StoryEditorOCM
DubrovnikZaiskrilo nakon duge utihe

Mato Franković: Odbijenica DPDS-a nije korektna, pozvat ću Malo vijeće na razgovor

Piše Kristina Filičić
10. prosinca 2021. - 07:31
Izjednačava se cijena ulaznice za zidine sa cijenom Du Carda, pa će od 1.1.2022., iznositi 250 kuna za odrasleTonči Plazibat/Cropix

Nakon duge bonace, odnosi Društva prijatelja dubrovačke starine i Grada Dubrovnika opet su zategnuti. Zaiskrilo je na prodaji Du Carda na ulazima na zidine. Društvo je preduhitrilo Grad pa mu je uručilo odbijenicu odlukom da karticu s nizom pogodnosti za posjetitelje Grada neće prodavati gdje i ulaznice za zidine o kojima skrbi. Gradonačelnik Mato Franković je 'prijateljima' zamjerio na ishitrenom potezu koji šteti gradskoj blagajni. Svaka strana, naravno, nudi svoje argumente:

- Po zakonu ne smijemo prodavati Du Card na ulazima, samo naše ulaznice – pojašnjava predsjednica DPDS-a Renata Andjus razloge ovotjedne jednoglasne odluke Malog vijeća koje je odbilo prodaju Dubrovačke kartice na ulazima na zidine.

image
Izjednačava se cijena ulaznice za zidine sa cijenom Du Carda, pa će od 1.1.2022., iznositi 250 kuna za odrasle
Božo Radić/Cropix

- Po preporuci Ministarstva financija, morali smo otvoriti tvrtku 'Naša baština' putem koje prodajemo razglednice i ostalo, jer ih ne možemo prodavati na ulazima. Zbog toga je naša odluka, jer ne želimo biti u prekršaju pa da završimo u novinama zbog toga – kaže Andjus pa spominje kako je Du Card nastao za vrijeme gradonačelnika Andra Vlahušića, prodavao se na kioscima, Turističkoj zajednici, što će reći da za prodaju postoje mjesta.

Gradonačelnika Mata Frankovića iznenadila je odluka DPDS-a, donesena i prije nego je Grad to uopće zatražio:

- Rekli su kako se nadaju da nitko nije toliko lud da će im to uopće poslati. Ja sam odlučio da ipak hoću jer smatram da je Dubrovačka kartica projekt svih građana, nešto što donosi novce u gradsku blagajnu ali i u blagajnu svih članova grupacije Dubrovačka kartica pa samim time i DPDS-u. O svemu trebamo razgovarati, ali za to postoji mjesto i vrijeme, a prije svega - prijedlog. Odlučiti na slijepo o neprihvaćanju prijedloga samo zato što se o tome govorilo u javnom prostoru u najmanju ruku nije korektno. Očekujem skori sastanak, pozvat ću sve članove Malog vijeća na partnerski dogovor s gradom. Očekujem da ćemo se dogovoriti, kao što smo se u prethodne četiri i pol godine dogovarali oko brojnih projekata – kaže gradonačelnik Mato Franković.

image
Od 2018. godine Društvo se obvezalo u korist gradskog proračuna isplaćivati 60 posto prihoda od ulaznica na gradske zidine
Tonči Plazibat/Cropix

Da je Frankovićev zahtjev stigao, potvrdila nam je i Renata Andjus, kaže da je 'pismo upućeno, odlično je, vrlo je civilizirano'.

Poštivanje vlasnika

- Mi smo tu da radimo u interesu i u korist građana Grada Dubrovnika, obnove spomeničke baštine i povećavanja financijske dobiti od spomeničke baštine koju eksploatiramo kroz turističke aktivnosti, i mi i oni. Mi smo im povjerili upravljanje zidinama i mislimo da oni odlično obavljaju posao oko baštine ne samo na području Grada, nego i cijele bivše Dubrovačke Republike. Međutim, oni moraju znati tko je vlasnik, a vlasnik nisam ja nego Grad Dubrovnik i to moraju poštovati – naglasio je gradonačelnik, tonom pomirljivijim od onog u FB objavi kad je poručio kako je 'funkcija Društva prijatelja obnova spomeničke baštine, a ne politiziranje'. Predsjednica Društva Andjus na to se zapitala:

- Kad je Društvo politiziralo?! Tko obnavlja baštinu Dubrovnika nego Društvo. Htjela bih pitati gradonačelnika gdje ide 60 posto neto zarade od ulaznica na zidine? Je li Grad Dubrovnik obnovio ijedan spomenik?– pitala je i podsjetila kako su u pandemiji 'u eri bez kune zarade' popravili kupolu i krov katedrale, a u ožujku kreće obnova Vrata od Ponte.

Gađanje postotcima

Ovo je nova u nizu trzavica na relaciji Grad – DPDS oko ugovornih odnosa i raspolaganja novcem koje su 'prijatelji' krojili s bivšoj i sadašnjom gradskom vlasti.

image
Cropix

Podsjetimo, za vremena gradonačelnika Vida Bogdanovića, Grad je s DPDS-om 1998. godine sklopio Ugovor o upravljanju i gospodarenju gradskim zidinama kojim je skrb i upravljanje u nadležnosti DPDS-a na neodređeno vrijeme. Protekom vremena rastao je broj posjetitelja na zidinama, cijena ulaznice i prihodi na višemilijunske iznose.

Za vrijeme gradonačelnika Andra Vlahušića Grad s DPDS-om potpisuje dodatak Ugovora pa od 2009. godine Društvo prvi put počinje uplaćivati u gradski proračun 50 posto neto prihoda od prodanih ulaznica za zidine. Vlahušić predstavlja i ideju novog 15-godišnjeg Ugovora kojim bi se prihod od ulaznica uplaćivao u gradski proračun a potom dijelio u omjeru: po 30 posto Društvu i Zavodu za obnovu Dubrovnika i 40 posto Gradu Dubrovniku.

Zauzimao se i za noćno osvjetljenje zidina, što je ostalo na ideji. U međuvremenu, Sabor je donio Zakon o obnovi ugrožene spomeničke cjeline Dubrovnika koji je podrazumijevao i ukidanje ugovora između Grada i DPDS-a o upravljanju i gospodarenju zidinama. Ustavni sud je, nakon što je Društvo pokrenulo postupak ustavnosti Zakona, ukinuo članak koji se odnosi na gospodarenje zidinama. Točnije, Društvu je ostalo upravljanje nad zidinama do 2019. godine, odnosno isteka ugovora. Novi gradonačelnik Mato Franković izglađuje odnose s DPDS-om.

Godine 2018. potpisuje s Društvom dodatak ugovora o korištenju i održavanju zidina u trajanju od 15 godina. Društvo se obvezalo u korist gradskog proračuna isplaćivati 60 posto prihoda od ulaznica na gradske zidine, što je svakako povoljnije za Grad nego dotadašnji omjer 50:50.

Valja spomenuti i tužbu bivših gradonačelnika Andra Vlahušića i Vida Bogdanovića i bivšeg predsjednika dubrovačkog SDP-a Jadrana Barača protiv DPDS-a za poništenje Ugovora o održavanju i korištenju gradskih zidina između Grada i Društva, koju je Općinski sud u Dubrovniku odbacio u veljači ove godine. Tada su akteri izjavili kako ne odustaju od zahtjeva da upravljanje zidinama, donosno prihod od zidina treba pripadati Gradu Dubrovniku, a DPDS-u i dalje poslovi oko obnove baštine. Najavili su i nastavak pravne borbe.

Ulaznica 250 kuna

Izjednačava se cijena ulaznice za zidine sa cijenom Du Carda, pa će od 1.1.2022., iznositi 250 kuna za odrasle, a za djecu i mladež 100 kuna, što je dogovoreno još u kolovozu. Ulaznica za zidine do sada je iznosila 200 kuna. Novac zarađen na zidinama, gradskoj imovini, dijeli se u omjeru 60:40, odnosno 60 posto se slijeva u gradski proračun, a 40 posto ostaje Društvu ili kako bi u DPDS-u rekli '32 posto koliko ostane nakon što plate PDV i zaposlene'.

Hadžiomerović: ‘DPDS u pravu‘

- Za konkretni slučaj bi se moglo reći da je riječ o zakupu između vlasnika i zakupoprimca, a odnos je riješen ugovorom. Strogo pravno gledajući, ne ulazeći u to što su oni udruga, ako nekome iznajmite poslovni prostor ne možete mu određivati 'e sad ćeš u tom poslovnom prostoru prodavati moju robu'. Posebno ne naknadno, nakon što si sklopio ugovor. Sama logika govori da se ne može Grad direktno petljati u njihovo interno poslovanje mimo ugovornih odnosa koje imaju. Oni ispunjaju obveze po postojećim ugovorima. I drugo, udruge zbilja ne smiju radti ništa drugo osim onog zbog čega su osnovane i to se vrlo strogo promatra. Mislim da je DPDS u pravu što se toga tiče – komentira dubrovački odvjetnik Dino Hadžiomerović odbijenicu DPDS-a.

Vlahušić: ‘Rat‘ je pri kraju

Novonastali sukob između DPDS-a i Grada Dubrovnika prokomentirao je i bivši dubrovački gradonačelnik a sadašnji nezavisni vijećnik Andro Vlahušić.
- Mislim da je konačno došlo vrijeme da se ta 'utakmica' i taj 'rat' završe. Grad Dubrovnik treba donijeti odluku da se prestanu prodavati ulaznice za zidine. Onda se prodaje Ducard i to ne može nitko drugi obavljati za Grad Dubrovnik. Od gospara Cetinića do ljudi koji rade duže vrijeme, oni postaju stalni zaposlenici Grada Dubrovnika s istim pravima kao zaposlenici muzeja grada, s tim da preko ljeta postoje sezonske radnici, kao što u Muzeju postoje sezonci.
Nadalje, interes države je da je sve fiskalizirano po zakonu. Zbog čega uopće prodavaju ulaznice za zidine? Jedino da bi oni brojili pare na crno. Moj formalni prijedlog Gradskom vijeću bit će odluka o zabrani prodaje. Tad je stvar jasna, Gradu pripadaju prihodi, a DPDS od dijela tog prihoda ima novce i bavi se obnovom, a ne brojanjem para. Kao što Mato kaže: 'ne bavite se politikom, bavite se obnovom!' Zakon o proračunu kaže da oni moraju na svojim stranicama pokazati do zadnje lipe utrošena sredstva, ali na dnevnoj razini moraju pokazati kako teče obnova u Konavlima, Prevlaci, Stonu... Ako su to prihodi iz proračuna Grada Dubrovnika, od zidina, to su javni novci, prihodi građana Dubrovnika. Ovaj 'rat' treba završiti krajem ove ili početkom naredne godine. Obnavljajte baštinu, a novce vratite onome kome pripadaju, građanima Dubrovnika! - poručuje Vlahušić. (Bruno Lucić)

25. travanj 2024 15:42