StoryEditorOCM
DubrovnikKORONA ZADALA PROBLEME |

LISTE ČEKANJA U OPĆOJ BOLNICI DUBROVNIK: Najduže se čeka na UZV dojke, pregledi otkazani zbog karantene nadoknađuju se i vikendom

Piše Silvia Rudinović
6. listopada 2020. - 20:47
Covid-19 'otkazao' je stotine pregleda i operativnih zahvata koji su trebali biti obavljeni od sredine ožujka do svibnja, no u Općoj bolnici Dubrovnik tvrde kako ova kriza nije produljila liste čekanja. Početkom rujna, bolnica je ponovno objavila obavijest o reduciranju hladnog kirurškog programa.

image
Ulaz II u Opću bolnicu Dubrovnik
Silvia Rudinović


Godina za UZV dojke


Prema službenoj listi čekanja koju objavljuje Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje, za magnetsku rezonancu abdomena, dojke ili jetre nema termina, za MR hipofize, mozga ili lumbosakralne kralježnice čeka se 221 dan. Na ultrazvuk srca čeka se 334 dana, dojki 287 dana, UZV abdomena 134, štitnjače 33 dana, a color doppler karotida 60 dana.

Prema istom izvoru, za prvi ili kontrolni pregled alergologije i kliničke imunologije može se naručiti za 292 dana, kod gastroenterologa može se doći za 173, na prvi oftalmološki pregled za 60 dana, a na kontrolu kod pulmologa za 146 dana.
Radi usporedbe, na UZV dojke u KBC-u Split čeka se 460, u Bjelovaru 128, Varaždinu 376, Zadru 218, u Općoj bolnici Knin čeka se samo šest dana, a u šibenskoj bolnici čak 600!

Na ultrazvuk srca, u zadarskoj općoj bolnici može se doći u roku 67 dana, u šibenskoj za samo šest, Čakovcu 384, Sisku 467 dana.

image
Ulaz II u Opću bolnicu Dubrovnik
Silvia Rudinović


Ministar zdravstva dr. Vili Beroš svojedobno je izjavio kako je od svih ravnatelja bolnica zatražio listu čekanja za magnetsku rezonancu abdomena i uočio da mnoge zdravstvene ustanove imaju vrlo različite brojeve učinjenih dijagnostičkih preporuka. Obećao je kako će se uhvatiti ukoštac s listama čekanja i spomenuo promjene u sustavu koje će tomu pomoći. Početkom ljeta, nakon koronakarantene, rekao je kako su se u Hrvatskoj liste povećale oko 10 posto. Tada je najavio prilagodbu situaciji izazvanoj krizom zbog koronavirusa radom u dvije smjene, pa i vikendom za određene preglede i zahvate. „Hvala svim pacijentima na strpljenju. Kao ministar zdravstva obećao sam se uloviti u koštac s ovim problemom i to ću svakako učiniti“, rekao je ministar.

Liste HZZO-a dostupne su i na službenoj stranici dubrovačke bolnice, a jesu li vjerodostojne pokazuje odgovor uprave o pojedinima pretragama.

Nakon preporuke Nacionalnog stožera MZRH i HZZJZ od 04.05.2020. radimo u normalnim uvjetima i nadoknađujemo sve propuštene termine u poslijepodnevnim satima ili vikendima ovisno o raspoloživim liječnicima za preglede. Prema trenutačnim terminima narudžaba, najduže se čeka na ultrazvuk dojke, i to 365 dana, što je 78 dana više od podatka kojega nudi HZZO. Kako kažu u dubrovačkoj bolnici, nakon tog pregleda najduže se čeka magnetska rezonanca, a prvi termin MR pojedinog segmenta može se dobiti u travnju 2021. godine.

image
Arhiva
Arhiva


Nadoknade vikendom


- Moram napomenuti, svi žurni termini koje su preporučili liječnici specijalisti nakon pregleda odrade se u terminu ne dužem od 30 dana od dana upisa na listu čekanja – navodi Zdravko Cvitanović, voditelj Odjela za centralno naručivanje i bolničku administraciju.

Liste čekanja nisu se produljile zahvaljujući predanom radu liječnika, medicinskih sestara i drugih djelatnika Opće bolnice, poručuju iz OB Dubrovnik.
- Pojavom infekcije COVID-19, OB Dubrovnik kao i sve druge bolnice u Republici Hrvatskoj, a po preporuci Nacionalnog stožera, 17. ožujka 2020. je počela raditi smanjenim obimom dijagnostičkih pretraga i specijalističkih pregleda. Nakon preporuke Nacionalnog stožera MZRH i HZZJZ, od 4. svibnja radimo u normalnim uvjetima i nadoknađujemo sve propuštene termine u poslijepodnevnim satima ili vikendima, ovisno o raspoloživim liječnicima za preglede. Poliklinika Opće bolnice i ambulante oftalmologija, otorinolaringologija, ortopedija, urologija, gastroenterologija te internističke ambulante, odrađuju propuštene preglede koje smo, od 17. ožujka do 27. travnja 2020. godine, zbog Covid-19 infekcije i zastoja odgodili u novootvorenim terminima. Odjel za radiologiju preglede i pretrage za onkološke i žurne bolesnike radi svakodnevno. Veći dio zaostataka je odrađen, a svi ostali pacijenti dolaze na termine narudžbe po tekućem rasporedu naručivanja – kaže Cvitanović.
Unatoč pravilima na koje upozorava i samo osoblje na ulazu, redovita je pojava da posjetitelji bolnice skidaju maske u čekaonicama, pred ulazom se ujutro, u vrijeme otvaranja ambulanta, znaju stvoriti gužve, bez držanja razmaka, a bude i poprilično nervoze u strahu od kašnjenja na pregled.

image
Opća bolnica Dubrovnik
Tonći Plazibat/HANZA Media


Zbog posebnih uvjeta rada u pandemiji, pacijenti koji su naručeni na neki pregled u poliklinici OB Dubrovnik ulaze na ulaz II uz obavezno pridržavanje zaštitnih mjera, uz sustavno praćenje narudžaba po terminima upisa na pregled. Na ulazu im se mjeri tjelesna temperatura, a osoblje brine da pacijenti ne ulaze u bolnicu prerano kako se ne bi stvarale gužve po čekaonicama. Međutim, Cvitanović kaže kako je „uočen dolazak nenaručenih pacijenata koji nisu dovoljno informirani od liječnika obiteljske medicine i narudžbi koje su se morale provesti kroz sustav naručivanja koje i oni mogu obaviti“, navodeći pritom EKG, RTG, konzilijarne preglede internista ili kirurga, te pregled dermatologa.
17. travanj 2024 19:52