StoryEditorOCM
DubrovnikBEZ NJEGA NEMA LJETA

LEDENI ĐIR NA + 35 Gdje je u Gradu najbolji sladoled, pošto je kuglica?

Piše Bruno Lucić/SD
FOTO: Željko Tutnjević
11. kolovoza 2018. - 14:09

Vrućina koja nemilosrdno „tuče“ iz neba i zemlje, ali ona ima i one lijepe, slađe strane, a ta ledom obogaćena slastica raznih boja je sladoled. Sladoled na Stradunu, uz bocu hladne vode, spada pod „ljetni rekvizit“ koja nema alternativu. Odmah na početku najljepše dubrovačke ulice sladoledarnica je zvučnog imena „Dubrovnik“. Redovi turista koji čekaju tu hladnu kuglu osvježenja skoro pa znaju obustaviti „pješački promet“ na Stradunu!

Cijele grupe turista nerijetko se zaustave na ovoj omiljenoj lokaciji koja je raj za sve sladoledofile. Domaćin je Senad Hajdari koji s osmijehom ističe kako posla itekako ima. Ljudi vole sladoled od limuna, mente pa i šumsko voće. Kolege s kojom radi djevojke su Mira, Mateja i Mirjana. Uigrana su ekipa jer se na sladoled ne čeka dugo. Kugla košta 10 kuna, a za domaće je popust 50 posto, dakle 5 kuna.

- Kad je hladno, turisti više uzimaju „mliječne“ sladolede, a kad je vruće onda ih više privlače voćni. Tijekom devetog i desetog mjeseca najviše ide čokolada, napominje Senad i otkrivajući vrlo zanimljivu psihologiju ponašanja koja spaja meteorologiju i ledene užitke.

Nedaleko „Dubrovnika“ nalazi se slastičarna koja je jednako tako popularna među strancima, ali posebno među domaćom čeljad. „Dolce Vita“ kako joj sam naziv kaže, život čini slađim, najpoznatija je i mnogi će reći i najbolja slastičarna u povijesnoj jezgri.

Uvijek se traži stolica više, a Noa Nenadić opisuje i „specijalitete“ kuće, sladoled „Dolce Vita“ i sladoled „Domino“. „Dolce Vita“ kombinira šumsko voće, vaniliju i komadiće čokolade dok „Domino“ spaja lješnjak, tamnu čokoladu i pistaciju. Stranci kao i novinari pitaju što se krije iza tih imena, a posla ne manjka.

Kugla košta 11, a za domaće 9 kuna. Uz Nou tu su i Ajdin te Ana Marija, a kako je prijepodne, pomalo se zagrijavaju za posao i pripremaju stolove. Mušterije već sada pomalo naviru i traže sladoled, makar u kombinaciji s kavom pa tako uživaju u ledenoj kavi.

Pistacija se traži na još jednom mjestu, golemi frižider koji obiluje sladoledima u staroj gradskoj luci dio je restorana Poklisar. Ovdje je na sladoled svratio i američki glumac Mickey Rourke koji je posjetio Dubrovnik 2009. Tu su Ana i Marin koji poslužuju goste sladoledom, ali i hladnim pićima.

Ovo ljeto još nije svratila niti jedna svjetska ni holivudska zvijezda, ali su zato vidjeli Vatrenog Andreja Kramarića koji je nedavno bio u portu jer je brodom posjetio obližnji otok Lokrum.

Pored sladoleda s okusom pistacije, tražena je i menta, ali Marin kazuje u šali kako stranci najviše uzimaju sladolede koji „najljepše izgledaju“. Posebnost je i crna čokolada pa onda pitaju kako to nastaje crna čokolada, što se sve mora kombinirati da bi se dobio tako taman izgled sladoleda?!

Nema sumnje da je ukusna i ta varijacija čokolade! Kugla slatkog zadovoljstva košta 14 kuna dok je za domaće cijena 10 kuna.

Međutim, izdvaja se još jedan poseban sladoled zvučnog imena „Don Vito“. I eto opet Hollywooda u Gradu! Marlon Brando bio bi ponosan da zna da je njegov lik iz kultnog „Kuma“ kumovao imenu ovog sladoleda koji kombinira vaniliju, čokoladu i malinu! Tako mafijaški „Don Vito“ potvrđuje kako u Dubrovniku zaista postoji odlična ponuda sladoleda, ponuda koja se ne može odbiti!
 

19. travanj 2024 09:35