StoryEditor
Dubrovnik‘ADVENT NA DRUGI NAČIN‘|

MARKO POTREBICA: Naš Studentski dom nije nikome nelojalna konkurencija, imamo pravo iznajmiti slobodne sobe! To rade svi, Oxford, Cambridge...

Piše Kristina Filičić
11. prosinca 2020. - 07:24
Studentski dom DubrovnikTonći Plazibat/Cropix
Studentski dom Dubrovnik od ovog tjedna nudi 'Advent na drugi način'. Kampanja je to u kojoj ovaj novoizgrađeni objekt čija je izgradnja većinom financirana EU sredstvima, nudi u adventsko vrijeme smještaj za 350 kuna po noćenju s doručkom za dvije osobe. Odluka da se dio kapaciteta studentskog doma komercijalizira naišla je na neodobravanje dijela javnosti i pojedinaca iz privatnog sektora koji nude uslugu smještaja i prehrane budući da Dom u svojoj ponudi ima i dostavu hrane.

- Studentski centar Dubrovnik u čijem sastavu djeluje prvi hrvatski Akademis 'Academia' nije nelojalna konkurencija privatnom sektoru jer nudimo približno iste, a od pojedinih privatnih davatelja usluge i veće cijene smještaja i prehrane u istoj kategoriji – poručuje ravnatelj Studentskog centra Dubrovnik Marko Potrebica te naglašava kako ovakav model poslovanja funcionira u većini domova u RH, a i 'postojeći učenički domovi u Gradu godinama se iznajmljuju slobodne kapacitete'.

image
Marko Potrebica
Arhiva Dubrovačkog vjesnika


- Puno je primjera u Europi i svijetu gdje se studentski domovi bave ovom djelatnošću (Cambridge, Oxford), a nama sličan primjer je poznato škotsko turističko središte St Andrews čiji studentski domovi rade po istom principu. Najbolja europska i američka sveučilišta su nam bili uzori i inspiracija prilikom projektiranja našega Studentskog doma – kaže Potrebica.

U dubrovačkom domu je sad 170 studenata, od kojih 113 ostvaruje pravo na subvencionirani smještaj od 850 kuna mjesečno, dok ostali plaćaju punu cijenu od 1050 kuna. Studentski centar, dodaje, nije proračunski korisnik, niti zaposlenici primaju plaću ili bilo kakvu naknadu iz državnog proračuna. Samim tim 'dijele sudbinu svih ostalih pogođenih covid krizom'. Kvalitetan studentski standard i pokrivanje režijskih troškova mogu omogućiti samo ako zarade dio prihoda iz komercijalnog poslovanja. S  obzirom da je u domu kapaciteta 503 kreveta zauzeto njih tek 170 odlučili su se izaći s adventskom ponudom, na što, kaže Potrebica, imaju potpuno pravo.

image
Dvokrevetna soba 
Studentski dom Dubrovnik


- EU ne financira nove 'Obrovce' nego gleda da je projekt dugoročno samoodrživ. Iz tog razloga u našoj Studiji izvodljivosti, koja je prihvaćena za financiranje projekta, dozvoljen je komercijalni smještaj i prehrana s ciljem samoodrživosti projekta. Kako bi formirane cijene, smještaj po 850 kuna s režijama i prehrana od 7 kuna za kompletni obrok, mogli dati studentima, dužni smo ostatak zaraditi na tržištu. U slučaju Dubrovnika je to oko pet milijuna kuna godišnje. Opcija je ili raditi samo sa studentima i za dvije godine poći u stečaj da sve propadne a tu su 33 dubrovačke obitelji jer imamo 33 zaposlena u domu plus 12 obitelji koliko je zaposlenih u Studentskom centru ili da radimo – kaže Potrebica pa se pita 'zašto se kritičari aktivnosti studentskog doma nisu javljali kada su studenti plaćali 400 eura šupe po gradu i kada se nisu imali gdje hraniti'. 

Studenti su smješteni u tornju X i gornjim katovima tornja Y. Ostatak tornja Y je za potrebe Sveučilišta i akademske zajednice, primjerice smještaj gostujućih profesora. U tornju Z koji je potpuno prazan i ima poseban ulaz, 'ostavljen je dio soba za adventsku priču'.

image
Studentski restoran 
Studentski dom Dubrovnik


- Prioritet nam je akademska zajednica, znanstveni skupovi, ljetne škole, sve ono što se u Dubrovniku zbog skupoće smještaja nije moglo organizirati. A kad dajemo komercijalni smještaj tada ga dajemo po komercijalnim cjenama pazeći da ne radimo damping prema bilo kome – kaže Potrebica.

Napominje još kako su u dom primljeni svi studenti koji su izrazili želju za boravkom u njemu. Jednog studenta primili su u dom jučer.
- Imamo otvoreno primanje nesubvencioniranh studenata cijelo vrijeme. Svaki student koji dođe studirati u Dubrovnik sada ima osiguran smještaj, bilo po subvencioniranim ili nesubvencioniranim cijenama.

Ono što Studentskom domu svakako ne ide u prilog je što su svoja vrata otvorili upravo u neizvjenoj covid godini. Propao im je tako dolazak 130 studenata u međunarodnoj razmjeni.

image
Dvokrevetna soba 
Studentski dom Dubrovnik


- Mi smo računali da ćemo prvu godinu imati 300 do 350 studenata. A imamo 170 i to je problem. Fiksni troškovi su veliki a Student servis kao jedan od glavnih prihoda je na samo 28 posto prometa u odnosu na lani. Ako bi nastavili akumulirati gubitke mi bi za godinu i pol do dvije proglasili stečaj – jasan je Potrebica. 
Studentski centar Dubrovnik je za opremanje studentskog doma, kuhinje i opreme za catering uložio oko 10 milijuna kuna vlastitih sredstava.

Besplatan parking
Cijena noćenja s doručkom za jednu osobu u Studentskom domu Dubrovnik je 240 kuna, a za dvije 350 kuna. Nadoplata za polupansion je 50 kuna, dok nadoplata za puni pansion iznosi 100 kuna po osobi i danu. Pod informacijama o sobama među glavnima navodi se ‘COVID sigurni odvojeni ulazi u sobe na prozračnom prostoru s odvojenom cirkulacijom  zraka te besplatan garažni parking što je za grad s nedostatkom parking prostora poželjno. Svim gostima na raspolaganju je Restaurant & catering Academia, a na raspolaganju su i sobe za osobe s invaliditetom.  
20. travanj 2021 03:13