StoryEditorOCM
DubrovnikGRAD DUBROVNIK |

Lapadska obala postaje dvosmjerna prometnica, Štikovica dobiva suvremeni sustav vodoopskrbe, izmjene i dopune GUP-a donose strože uvjete gradnje

Piše Grad Dubrovnik
11. rujna 2020. - 09:18
INVESTICIJA IZ EU FONDOVA I DRŽAVNOG PRORAČUNA

Ispunjeni uvjeti za rekonstrukciju i proširenje Lapadske obale

Ishođenjem posljednje građevinske dozvole, čija je pravomoćnost nastupila 3. rujna, uklonjene su sve pravne prepreke za početak realizacije projekta sveobuhvatne rekonstrukcije i proširenja Lapadske obale u II, III i IV. fazi izgradnje. Kapitalno ulaganje u gradsku prometnu infrastrukturu u centru grada vrijedno 70 milijuna kuna u potpunosti je financirano fondovima Europske unije i državnim sredstvima.

Projekt obuhvaća uređenje prometnice, parkirališnih i pješačkih površina te uređenje stajališta javnog gradskog prijevoza. Osim neadekvatne širine prometnice, investicijom se rješava i problem prodiranja mora u trup prometnice i ispiranja tampona, što dovodi do učestalog puknuća vodovodnih cijevi u trupu ceste i prekide u prometu vozila. Uredit će se i oborinska odvodnja s pročišćavanjem oborinskih voda, projekt vodovoda, elektroenergetskog sustava s javnom rasvjetom i telekomunikacijskim sustavom.

image
Uklonjene su sve prepreke za početak rekonstrukcije i proširenja Lapadske obale


 


Širina kolnika od početka zahvata do ljetnikovca Sorkočević iznosi šest metara, a do kraja širina kolnika povećava se za pola metra. Nogostup je s lijeve strane širok dva, dok je s desne strane predviđena šetnica sa zelenilom čija širina doseže i sedam metara. Parkirališna mjesta predviđaju se kao uzdužni i kosa, a postojeće autobusne stanice se zadržavaju i dodaju nove te opremaju autobusnim kućicama i ostalom pripadajućom opremom.

Odobreni prihvatljivi troškovi projekta iznose 69.857.603,15 kuna uz financiranje iz Kohezijskog fonda u razini 85 posto što iznosi 59.378.962,67 kuna. Ostatak od 15 posto, odnosno 10.478.640,48 kuna financirat će se iz Državnog proračuna. EU sredstvima sufinancirat će se i plaće projektnog tima (šest zaposlenika Grada Dubrovnika), i to u ukupnom iznosu nešto manjem od 2.2 milijuna kuna.

Provedba projekta započela je 1. lipnja 2020. i traje do 31. prosinca 2023., što je krajnji rok završetka projekta. Po provođenju postupaka nabave, a u skladu sa Zakonom o javnoj nabavi, za očekivati je da će se ugovori za radove i usluge nadzora potpisati u prvoj polovici 2021. godine.

Dvosmjerna prometnica
Od raskrižja s ulicom Nikole Tesle do raskrižja kraj benzinske postaje s ukupnom dužinom od 840 metara Lapadska obala pretvara se u dvotračnu dvosmjernu prometnicu.


KOMUNALNA INFRASTRUKTURA

Pokrenuti radovi na sustavu vodoopskrbe u naselju Štikovica

Napreduju radovi Vodovoda Dubrovnik na 44 milijuna kuna vrijednoj investiciji fazne izgradnje sustava vodoopskrbe i odvodnje u Mokošici, Štikovici i Zatonu Malom. Nakon polaganja cjevovoda u Štikovici na području od tamošnje vodospreme do ulaza u naselje u dužini od 480 metara, započelo i s radovima na potezu od sjevernog ulaza u naselje do prvih stambenih objekata.

image
Razvojni projekti Grada Dubrovnika 2020.


Na dijelu gradilišta u Mokošici, gdje je investicija u svibnju i pokrenuta, do sada je postavljeno preko dva kilometra cjevovoda vodoopskrbe i odvodnje. Sustavi odvodnje koji će se izgraditi u ukupnoj dužini prelaze 7 kilometara sa 150 kućnih priključaka.
Rok za dovršetak svih radova je 30 mjeseci, a 75 posto investicije Vodovod je prijavio na 881 milijuna kuna vrijedan EU projekt Aglomeracija Dubrovnik, za koji je u srpnju ishodovano odobrenje u nacionalnoj proceduri od Ministarstva regionalnog razvoja i europskih fondova.

Više od 100 kućnih priključaka
Ukupno će se izgraditi više od šest kilometara cjevovoda vodoopskrbe uz više od 100 kućnih priključaka.


URBANISTIČKO UREĐENJE

Izmjene i dopune GUP-a donose strože uvjete gradnje

Prijedlog odluke o izmjenama i dopunama Odluke o izradi izmjena i dopuna Generalnog urbanističkog plana Grada Dubrovnika i Prostornog plana uređenja upućen je Gradskom vijeću na raspravu i donošenje na 32. sjednici, a koja će se održati u ponedjeljak, 14. rujna.

Izmjene propisuju restriktivnije i strože uvjeta gradnje na području Grada Dubrovnika, a u svrhu postizanja skladne izgradnje novih i rekonstrukcije postojećih objekata te očuvanja ambijentalnih karakteristika prostora.

image
Izmjene GUP-a propisuju restriktivnije uvjete gradnje na području Grada Dubrovnika


Prijedlogom se smanjuje dozvoljena visina budućih građevina te se mijenjaju uvjeti gradnje i rekonstrukcije u svim zonama i broj i vrsta funkcionalnih jedinica.

Postupci izmjena i dopuna PPU-a i GUP-a između ostalog se odnose i na dječji vrtić u Komolcu, na smještaj za liječnike unutar zone kompleksa Opće bolnice Dubrovnik, budući azil za napuštene životnije na području Grabovice, prihvatište za ranjive skupine na Kantafigu, rekonstrukciju prometnice do tvrđave Imperijal na Srđu, rekonstrukciju i nadogradnju prometne mreže na području Rijeke Dubrovačke te na javne garaže.

Planovi krajem godine
Nakon provođenja javne rasprave i suglasnosti nadležnih tijela, usvajanje planova na Gradskom vijeću te u konačnici primjedbe novih odredbi očekuje se krajem 2020.



 
25. travanj 2024 12:19