StoryEditorOCM
DubrovnikPRIOPĆENJE MOST-a|

MARO KRISTIĆ Služimo zajednici bez nepotrebnog politkanstva

Piše DV
19. ožujka 2020. - 15:29
Kandidat za dubrovačkog gradonačelnika, Maro Kirstić(Most) na Okruglom stolu Dubrovačkog vjesnikaNikša Duper/HANZA MEDIA
"Ovim putem izražavamo žaljenje zbog prekida jučerašnje sjednice gradskog vijeća te ujedno želimo skrenuti pozornost na okolnosti u kojima se sjednica održala i razloge zbog kojih je prekinuta kako bi javnost stekla objektivan uvid u nastalu situaciju.
Jučerašnja sjednica sukladno dogovoru svih političkih opcija koje participiraju u ovom sazivu gradskog vijeća trebala je biti održana po skraćenom dnevnom redu, a osnovni cilj je bio da gradonačelnik i načelnik Stožera zaštite i spašavanja Dubrovačko – neretvanske županije izvijeste javnost o stanju i aktivnostima u pogledu suzbijanja zaraze corona virusom. Gotovo svi gradovi i općine u Republici Hrvatskoj su otkazali sjednice svojih vijeća, no gradska uprava je ustrajala na tome da se sjednica ipak održi u namjeri da se građanima pošalje poruka kako život nije stao te da se usvoji nekoliko odluka formalnog karaktera." - piše u priopćenju gradski vijećnik MOST-a Maro Kristić.

"Iako smo smatrali da je opravdano održati sjednicu jedino pod uvjetom da na njoj raspravljamo o skupinama mjera za potporu gospodarstvu i građanima kao što se to primjerice jučer radilo u Hrvatskom saboru prihvatili smo argumente gradske uprave i pristali da se sjednica ipak održi po skraćenom dnevnom redu, usprkos činjenici da u gradskoj vijećnici ne postoje uvjeti za rad po preporukama nacionalnog ni lokalnog stožera. Stoga nas je neugodno iznenadilo kada smo uoči same sjednice dobili prošireni dnevni red s ukupno 24 točke od kojih niti jedna nema apsolutno nikakve veze s aktualnom situacijom, a od kojih su neke, poput promjene iznosa za obračun komunalne naknade i odluke o zakupu javnih površina u ovom trenutku anti gospodarske i mogle su samo izazvati nepotrebne prijepore među vijećnicima, koje smo svakako htjeli izbjeći na što smo i ukazali u uvodnim raspravama.

Budući da naš prijedlog skidanja nekih potpuno nepotrebnih točaka s dnevnog reda sjednice nije prošao, a postojala je kvalificirana većina za donošenje odluka krajnje je nekorektno i neprimjereno iznositi nepotpune i iskrivljene činjenice u javni prostor u namjeri da se dio vijećnika koji je odlučio napustiti sjednicu nakon izvješća gradonačelnika prikaže neodgovornima, jer jučerašnje ponašanje gradske uprave i gradonačelnika koji je prekinuo sjednicu ne priliči situaciji ni u normalnim, a posebno izvanrednim okolnostima u kojima smo zasjedali. Pokušaj stvaranja percepcije da je sjednica prekinuta zbog prijepora oko javnih površina i potpora ugostiteljima je utemeljen na proizvoljnoj konstrukciji onih koji takve tvrdnje iznose u javni prostor i nitko od vijećnika koji je jučer izlagao niti jednom svojom izjavom nije stavio niti jednu skupinu gospodarstvenika u privilegirani položaj , jer ne postoje oni koje kriza neće pogoditi.

Naručeni članci i komentari s lažnih profila na društvenim mrežama sigurno neće zamijeniti niti nadomjestiti osjećaj nesigurnosti i nedostatka zajedništva koje smo jučer pokazali, a koje je nužno za prevladavanje teških vremena koja dolaze, jer birani smo da služimo zajednici a ne nepotrebno politiziramo, pogotovo ne sada.

Razumijemo da je gradonačelnik reagirao pod pritiskom i da se nije ponio najbolje, ali ga zato ne osuđujemo, jer emocije koje je na neprimjeren način prenio u javni prostor samo pokazuju da je teret odgovornosti velik. Stoga bi htjeli da i brojni gospodarstvenici koji su se jučer osjetili prozvanima i uvrijeđenima dožive gradonačelnikovu reakciju na jednak način te da svi pokažemo zajedništvo i da se svi iz svojih pozicija uključimo u procese donošenja mjera potpore i odluka koje će imati pozitivne učinke na gospodarstvo i proračun Grada Dubrovnika iz kojeg se financiraju proračunski korisnici kao i brojne socijalno ugrožene skupine građana.

Svi smo svjesni da će i javni i privatni sektor podnijeti teret krize, ali svatko na svoj način. Javni sektor to može napraviti samo svođenjem investicija na razinu onih koje su neophodne i kao takve opravdane te smanjenjem plaća, a privatni sektor odnosno gospodarstvo ipak treba biti u fokusu , jer gospodarstvo je stup društva i za razliku od javnog sektora tamo je puno teže očuvati radna mjesta, a bez stabilnog gospodarstva nema ni stabilnog proračuna ni sigurnosti za bilo koju skupinu građana.", zaključuje Kristić.
20. travanj 2024 11:00