StoryEditorOCM
DubrovnikKREĆE NOVA STANOGRADNJA|

MARIJAN KONJUH, OTAC NAŠE POZNATE TENISAČICE ANE: Točno je, nakon pet izgubljenih godina počinjem graditi stanove na Medarevu!

Piše Ahmet Kalajdžić
27. studenog 2020. - 11:54
Nakon pet godina kašnjenja, na području Lapada kreće izgradnja stambenih zgrada na parceli istočno od Ulice dr Roka Mišetića, između Janjinske ulice i Liechstensteinova puta. Riječ je o dvjema četverokatnicama, zgradama koje se grade na atraktivnoj parceli, investitora tvrtke Nekretnine Ragusa. O tom smo projektu razgovarali s poduzetnikom Marijanom Konjuh, ocem naše poznate tenisačice Ane koji je svojedobno tu planirao izgraditi tri zgrade, ali je morao odustati. Nepovratno su, kaže, izgubljeni vrijeme i novac.
 

Orlanda i projekt


- Danas je hajka na investitore, iako oni nisu ni za što krivi. Ako nešto nije u redu, idemo to zakonski riješiti jer se investitori žele kretati unutar zakonskih okvira. Protiv sam hajke i prvi za promjene GUP-a! - poručuje Konjuh i prisjeća se neostvarenog projekta:

image
Poduzetnik Marijan Konjuh najviše žali za izgubljenih pet godina
Ahmet Kalajdžić


-S projektom aktualne stanogradnje smo krenuli prije dvije godine, ali na terenu tek sad sve postaje vidljivo. Sve je trebalo ići mirnije i u drugom smjeru, a do problema u realizaciji prvotnog projekta nije ni trebalo doći. Ističem kako ne smatram da sam bilo što kriv jer su mi namjere prema gradu u kojem živim i kojeg volim bile iskrene. Želio sam se kupnjom zemljišta proširiti na usku parcelu u vlasništvu Grada Dubrovnika kojemu ona ne znači ništa jer na vrijednosti dobiva samo ako se pripoji mojoj parceli. Razgovore o tome sam počeo s bivšom gradskom vlasti, konkretnije s Androm Vlahušićem, Tatjanom Šimac- Bonačić i Mihom Katičićem. Zauzvrat sam pristao tu otvoriti vrtić.

No, pokazalo se da je to zakonski nemoguće te smo u proljeće 2016. dogovorili dnevni boravak djece s posebnim potrebama. Projektantica je bila Orlanda Tokić koju sam angažirao prije nego je postala dogradonačelnica. Uz to, njezin je suprug odvjetnik kojeg mi je preporučio rođak. Počeli smo odmah raditi projekt i trebalo nam je još 450 "kvadrata", ali dolazi do pada proračuna i slijede izbori. Orlanda odlazi u politiku ali smo projekt idejno već dovršili te je ona ostala da ga izvedbeno realizira. Pokrenuta je procedura te je Gradsko vijeće trebalo odobriti prodaju te male parcele. No, treba reći da sam možda mogao, prema drugom zakonu, inzistirati da mi se parcela proda jer je riječ o potrebitoj površini koja je ispod 20 posto od parcele koju imam - ističe Konjuh i nastavlja:


image
Ocvako će zgrade izgledati kad ih se gleda s Lichtensteinova puta

 

Izgubili pet godina


- Htio sam kupiti legalno, putem natječaja te sam zbog čekanja procjene sudskog vještaka i odluke Gradskog vijeća izgubio skoro godinu i pol. Ništa nezakonito nisam uradio, ali se oko svega stvorilo negativno ozračje. Nakon što smo izgubili pet godina, te zabilježili gubitak od milijun kuna, sve smo projekte "bacili u more" i krenuli s novim, aktualnim projektom u novim "gabaritima". Prilagodili smo se na sve zahtjeve, tako da sad ne možemo graditi tri zgrade s 37 nego samo dvije s ukupno 23 stana, svaka na četiri etaže. Ostaje 37 parkirnih mjesta, a objekti nisu previsoki i dobro uklapaju se u okoliš. Nadamo se da nećemo naići na otpor javnosti te sve dovršiti u ljeto 2022.godine. Stanovi su jednosobni, dvosobni i trosobni, a površine od 40 do 100 četvornih metara. O cijeni ne bih sad govorio, ona varira ovosno o načinu plaćanja, površini i katnosti stana te još mnogo čimbenika.

image
Budući izgled zgrada, pogled iz Janjinske ulice


Doznajemo kakozbog potražnje za stambenim prostorom mnogi potencijalni kupci već kontaktiraju investitora:
- Projekt je konačno krenuo. Lokacija je dobra, blizu su crkva, bolnica, trgovine i kafići te budući Dom umirovljenika. Sve je u mirnom dijelu grada i dosta je zelenila oko budućih zgrada. Raduje me što me kontaktira puno mladih obitelji, a radovat ću se ako budu zadovoljni standardom koji im nudi moja tvrtka. Ali, zbog smanjenog opsega gradnje, aktualni je projekt ostao bez prostora za dnevni boravak djece s posebnim potrebama. Naravno, i bez 14 stanova, a osobno mislim da je Grad Dubrovnik tu najviše izgubio! Također, izgubio je i stoga što smo uz obostrano prihvatljivu cijenu mogli riješiti i dva pristojna stana za dubrovačke liječnike kojih trebamo sve više.

Trebalo je dobre volje i ekonomski razmišljati, a politiku staviti sa strane. Na kraju, izgubili su svi: i Grad i investitori i javni prostor! Dogodila se potpuno nepotrebna i neželjena situacija koju su, možda i iz neznanja, stvorili neki pojedinci. Moja su vrata bila otvorena za sve dogovore - naglašava Konjuh koji smatra da nije glavni problem gubitak novca, nego gubitak vremena kojeg nitko i nikako više ne može vratiti.

Zbog Montovjerne uzbunili inspekcije
Ovih se dana "digla prašina" i oko investicije na Montovjerni koju gradi druga tvrtka obitelji Konjuh. I taj se projekt rastegao po medijima, a Konjuh podsjeća da je počeo prije puna dva desetljeća kupnjom parcele. Marijan Konjuh o svemu kaže:
-Imamo 43 susjeda i jesu li oni ili tko zna tko kumovali svemu, ne znam. Ali to što se događa nije dobar pokazatelj bilo kojem investitoru koji je uredno platio zemljište, porez i sve dažbine. Sve se čekalo zbog papira koji Katastar nije proveo te su neki uzbunili inspekcije ovdje, ali i u Zagrebu! Javno sam rekao: ako nije sve kako treba, ja ću a ne netko drugi zatvoriti to gradilište! Ipak, sve smo riješili u postavljenom roku od 8 dana. Svima se ispričavam za prašinu i buku bagera, probijanje vodovodne cijevi...No, moraju razumjeti da je nekome smetalo i kad su oni gradili! Ako se radi u okviru zakona, ne možemo se buniti zbog sitnica. I ponavljam da sam uvijek spreman pomoći...
19. travanj 2024 15:59