StoryEditorOCM
DubrovnikFOTOGALERIJA PRAĆENA IZVJEŠTAJEM

Lapadska placa u srcu jeseni s proljetnom ponudom

Piše PSD.
3. studenog 2018. - 12:31
Za razliku od Svih svetih i Dušnog dana, treći dan u studenom ne nosi nikakvo posebno ime, bar se na prvu tako čini. No, nije sve što se čini istinito pa tako 3. studenog možda nije „međunarodni dan toga i toga“, ali jest „Dan od place“ ili kako bi se po dubrovačku reklo „subota“. Vidi se već po štandovima da je jesen pohodila i lapadske krajeve, uglavnom vlada zelen svih veličina i nijansi.

Ne znamo volite li ga, ali spomenut ćemo kupus (10 kuna) ili pak salatu (20 kuna), a zelene se bome i tikvice i to po cijeni – ni manje ni više - nego 12 kuna! Također, pronašli smo i balančane – ne znamo dijele li istu sudbinu kao tikvice, ali zato dijele istu cijenu. Luk im nije toliko sličan po izgledu, ali zato jest po cijeni – 12 kuna. Skoro pa bratski raspoređeno! Čime Vam još možemo probuditi interes?! Evo ovako, zatekli smo na placi mrkvu i papriku koji se hrabro drže na obrambenoj crti još jedne lapadske subote i to za „dnevnicu“ od 15 kuna! Kad smo kod mrkve, tu smo bome našli '“pravi muški primjerak“ i našu dragu prodavačicu koja se ponosi sa svih 30 centimetara dužine svoje mrkve. Šteta je takav primjerak isjeći za juhu, a još veća je šteta što tu „mrkvoliku rapsodiju“ nije vidio naš dragi kolega Željko Tutnjević – pljusak „slatkih“ rima i stihova bi se sručio na Lapad, a na licima bi procvali osmijesi! Međutim, tako duguljasta mrkva više nego dobro dođe za divljenje i za nabijanje kompleksa muškarcima! Neka malo pate kad ionako ništa drugo za miloga Boga ne rade: ni bračne - ni mračne dužnosti!

Poverunima je bome najbolje, lijepo su upakirani i zaštićeni od dodira lapadskih gospođa, ali nisu zato imuni na prodaju pa lako završe kao dio nečije spenze za 10 kuna! Patate kao patate, ne srame se za ono što jesu i ne srame se svoje cijene od 10 kuna. Koliko im ta samouvjerenost pomaže odnosno odmaže to neka ocijene kupci. Sramežljivo kao djeca na autobusnoj stanici stoje pomadorice (20 kuna). Kaže nam prodavačica kako im godi ovo vlažno vrijeme. Naime, kiša im je pomogla pa su se pomadore „napile ko' majke“. Naravno, nisu u pitanju alkoholna pića ni kokteli, nego voda. Toliko su sočne i zdrave da su „jackpot“ za svaki imunološki sustav! Ima i krupnih pomadora koje mogu biti vaše za 20 kuna. Neke su čak i zelene što nas na trenutak vraća u proljeće koje nam tek treba doći, a treba preživjeti zimu! Ugledali smo i sadnice bosiljka (5 kuna) - možete kupiti jednu sadnicu i gledati kako raste! Tako će bar nestati dosada iz vašeg života!  

Naišli smo i na lemune, cijena im je varijabla po jednadžbi „kako kome“ – između 15 i 20 kuna. Netko će proći jeftinije, a netko malo skuplje – na vama je dakle da se kao kupac „prodate“ u najboljem svjetlu! Ne morate kao patate, ali možete kao šipak. Šipak se recimo na jednom štandu prodao i to ne u najboljem svjetlu nego je nestao brzinom svjetlosti! Nismo se ni okrenuli, a on „uhvatio crtu“! Čuli smo već prije odlične recenzije, konkretno o tom šipku pa ne čudi da je tako brzo nestao s lica lapadske zemlje! 

Ali, ne budite tužni – ostalo je šipaka na drugom štandu – kilo je od 10 do 15 kuna, a ako hoćete šipak u zrnu spreman za konzumaciju, on je dva puta skuplji – 30 kuna. Pa sad, vi odlučujete! Dakako, počeli su i agrumi pomalo „naseljavati“ lapadsku placu. Pored već spomenutog lemuna imate i aleksandrine, oni klasični, da ne kažemo obični, koštaju 10, a oni starinski domaći dubrovački 15 kuna. Ako vam je dosta agruma, a i našeg piskaranja, onda ćemo vas radi eventualnih želučanih problema uputiti na prave domaće konavoske jabuke od 15 kuna. U slučaju da vam se one ne sviđaju, onda je tu njezina japanska varijanta – kaki. Našli smo ih četiri i da vam pravo rečemo nismo uhvatili koliko koštaju, smetnuli smo to s uma jer smo zbog mrkve sišli s uma! Znate šta?! Amo malo promijeniti priču i podjelu uloga, provjerite i vi neku cijenu za nas, pokažite, dokažite se, a ne samo da vam mi serviramo sve. Čekamo da vas da nam javite cijenu s nadom da nas nećete iznevjeriti i da ćete mudro iskoristiti ovaj iole „sunčani“ dan. Ostalo nam je za kraj da vas prepustimo vikendu, supruzi i fotogaleriji Tončija Plazibata… Ovo zadnje je još najbolje!
B. Lucić
19. travanj 2024 08:12