StoryEditorOCM
Dubrovnikimate osmaša?

Kvote za upis u srednje škole nemaju veze sa stvarnim potrebama: Fali nam ‘mali milijun‘ zanimanja, a većine deficitarnih za našu županiju uopće nema na popisu!

Piše Silvia Rudinović
3. svibnja 2023. - 07:34
Prema planiranim upisnim kvotama za iduću školsku godinu, bit će 16 upisnih mjesta za konobare u Dubrovniku i još 26 u ostatku županijeAnte Cizmic/Cropix

Mesar, pekar, tesar, armirač, zidar, konobar, kuhar, slastičar, polagač keramičkih pločica, elektroinstalater, klesar, fasader, vozač teretnog vozila, vozač autobusa, građevinski tehničar, vodoinstalater i prodavač. To su deficitarna zanimanja u Dubrovačko-neretvanskoj županiji na koja je Hrvatski zavod za zapošljavanje upozorio obrazovni sustav. Preporučuju da se poveća broj upisanih i stipendiranih učenika u ovim dvogodišnjim ili trogodišnjim srednjoškolskim programima. Međutim, od 17 navedenih, čak 11 programa uopće nema na popisu Ministarstva znanosti i obrazovanja za upis u prvi razred srednjih škola u ovoj županiji.

Moderni program za kuhare

Prema odluci o upisnim kvotama, koju je Ministarstvo dalo u javno savjetovanje, u Dubrovačko-neretvanskoj županiji najesen će biti otvoreno 1.467 upisnih mjesta u 67 razreda javnih srednjih škola, 44 mjesta u Privatnoj gimnaziji Dubrovnik i 22 u Biskupijskoj klasičnoj gimnaziji Ruđera Boškovića s pravom javnosti.

image

Nijedna škola u Dubrovačko-neretvanskoj nema program obrazovanja pekara

Ivana Nobilo/Cropix

Najveći broj učenika u županiji upisat će Turistička i ugostiteljska škola Dubrovnik. S popisa deficitarnih zanimanja, nekoliko se odnosi na njihove programe. Da postoji interes za upis više djece od predložene kvote, Ministarstvo bi sigurno odobrilo povećanje, kaže ravnatelj Antun Perušina. Tko završi ovu školu, ima siguran posao, ako želi raditi u struci.

- I postojeće kvote je, moram priznati, teško održavati. Posljednjih desetak godina upisujemo oko 180 učenika. Najveći interes je za hotelijersko-turističkog tehničara. Radi se o izuzetno kvalitetnom programu koji, uz strane jezike, ima jaku Matematiku i Hrvatski jezik te ekonomsku struku predmeta. Tim se učenicima otvaraju mogućnosti zapošljavanja odmah po završetku škole na recepcije hotela ili u agencije, a mogu i upisati fakultete. Lani nam se nešto povećao interes za kuhare. TUŠ, odnosno Regionalni centar kompetentnosti u turizmu, uz jedan trogodišnji, ove godine prvi put upisuje i jedan razred kuhara u četverogodišnji program koji će se eksperimentalno provoditi po modulima. Učenicima se time otvaraju brojne mogućnosti ukoliko se žele dalje usavršavati i školovati – najavio je Antun Perušina.

image

Antun Perušina, ravnatelj Turističke i ugostiteljske škole Dubrovnik

Božo Radić/Cropix

Svaki dobar restoran danas nastoji imati svoga pekara i slastičara. Stoga su nastavnici TUŠ-a, u okviru razvoja Centra kompetentnosti, išli na usavršavanja upravo za pekarstvo i slastičarstvo. Inače, u čitavoj županiji nema škole za tražene pekare.

Upravno vijeće HZZ-a u ožujku je dopunilo listu zanimanja za koje poslodavac u Dubrovačko-neretvanskoj županiji nije dužan zatražiti provedbu testa tržišta rada prilikom zapošljavanja državljana trećih zemalja. Na listu su dodali prodavače, za razdoblje od 1. svibnja do 30. rujna, te vozače autobusa. Na toj su listi otprije, za sve županije, zidari, tesari, klesari, fasaderi, stolari, ličioci, keramičari, slastičari, pekari, mesari, programi, monteri čelične užadi dizalica i liftova, itd. U ovoj županiji su na popisu i brojna turistička i ugostiteljska zanimanja.

Neće u gimnaziju nego u ‘elektro‘

Prošlo je više od 15 godina otkako su u Dubrovniku školovane generacije zidara. U Obrtničkoj školi, kvotu najprije popuni automehaničarski smjer, a u Pomorsko-tehničkoj najteže je upasti među 26 elektrotehničara. Tamo se upisuju odlični i pokoji vrlo dobar učenik. Od roditelja se može čuti kako je riječ o ‘hit‘ programu za učenike koji već u osmom razredu razmišljaju o upisu fakulteta iz područja tehničkih znanosti, a ne žele gimnazijski program jer nemaju interesa za predmete poput Filozofije, Latinskog jezika, Psihologije, itd. Osim toga, ova škola nudi fakultativni predmet Robotika. Mladi robotičari donijeli su im niz priznanja.

image

Antonio Lučić, ravnatelj Pomorsko-tehničke škole Dubrovnik

Bozo Radic/Cropix

- Učenici i roditelji su prepoznali dobre rezultate naših nastavnika i naših učenika na državnoj maturi. Po završetku školovanja mogu se zaposliti, iako 99 posto njih nakon Elektrotehničkog smjera upiše neki od tehničkih fakulteta – kaže Antonio Lučić, ravnatelj Pomorsko-tehničke škole Dubrovnik.

STUDIJI: Gdje povećati, a gdje smanjiti upisne kvote?

Hrvatski zavod za zapošljavanje ove je godine za Dubrovačko-neretvansku županiju preporučio povećanje upisnih kvota i stipendiranje studenata s ovog područja za stručne studije sestrinstvo i fizioterapija te sveučilišne studije: rani i predškolski odgoj i obrazovanje, medicina, fizika, nastavnički smjerovi iz matematike, informatike i računarstva, elektrotehnika i informacijska tehnologija, farmacija, medicinska biokemija, rehabilitacija, psihologija, logopedija, građevinarstvo, strojarstvo i učiteljski studij.

HZZ je opet uzalud preporučio smanjenje upisne kvote za poslovnu ekonomiju. Sveučilište u Dubrovniku godinama ne odustaje od upisne kvote za taj studij. Kao i 2021., tako su su i za iduću akademsku godinu predvidjeli 146 upisnih mjesta, samo se promijenio omjer među smjerovima poslovne ekonomije. Manje je mjesta za turističkom, a više na smjeru IT menadžment.

HZZ, također, preporučuje poticanje školovanja za medicinsku sestru/medicinskog tehničara opće njege. To je jedini petogodišnji program u županiji.

- Posljednje tri godine smo upisivali po dva razreda medicinskih sestara. Interes je bio izuzetno velik tako da nam je čitav jedan razred lani ostao neupisan. Ove godine nemamo organizacijskih mogućnosti za to – kaže Marijana Kulić, ravnateljica Medicinske škole Dubrovnik, i dodaje kako će uz jedan razredni odjel medicinskih sestara u idućoj školskoj godini upisati i 26 zdravstveno laboratorijskih tehničara.

image

Marijana Kulić, ravnateljica Medicinske škole Dubrovnik

Privatni Album/

Medicinska škola trenutačno nema prostornih preduvjeta za značajnije povećanje kvota.

HZZ je objavio i listu programa kojima bi sukladno staju na tržištu rada bilo uputno smanjiti upisne kvote. Na toj su listi srednjoškolski programi: ekonomist, komercijalist i automehaničar.

Predložene upisne kvote za javne škole u DNŽ:

Ekonomska i trgovačka škola Dubrovnik 122

Gimnazija Dubrovnik 156

Gimnazija Metković 104

Medicinska škola Dubrovnik 52

Obrtnička i tehnička škola Dubrovnik 112

Pomorsko-tehnička škola Dubrovnik 130

Srednja poljoprivredna i tehnička škola Opuzen 44

Srednja škola Blato 54

Srednja škola fra Andrije Kačića Miošića, Ploče 140

Srednja škola Metković 167

Srednja škola Petra Šegedina, Korčula 96

Srednja škola Vela Luka 45

Turistička i ugostiteljska škola Dubrovnik 184

Umjetnička škola Luke Sorkočevića 61

17. travanj 2024 13:05