StoryEditor
DubrovnikLOKALNI IZBORI 2021.|

MATO FRANKOVIĆ, GRADONAČELNIK DUBROVNIKA: S krizom na leđima ispunili smo obećano i časno odradili mandat!

Piše Anđelka Kelava
4. svibnja 2021. - 07:28
Izbori 2021
Mato Franković, gradonačelnik Dubrovnika

Očekuje nas još jedna neizvjesna sezona. Nedavna najava povezivanja Dubrovnika i NewYorka tračak je nade turističkim djelatnicima. Kako je došlo do realizacije te linije?

Godinu dana smo ulagali iznimne napore kako bi promovirali Grad diljem svijeta, a psoebno na tržištu Sjedinjenih Američkih Država. Više puta su te naše aktivnosti izazivale i poruge jer mnogi nisu vjerovali kako će promocija Grada u vodećim američkim medijima imati neku značajnu reakciju. Govorili su da je besmisleno se oglašavati tolikim intezitetom u SAD-u, a da je neizvjesno hoće li Amerikanci uopće moći doći ovu sezonu do nas, pa da nemamo direktni let. Kao da su mnogi željeli da nam krene naopako. Ali nas to nije pokolebalo nego smo nastavili raditi. Rezultati su već sada vidljivi, a kroz naredne tjedne će biti još vidljiviji. Dakle, ništa ne pada s neba samo od sebe pa se ni ova linija nije dogodila sama od sebe. Zato bih se zahvalio svima koji su bili uključeni u ovaj značajan projekt i ujedno istaknuo da ovo sa Američkog tržišta nije sve, možda će naši sugrađani koji će čitat vašu novinu u petak popodne i subotu već tada znati na što sam mislio. Nek bude iznenađenje....

Osobno ste sudjelovali u programima i aktivnostima koji su za cilj imali promociju Dubrovnika na emitivnim tržištima. Možemo li biti zadovoljni odrađenom promidžbom, očekujete li da će uloženi napor uroditi plodom?

Naravno da će uroditi plodom. Kampanja Turističke zajednice grada Durbovnika, pa i neke moje osobne inicijative, rezultat su promišljanja situacije u kojoj se turizam uslijed korona-krize našao. Razmišljali smo kako se što bolje pripremiti za očekivani „novi početak“, na koja se tržišta posebno orjentirati, kako se pripremiti za dolazak turista- kako oko protokola njihovog dolaska tako i oko sigurnosti u smislu epidemiološke situacije. Učinili smo maksimum onoga što je bilo moguće učiniti u ovim okolnostima. Bitno je da budemo odlično pripremljeni kada sezona konačno krene. Jer, ovaj put, zbog sve veće procijepljenosti državljana EU, Velike Britanije, SAD-a, pa i stanovnika drugih emitivnih tržišta, poput Rusije, neće biti naglog prekida turističke sezone, kao što je to bilo u rujnu prošle godine. Dapače, očekujemo odličnu post-sezonu odnosno dobru posjećenost i na jesen. Stoga s pravom očekujemo dobar rezultat ove turističke sezone. A dobar znači 60 posto turističkih rezultata iz rekordne 2019. godine.

Britansko tržište je iznimno bitno za dubrovačko područje. Možemo li očekivati veći broj turista s tog tržišta? Pogotovo kada ste se i osobno zalagali da se Britancima koji su cijepljeni, preboljeli covid ili imaju negativan PCR test dopusti da bez ograničenja dođu na odmor u RH.

Velika Britanija nam je najvažnije tržište, a kako se nakon izlaska Velike Britanije iz Europske Unije gosti iz te države smatraju gostima iz trećih zemalja, na snazi je bila obvezna karantena prilikom dolaska u destinaciju i tu barijeru smo preskočili te je upravo na moju inicijativu ukinuta navedena odluka prema gostima iz Velike Britanije i Sjedinjenih Američkih Država. Nadalje direktno sam pisao britanskom premijeru i ministru avijacije, mora i sigurnosti Robertu Courtsu. I to je u nekim oporbenim krugovima izazivalo gotovo pa ruganje. Govorili su mi da što pišem pisma, zašto smišljam mjere i zašto forsiram baš Veliku Britaniju. Po nekima sam trebao stati skrštenih ruku i ne činiti ništa. A onda bi me napadali da ugrožavam turizam svojim neradom. Međutim, nisam se obazirao na te politikantske i kratkovidne zamjerke. Nakon što sam iz Velike Britanije dobio pozitivne reakcije na svoje dopise i nakon što nam je jasno poručeno da je ne samo Dubrovnik nego i čitava Hrvatska, unatoč epidemiološkoj situaciji, strateški bitna destinacija koja je preporučena državljanima Velike Britanije, nisam čuo ni slova zahvale za dobru procjenu. Ne treba mi pohvala, ali je isto stvar pristojnosti ponekad nekome za dobar potez reći- „bravo!“.

image
Mato Franković, gradonačelnik Dubrovnika

Pokrenuli ste i inicijativu da se na Zračnoj luci Dubrovnik organizira antigensko testiranje gostiju. Je li taj plan pred skorašnjom realizacijom?

Nakon inicijative da se i na taj način olakša dolazak turista u naš Grad, Zračna luka Dubrovnik osigurala je prostoriju od 45 kvadrata za brzo antigensko testiranje na korona virus. Nakon toga je raspisan natječaj za obavljanje usluge testiranja na koronu. Prema uvjetima natječaja radno vrijeme zakupnika treba započeti najmanje dva sata prije očekivanog leta. Zakupnik je dužan putniku izdati potvrdu o brzom antigenskom testiranju na engleskom jeziku u originalnu te putem e-mail adrese. Svakako, ta će usluga biti spremna u najskorije vrijeme i time ćemo zaista olakšati dolazak turista koji nemaju ona dva preduvjeta koja EU namjerava uvesti za slobodno kretanje – dokaz o cijepljenju ili prebolijevanju korone.

Proteklog tjedna počelo je cijepljenje turističkih djelatnika u Gospinom polju. Hoće li biti dovoljno cjepiva za sve turističke djelatnike s našeg područja i očekujete li njihovo procjepljivanje do početka glavne turističke sezone?

Drago mi je da smo prvi grad u državi koji je započeo s cijepljenjem turističkih djelatnika. U idućem tjednu krećemo sa još značajnijim cijepljenjem svih turističkih djelatnika. I ovim putem ih pozivam da se putem aplikacije ministarstva turizma prijave za cijepljenje. Cilj nam je u svibnju cijepiti sve turističke djelatnike i poslati snažnu poruku kako je Dubrovnik u potpunosti siguran od trenutka kada sletite u zračnu luku preko transfera, hotelskog ili privatnog smještaja do djelatnika na izletu, vodiča i ostalih svi su cijepljeni. U ovom projektu partneri su nam upravo turistički djelatnici i siguran sam u zajednički uspjeh..

Koliko se epidemija odrazila na gospodarstvo Grada Dubrovnika. Na koji način je Grad tijekom ovih godinu dana epidemije pomogao ugostiteljima, turističkim djelatnicima....i svima kojima je financijska pomoć bila potrebna?

Na samom početku pandemije podigli smo pripadnike Civilne zaštite i organizirali život u Gradu u skladu s uvjetima koji su vladali. Pazili smo da građani poštuju pravila koja je u pandemiji propisao Nacionalni stožer. Ono što nam je bilo posebno važno je osnažiti opću bolnicu Dubrovnik što smo i napravili kupnjom 5 respiratora i 5 uređaja za pojačano ventiliranje zraka. U ni jednom jedinom trenutku u našoj bolnici nije došlo u pitanje hoće li svi građani dobiti adekvatnu zdravstvenu skrb a gledajući stanje u Hrvatskoj nije svugdje bilo tako pogledajte što se događalo u Puli, Varaždinu, Zagrebu. Ponosan sam na to kako smo kao Grad, kao zajednica, reagirali u tim zaista teškim trenucima. I hvala svima jer su se ponašali kako dolikuje gradu poput našega. To je bio jedan dio priče oko korone. Drugi je, dakako, potpora ljudima koji su egzistencijalno bili ugroženi te našim poduzetnicima i gospodarstvenicima. Nakon što smo sami sebi smanjili plaće i ukinili naknade političarima i članovima upravnih vijeća, kroz razne pakete mjera potrebitima i gospodarstvu izdvojili smo do sada 150 milijuna kuna pomoći i tu je Dubrovnik bio najbolji u Hrvatskoj naime ni jedan Grad nije izdvojio ovoliko financijskih sredstava u mjere pomoći. Zbog toga smo odgodili neke projekte, ali ne žalimo za time. Naša je dužnost bila pomoći onima najugroženijima u krizi. I čast nam je što smo to mogli u tom trenutku uraditi. A mogli smo jer smo pametno, pravedno i odgovorno raspolagali novcem iz gradskog proračuna te novcem iz gradskih ustanova i društava.

Mnoge turističke zemlje već sada najavljuju besplatne covid testove i niz pogodnosti kako bi privukli goste. Razmišlja li se i kod nas u tom smjeru?

Naravno da razmišljamo i u tom smjeru. Sve što može olakšati dolazak turista ili ih dodatno potaknuti da dođu temom je naših promišljanja. Jer, znatan broj je turistički orijentiranih država sada krenulo u gotovo pa borbu za svakog gosta. I tu utakmicu treba shvatiti itekako ozbiljno. Nema mjesta za propuste ni neke nepotrebne kalkulacije. Upravo je prije par dana ministarstvo turizma istaknulo kako su izdvojili 20 milijuna kuna za antigenskog testiranje vjerujemo da će navedeni iznos biti dovoljan za uvođenje besplatnih antigenskih testova u svim turističkim destinacijama. Svakako i Grad Dubrovnik je ukoliko bude potrebno spreman sudjelovati u troškovima plaćanja testiranja.

Unatoč pandemiji, koja se odrazila i na gradski proračun, brojni su projekti realizirani ili su pred realizacijom, što proračunskim sredstvima, što sredstvima iz EU fondova.

Uspjeli smo odraditi veliku većinu obećanih projekata. Kada povučemo crtu više od 300 projekata realizirali smo u 4 godine mandata. Značajan dio njih smo doveli pred sam početak radova poput Doma umirovljenika ispod opće Bolnice, Doma za beskućnike, Azila za životinje, sportskih dvorana i slično. Dakle, pripremili smo dokumentaciju i spremni su za financiranje iz novog programskog razdoblja EU Fondova. No, zato smo odradili čitav niz ostalih projekata, bitnih za naše sugrađane- od pročistača za vodu, preko šetnice Nika i Meda Pucića, ulice Kardinala Stepinca, ceste za Pobrežje, gradnje škole Montovjerna, uređenje nogometnog igrališta u Gospinu polju, obnove Lazareta, parkirališta Gradac, započeli radove na Lapadskoj obali i Domu umirovljenika u Gružu... Posebno me raduje jer smo uspjeli kod fondova EU. Obećali smo „otkriti“ fondove EU jer naši prethodnici, što radi nesposobnosti što radi presude bivšem gradonačelniku zbog čega nije smio potpisivati EU projekte, nisu povukli ni kunu. A mi smo, zahvaljujući ponajprije pročelnici Zrinki Raguž i njenom timu, ali i brojnim drugim dionicima u projektima, uspjeli povući čak milijardu kuna. I to je zaista respektabilan rezultat na kojega sam, kao i čitav moj tim, izuzetno ponosan.

Dva su tjedna do lokalnih izbora. Kako gledate na kampanju i kakva su vam očekivanja?

-Zadovoljan sam kampanjom koja je kombinacija predstavljanja rezultata mandata koji je na isteku i planova za naredne četiri godine. Građanima poručujemo da smo ostvarili ne samo veliku većinu obećanja u smislu projekata nego i ono do sada gotovo pa nemoguće- obećanje da ćemo časno obavljati svoju dužnost. Da iza nas neće biti repova ni afera te da ću i na kraju mandata ponosno pokazati „čiste ruke“. U tome smo uspjeli. Časno smo odradili svoj zadatak za koji smo dobili povjerenje od naših sugrađana. Zbog svega toga očekujem da ćemo ostvariti bolji rezultat nego prije četiri godine.

13. svibanj 2021 09:01