StoryEditorOCM
DubrovnikJEDINSTVENI KONAVOSKI SUVENIR

MARIJANA SEKONDO Slamnate konavoske naušnice na adventskim vijencima<br /> <br />  

Piše Gabrijela Bijelić
foto: Tonči Plazibat/Cropix
18. studenog 2019. - 15:55
Još malo i eto nam Došašća. Južina vani možda ne ostavlja takav dojam, ali kad dođete u obiteljsku kuću Sekondo, zabune nema. Miris čempresa, slame i svježe mahovine nepogrešivo upućuje na skore blagdane.

Marijana Sekondo požurila je doma u Lovorno s posla u cavtatskom dječjem vrtiću, a sve kako bi nam što bolje predstavila adventsko obilje koje raste iz sata u sat. Na trpezi su poslagani vijenci ukrašeni svijećama, šiškama, mjendulima, mahunama rogača i – velikim konavoskim naušnicama.

U ovom slučaju, komadi nakita nisu od zlata, već od fino pletene slame, jedinstveni u cijelim Konavlima. Dolaze u tri veličine, a na dnu često nose karakterističan bijeli kamenčić ili perlu. Ukras je to koji plijeni i izgledom i izvedbom, a kroz tri godine postao je pravi mali brend.

Dok nam pokazuje prvu ikad izrađenu gigantsku verižicu na zidu s konavoskom torbicom, 26-godišnja Marijana se prisjeća početaka:

- Mama i ja smo izrađivale klasične adventske vijence, a tata je stalno govorio da trebamo napraviti nešto originalno, od konavoske naušnice. Pa se onda sam u tom okušao i u FB grupi Zavazda Konavle objavio fotografiju prvog primjerka. Bilo je to na Svetog Nikolu, u spomen na branitelje. Tako je počelo, krenuli smo u potragu za materijalom i radili sve više, u krugu obitelji. Posao sad ne ide samo za Advent, nego kroz cijelu godinu. Naše naušnice su postale originalan dar, stigle su već i do Amerike. Svugdje se cijeni prirodne materijale – otkriva naša sugovornica male tajne manufakture Sekondo.

Mama Mirjana, otac Pero, brat Mario i sestra Petra, svi dijele svoj dio odgovornosti kako bi konačan proizvod bio prvorazredan.  Više o izradi jedinstvenih konavoskih vijenaca, pročitajte u novom tiskanom izdanju Dubrovačkog vjesnika.
20. travanj 2024 00:52