, naglašavajući kako je ovim projektom Grad Dubrovnik osigurao preko milijardu kuna iz europskih fondova.
 
Direktor Vodovoda Lukša Matušić također se osvrnuo na značaj projekta.
 
- Riječ je odobrenju IQR-a, a to je kontrolno tijelo JASPERS-a koji je još u sedmom mjesecu odobrio 'Aglomeraciju'. Ovo je završni čin gdje je kontrolno tijelo dalo 'zeleno svjetlo' da je sama investicija opravdana i da smo u zadnje tri godine pokazali da sama investicija ima smisla. Ono što sam više puta istaknuo: radi se o najvećoj investiciji u povijesti Vodovoda Dubrovnik, vjerojatno i Grada Dubrovnika. Gradit će se preko 70 kilometara novih cjevovoda vodoopskrbe i odvodnje, cijeli niz novih postrojenja, novih crpnih stanica i naravno, ono što je za nas najvažnije, to je novi uređaj za pročišćavanje otpadnih voda ispod Petke, što je nakon pročišćavanja pitke vode  u Komolcu jedna od najvažnijih objekata u novijoj povijesti grada, istaknuo je Matušić te naveo što sada slijedi:

image
Grad Dubrovnik

 
- Ono što nama predstoji jest to da ministar gospodarstva stavi svoj potpis budući da 'Aglomeracija' ide preko Ministarstva, ne samo dubrovačka, nego sve aglomeracije moraju ići  preko ministarstva prema Europskoj uniji. Naše je, naravno, da ispunimo sve ono što se od nas tražilo, u tome smo uspjeli i mislim da je ovo jako veliki uspjeh kompletne ekipe i Vodovoda Dubrovnik. Zahvalio bih i velikom broju ljudi, ne samo u Vodovodu, koji su pomogli da do ovog trenutka dođe, nego od konzultanata do pojedinaca iz Hrvatskih voda, Grada Dubrovnika, Ministarstva i tako dalje. Međutim, najviše sam ponosan na djelatnike Vodovoda zato što nakon tri godine predanog rada danas imamo jako dobar rezultat. U nadolazećem razdoblju slijedi veliki posao raspisivanja 11 tendera, dakle, puno natječaja, poprilično velikih natječaja, natječaja velikih vrijednosti gdje se radi o jako ozbiljnom poslu i nadamo se da ćemo imati što manje problema prilikom odabira izvođača i da nećemo imati puno žalbi te da će se čim prije početi raditi. Jer, naravno, rokovi su sastavni dio cijele priče tako da se nadam da iza Nove godine počinjemo s realizacijom, kazao je Matušić.

image
Dubrovački vjesnik

 
Također, projektom je obuhvaćena izgradnja cjelokupne nedostajuće kanalizacijske i vodoopskrbne mreže na području cijelog grada Dubrovnika te ulaganja u sustav javne vodoopskrbe u naseljima Dubrovnik, Zaton – Orašac i Moševići – Visočani te sustav javne odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda u naseljima Bosanka, Čajkovica, Čajkovići, Donje Obuljeno, Dubrovnik, Gorenje Obuljeno, Knežica, Komolac, Lozica, Mokošica, Nova Mokošica, Osojnik, Petrovo Selo, Pobrežje, Prijevor, Rožat, Sustjepan i Šumet. Odgovorio je Matušić na pitanje koliko će projekt utjecati na kvalitetu života.

- Projekt će izrazito utjecati na kvalitetu života zato što će se nakon izgradnje uređaja ispod Petke dobiti jedna kvalitetna komunalna infrastruktura gdje više nećemo imati situacije da uređaj ispod Petke prilikom tehničkih problema 'popusti', da imamo zagađenja i slično. Dakle, sigurno je da ćemo dobiti sigurniji i bolji okoliš. Cijeli niz naselja od Prijevora, Šumeta, prigradskih naselja koji su čitav niz godina bili, neću reći zaboravljeni, ali na rubu grada bez odgovarajuće, adekvatne infrastrukture, na ovaj način dobiva sve ono što i Grad Dubrovnik u samome centru ima. Naravno, čim dovedete kanalizaciju u Šumet, Prijevor i sva ova mala mjesta, kvaliteta života će se drastično promijeniti, neće biti više ekoloških neprilika, nećemo imati zagađenja bilo kakve vrste. Naravno, tamo gdje je voda još falila kao što je Dubravica, Imotica, Visočani i slična mala mjesta, oni će dobiti vodoopskrbu, što napokon, s obzirom na godine koje jesu i zaslužuju, poručio je Matušić.  

image
Vodovod Dubrovnik
  
 
Otkrio je i direktor Vodovoda koliko je korona utjecala na projekte.
 
- Sigurno ćemo na prihodovnoj strani osjetiti posljedice korone zbog toga što su nam najveći potrošači hotelske kuće, a ove godine je turizma u Dubrovniku praktički bilo jako malo odnosno nimalo. Sigurno je da smo jedan dio prihoda koji je trebao biti kao prijašnjih godina - izgubili, međutim, zadnje tri godine smo toliko dobro radili da smo imali određenu zalihu novca da bez ikakvih problema možemo prebroditi i ovo vrijeme. Po najavama stručnjaka, a i ja se nadam da će na proljeće to sve biti drukčije. Sve ove investicije - od Lopuda, Orašca, Stare Mokošice - sve je to ugovoreno prije korone i za sve to je zatvorena financijska konstrukcija prije trećega mjeseca ove godine kad je krenula priča s koronom tako da je Vodovod trenutno jako stabilna tvrtka, uredno isplaćuje primanja i svoje dobavljače, u nijednom momentu nije bilo nikakvih problema, napomenuo je Matušić.
 
20. travanj 2024 02:01