StoryEditorOCM
DubrovnikOmiljeni začin

Kupci u Dubrovniku zabrinuti: što će biti s prodajom stonske soli nakon prelaska Pema pod kapu Studenca? Vlasnik Solane Ston nudi odgovor...

Piše Gabrijela Bijelić
7. prosinca 2022. - 21:38

Ostaje li omiljena stonska sol na policama bivšeg Pema? To pitanje Dubrovčani često postavljaju otkako je Pemove dubrovačke butige preuzeo Studenac koji u ponudi nije imao ovaj artikl. Stonske soli nema na prodajnim mjestima drugih velikih trgovačkih lanaca koji posluju na dubrovačkom tržištu, pa smo vlasnika i direktora Solane Ston Sveta Pejića pitali hoće li omiljenog začina nestati i iz ponude Studenca:

image

Berba soli u Stonu

Tonći Plazibat /Cropix

- Potrošači ne moraju brinuti, neće biti povlačenja stonske soli. Sa Studencem smo prije dva mjeseca potpisali ugovor koji jamči da će se ova dokazano zdrava sol bez aditiva i dalje prodavati u njihovim trgovinama. Kod potpisivanja ugovora sugerirao sam im da stonsku sol ponude samo u našoj Dubrovačko-neretvanskoj županiji, točnije u Dubrovniku, na Korčuli, u Metkoviću, Opuzenu i Konavlima, svuda gdje imaju prodajna mjesta. Ovdašnji ljudi su navikli na našu sol, a mi opet ne možemo proizvesti dovoljno da opskrbimo cijelu zemlju – kazao nam je Sveto Pejić. Stonska solana je osim Pema dosad brinula za opskrbu više privatnih butiga, a tako će, kaže direktor, biti i nadalje:

- Stonsku sol dostavljamo privatnicima Brbori u DBV Kantun, Zvoni u Primu, Grkešu u Mokošicu...svi hvale kvalitetu našeg proizvoda. Ove godine smo iz naša tri bazena ‘ubrali‘ 350 tona, a ako bude sreće, bit će toga i više – istaknuo je.

image


Berba soli u Solani Ston

Tonći Plazibat /Cropix

Napomenuo je kako već 27 godina pokušavaju uknjižiti solanu kako bi mogli provesti davno planiranu investiciju obnove pogona i popločavanja ‘slanih‘ bazena kamenom. Predmet su prije tri godine predali na sud, a Pejić se nada pozitivnom ishodu. Zagovara proizvodnju domaće soli u hrvatskim solanama i podsjeća na nelojalnu konkurenciju uvezene soli koja je kvalitetom daleko lošija od naše.

Studenac je potkraj godine započeo sa završnom integracijom lanaca preuzetih u svoju mrežu, a proces će prema predviđanjima potrajati do ožujka 2023. godine. Iz tvrtke su pojasnili kako on uključuje preuređenje i vizualno usklađivanje prodavaonica s identitetom Studenca (rebranding) te finalno usklađivanje internih procesa. Cilj im je, kažu, sačuvati postojeće vrijednosti preuzetih lanaca i obogatiti ih vrijednostima Studenca na zadovoljstvo zaposlenika i kupaca.

 

 

24. travanj 2024 18:31