StoryEditorOCM
DubrovnikUZBUNA NA OTOKU

Lopuđani rekli jasno NE trafostanici na dječjem igralištu kraj škole i vrtića

Piše DV
28. kolovoza 2017. - 18:02

Zabrinuti roditelji s djecom okupili su se na jedinom dječjem igralištu na otoku Lopudu, prvog dana izgradnje kontejnerske trafostanice, pozivajući HEP i Grad Dubrovnik da smjesta zaustavi daljnje radove i nađu alternativno mjesto za izgradnju nove trafostanice.  Naime, navedenu trafostanicu, HEP, uz odobrenje Grada Dubrovnika, gradi u srcu mjesta, na pristaništu, na  dječjem igralištu, svega nekoliko metara od osnovne škole i vrtića.


Mještani su šokirani ovakvom odlukom ponajviše zbog činjenice da je prije svega nekoliko godina skupljeno 80 potpisa, čime je više od polovice mještana jasno izrazila protivljenje izgradnji kontejnerske trafostanice. Upravo zbog sakupljenih potpisa, izgradnja navedene trafostanice je tada obustavljena. Roditelji se pitaju zašto se u međuvremenu nije pronašlo bolje rješenje.


Pozivajući Grad da djecu stavi na prvo mjesto i zaštiti od potencijalno opasnog zračenja, roditelji su najavili ponovno prikupljanje potpisa i slanje dopisa kojim mole sastanak na kojem bi se pokušalo naći adekvatno rješenje. Naime, prije postavljanja kontejnerske trafostanice, HEP je najavljivao gradnju trafostanice ispod ceste uz brojne zaštite od zračenja, čime bi se očuvalo zdravlje djece, a ne bi se vizualno nagrdio ni sam ulaz u lopudsku luku, kojim svakodnevno prolazi na tisuće turista.

Otočanin Ivo Mihajlović, otac i djed, iznio je svoje viđenje događanja na Lopudu:

- Prvotno je trafostanica trebala biti izgrađena u putu tako da nije bila vidljiva niotkuda i sa svim zaštitama od eventualnog zračenja jer se nalazi 20 metara zračne linije od osnovne škole i dječjeg vrtića, a direktno na dječjem igralištu Lopud. Kada se na Lopudu doznalo da postoji mogućnost da će se raditi trafostanica kontejnerskog tipa, prikupljeni su potpisi protiv izgradnje takvog objekta. Što radi štetnosti za zdravlje djece, to i radi samog izgleda jer je to mjesto vrata Lopuda. U prijevodu, svaki putnik koji se iskrca na otok Lopud mora proći uz tu trafostanicu jer se nalazi na samome pristaništu - negodovao je Mihajlović i pita se tko se odlučio za jeftiniju i svima vidljivu varijantu, kontejnersku trafostanicu.

- Kada se počelo razgovarati o navedenoj trafostanici, a kako ona najviše treba za opskrbu strujom kompleksa Samostana na Lopudu, bilo je naznaka da je dugoročna koncesionarka tog kompleksa grofica Von Habsburg dozvolila postavljanje navedene trafostanice unutar kompleksa, te ponudila i plaćeni prijevoz helikopterom postrojenja na potrebnu lokaciju. Zašto je to netko odbio, ne znamo. Istina je da smo najveću potrošnju u povijesti HEP-a doživjeli ovo ljeto, što su postojeće trafostanice izvrsno izdržale, pa to dokazuje da uopće nema nikakve hitnosti za izgradnju toga postrojenja za postojeće potrošače. Nešto što je potpuno neoprostivo i pametnoj glavi nezamislivo je da se u punoj turističkoj sezoni na otoku Lopudu dozvoljava izgradnja takvog objekta 10 metara od hotela, 2 metra od ugostiteljskog objekta i na samoj obali gdje se u vrijeme kad su dozvoljeni radovi od 9 do 14 sati kreće najviše turista i izletnika do crkve Sv. Marije i do Jadrolinije, pošte i mjenjačnice, tj. vrlo važnih objekata na otoku Lopudu - negodovao je Mihajlović i napomenuo kako Lopuđani ne znaju podržava li Ministarstvo turizma RH i Vlada RH ovakve radove u turističkim mjestima u srcu sezone jer na taj način pila granu na kojoj sjedi.

- Pitamo se tko će sljedeće godine doći na Lopud, kad zna da mu mikseta za beton od nekoliko tona vrti i praši pod prozorom. Sve ovo ukazuje na to da izgradnja ove trafostanice ima dublje korijene i da se ona mora na svaki način u kratkom vremenu završiti jer je to netko ranije sigurno dobro potkožio - mišljenja je Ivo Mihajlović koji će o događanjima na Lopudu izvijestiti nadležna ministarstva i DORH.

Investitori iz Elektrojuga u ponedjeljak su tek označili gradilište trafostanice, ali građevinski su radovi izostali.


 

24. travanj 2024 04:09