StoryEditorOCM
DubrovnikO NATJEČAJNIM RADOVIMA |

MARO HAJDARHODŽIĆ Svojoj nadstrešnici na Peskariji dodjeljujem prvu nagradu! DADIĆ Sve treba uskladiti s konzervatorima i sa stručnim službama

Piše Bruno Lucić
7. svibnja 2021. - 07:27

Nakon što je u Studentskom domu u Dubrovniku otvorena izložba natječajnih radova za izradu urbanističko-arhitektonskog idejnog rješenja prostora Ponte i Ribarnice u Portu, na radove se osvrnuo dubrovački ugostitelj i koncesionar u staroj gradskoj luci Maro Hajdarhodžić.

- Kako je to definirala ta komisija, odlučili su se dodijeliti dvije druge i dvije treće nagrade, a da nijedno rješenje ne zadovoljava uvjete za prvu nagradu samo govori za sebe. Ja sam u tom dijelu Grada dvadeset godina i svjestan sam svih problema tog prostora i nije to lako rješiv zadatak. Sve neke njihove zahtjeve, u smislu da bude ovo ili ono, da bude sve a da ne bude ništa, skoro pa nemoguće je spojiti u jedno. Ja imam koncesiju do kraja godine na cijelu tu površinu, a ovisno o sezoni, stavit ćemo određeni broj stolova jer ne očekujem puno jaču sezonu od prošle tako da nema neke velike potrebe za ogromnim brojem stolova, najavljuje Hajdarhodžić.

image
Dubrovački ugostitelj Maro Hajdarhodžić
Božo Radić/cropix

Vrijednost natječaja je nešto više od 151 tisuću kuna od čega se 80 tisuća kuna odnosi na nagradni fond. Prva nagrada u iznosu je od 40 tisuća kuna, druga iznosi 24 tisuće kuna, a treća nagrada iznosi 16 tisuća kuna. Ocjenjivački sud donio je jednoglasnu odluku da se prva nagrada ne dodijeli. Drugu nagradu dobio je rad autorica Inke Černić, Lucije Kalogjera i Andrijane Krpeta. Drugom nagradom nagrađen je i rad autora PROTO-ARCH d.o.o. s autorskim timom u sastavu Lea Đurović Ruso, Jurica Dragićević, Petra Matić, Pero Mrnarević, Nikša Begović, Petra Radonić. Za 3D vizualizacije zaslužan je RAM-STUDIO j.d.o.o. Treća nagrada pripala je radu ARCH IDEA d.o.o., autorica Ivone Ivčević Berlengi i suradnice Anite Grga koja je ujedno zaslužna i za 3D prikaze. Treću nagradu odnio je i rad autorica Maje Merlić i Ivane Krmpotić.

Na temelju rješenja Konzervatorskog odjela u Dubrovniku lani u proljeće zaustavljeni su radovi na montažnom objektu na Peskariji, a čiji je investitor upravo Hajdarhodžić.

- Ona solucija koja je bila, ona nadstrešnica koju smo počeli raditi, ja joj davam prvu nagradu jer ispada po svemu da je ona na kraju bila najbolja. Drugo, po njihovoj priči ta solucija zadovoljavala je to da komercijalno bude iskorišteno otprilike 45 posto prostora, a 55 posto da bude na raspolaganju građanima. Pod tri, a što nije nebitno a vezano je za ideju Grada Dubrovnika da se smanji broj stolica i stolova po Gradu, u ovoj kombinaciji koja je bila predložena tada na Peskariji bi u varijanti s tom nadstrešnicom broj stolova bio smanjena za 30 posto. Puno uvjeta koje su postavili bilo je riješeno s ovim o čemu govorim da je 'prva nagrada' i ja je 'dodjeljujem' jer očito je da ne mogu doći do prve nagrade, govori ugostitelj.

image
Urbanističko-arhitektonska rješenja Ponte i Ribarnice staroj gradskoj luci
Zavod Za Prostorno Uređenje DnŽ

Hajdarhodžić se namjerava javiti na novi natječaj.

- Nemam nikakvih zabrana, plaćam uredno najmove, nisam tamo napravio ništa kontra koncesije. Imam ugostiteljski objekat koji nije pod Županijskom lučkom upravom. Po nekim napisima koje sam vidio za urbanističko-arhitektonski natječaj bilo je predviđeno 170 tisuća kuna, 80 tisuća je za nagradni fond, a jako me interesira kome je išlo ovih drugih 90 tisuća kuna koji su ostali troškovi. Meni je to nekako nerazmjerno u financijskom smislu, logičnije bi bilo da je 130 nagradni fond, a 40 tisuća za neke dodatne troškove? - pita se sugovornik.

Ravnatelj Županijske lučke uprave Dubrovnik Željko Dadić kao predstavnik raspisivača natječaja nije htio komentirati Hajdarhodžićeve navode oko troškova. No, otkrio je kakve su daljnje procedure nakon objave rezultata natječaja.

- Kako nijedno rješenje nije zadovoljilo kriterije koje smo tražili, izvukle su se dvije druge i dvije treće nagrade te će iz toga izvući budući izgled koncesioniranog područja. On će biti znatno manji, negdje oko 50 posto manji, ali tu je uključena struka, počevši od udruge arhitekata, predstavnika konzervatora i tako dalje. To sve treba uskladiti s konzervatorima i sa stručnim službama jer oni moraju dati zeleno svjetlo i oni su u cijeloj toj priči možda i najvažniji jer oni davaju smjernice što se smije, a što ne smije, što u tom prostoru može biti, primjerice, kakav tip suncobrana, kakav tip stolova i stolica, oni davaju posebne uvjete. Vidjet ćemo što oni predlažu i tome ćemo se svi skupa morati prilagoditi, navodi Dadić te nastavlja:

image
Željko Dadić, ravnatelj Županijske lučke uprave Dubrovnik
Tonći Plazibat/cropix

- Na temelju tih preporuka ići će se s natječajem kad sadašnji ugovor o koncesiji istekne. Konzervatori će izdati posebne uvjete sukladno Zakonu o očuvanju spomeničke baštine, Komunalnom redu Grada Dubrovnika i uvjetima iz natječaja odnosno, njihove smjernice naći će se u natječaju za odabir najpovoljnijeg koncesionara. Zato su uključeni i javnost i struka da daju svoj najbolji sud, prije svega konzervatori da izgled bude primjeren Dubrovniku i da to sve bude kako priliči jednom gradu kao što je Dubrovnik. Sadašnji se koncesionar naravno može javiti na natječaj, natječaj je javan, a sukladno tome mora se prilagoditi svim tim smjernicama koje će biti navedene u odluci o prikupljanju ponuda i sukladno smjernicama konzervatora i smjernicama natječaja, objasnio je Dadić.

19. travanj 2024 11:51