StoryEditorOCM
DubrovnikPARK GRADAC|

‘Makeover‘ najstarije i najveće dubrovačke zelene oaze ispred koje će se urediti i novo parkiralište!

Piše Gabrijela Bijelić
23. veljače 2021. - 19:55

Park Gradac, najstariji dubrovački javni zeleni prostor upravo prolazi veliki makeover. Na temelju Ugovora za izvođenje radova na projektu hortikulturne revitalizacije i ozelenjavanja platoa Gradac potpisanog u studenom prošle godine. Ugovorom koji su u nazočnosti gradonačelnika Mata Frankovića potpisali direktor tvrtke Sanitat d.o.o. Tomislav Tabak i direktor izvoditelja radova tvrtke Texo Molior d.o.o. Antonio Deranja, predviđeno je kako će park i nakon uređenja zadržati postojeću namjenu parkirališta na otvorenom za građane s povlaštenim parkirnim kartama.

Vizura za dodanu vrijednost


- Predio parkinga Gradac područje je kojim se do sada nismo mogli pohvaliti, a zahvaljujući ovom iskoraku tvrtke Sanitat, ali i temeljem suradnje s Konzervatorskim odjelom te Dubrovačkom biskupijom kao suvlasnikom zemljišta, to će se uskoro promijeniti, a prostor platoa će dobiti posve novu vizuru i dodatnu vrijednost - rekao je gradonačelnik Mato Franković uz potpisivanje ugovora.

image
Gradonačelnik Mato Franković s projektanticama Leom Đurović Ruso te Mijom Erak
Grad Dubrovnik

Investicija koju će tvrtka Sanitat provesti iz vlastitih sredstava, obuhvaća ukupnupovršinu od 2.400 metara četvornih. Cjelokupni projekt izrađen je sukladno strogim smjernicama Konzervatorskog odjela u Dubrovniku, a glavni projekt izradila je tvrtka Proto-Arch na čelu s glavnom projektanticom Leom Đurović Ruso te projektanticom suradnicom Mijom Erak, koje su pred potpisivanje ugovora javnosti pobliže i predstavile sam projekt.

Na prostoru površine 1761,37 četvornih metara projektom uređenja izmijenit će se podloga, obaviti niveliranje i ozelenjivanje, kao i nadogradnja postojećih nasada uz ugradnju sustava za automatsko navodnjavanje. Sve će se raditi sukladno smjernicama Konzervatorskog odjela Dubrovnik, čime bi se nakon trideset godina dobila urednija i primjerenija površina platoa, kažu investitori.

Za istaknuti je kako će se podloga platoa izmijeniti uvođenjem tzv. dekorativnog betona uz adekvatno niveliranje. Plato parkirališta će se ozeleniti uz nadogradnju postojećih nasada, dok će se u središnjem dijelu platoa formirati zeleni otok s autohtonim vrstama i drvoredom hrasta i česvine. U sklopu radova na krajobraznom uređenju planirana je i izvedba sustava za automatsko navodnjavanje, oborinska odvodnja i suvremena, ekološki prihvatljiva, rasvjeta.

Direktor tvrtke Sanitat Tomislav Tabak izrazio je zadovoljstvo što će prostor nadomak povijesnoj jezgri Dubrovnika napokon dobiti prijeko potreban adekvatan izgled te je zahvalio svim sudionicima projektakoji su sudjelovali na realizaciji projekta na kojem se radilo pune dvije godine, posebno se osvrnuvši na ostvarenu izvrsnu suradnju s Konzervatorskim odjelom u Dubrovniku.

Zbogom viškovima kišnice


Broj parkirališnih mjesta, otkrio je direktor Sanitata, zadržat će se na postojećem, ali će se osigurati nesmetano kretanje parkiralištem.

image
Budući izgled parkirališta kod najstarijeg dubrovačkog parka Gradac
Grad Dubrovnik

Sanitat Dubrovnik d.o.o. krenuo je u revitalizaciju, ozelenjavanje i uređenju parking platoa pokraj parka Gradac jer je procijenjeno da prostor za parkiralište na otvorenom razinom uređenosti komunalne infrastrukture i hortikulture platoa nije primjeren za lokaciju u blizini perivoja Gradac i lokaliteta Danče. Obuhvat parkirališta dosad je bio okružen betonskim cestovnim rubnjacima, parkirališna podloga je bila šljunčana, neadekvatne površinske obrade i s ulegnućima koja zadržavaju kišnicu. Nije postojao ni sustav oborinske odvodnje, a rasvjeta rubom platoa bila je nedostatna, što je sve ocijenjeno neodrživim.

U postupak javne nabave lani su se uključile tri tvrtke s našeg područja te je od njih odabrana ekonomski najpovoljnija ponuda, ona tvrtke Texo Molior d.o.o. iz Cavtata. Ugovoreni rok završetka izvođenja radova je 120 kalendarskih dana od dana uvođenja izvođača u posao, a potpisani ugovor vrijedan je 3.359.712,18 kuna + PDV.

20. travanj 2024 16:22