StoryEditorOCM
DubrovnikLAKŠE DO JACKPOTA

Kroz Župu i Konavle bez problema mogu ne samo pješački prijelazi, već i semafori, samo stanovnici Nuncijate kao ozeblo sunce čekaju zebru preko magistrale. Iz Hrvatskih cesta otkrili kad će početi radovi...

Piše B. Lucić
20. svibnja 2022. - 21:31

Stanovnici Nuncijate već godinama riskiraju vlastite živote prilikom prelaska magistrale, ali i prilikom hodanja uz magistralu koje je postalo igra na sreću. Davno najavljena rekonstrukcija ceste od Mosta dr. Franja Tuđmana do Ilijine glavice još je na čekanju.

Iz Grada Dubrovnika planiraju sveobuhvatni projekt rekonstrukcije koji će, uz rekonstrukciju kolnika uključivati i pješačke staze, pothodnike, parkirališta, oborinsku odvodnju i javnu rasvjetu. Grad je već ranije postavio javnu rasvjetu na dotad neosvijetljenom području uz državnu cestu na Nuncijati na dionici dugoj 400 metara. Riječ je o rješenju koje je realizirano u cilju povećanja sigurnosti građana s predjela Nuncijate, a dok se ne realizira projekt cjelovite rekonstrukcije državne ceste D8.

image
Božo Radić/Cropix

No, postavlja se pitanje zašto se mještanima Nuncijate ne osigura bar pješački prijelaz kao što su na magistrali kroz Župu dubrovačku pa i Konavle pješački prijelazi najnormalnija pojava?!

- Koliko znamo, to je odobren projekt, ali kad će početi sami radovi, nemamo informaciju. Sve je bilo dodatno usporeno s koronom, međutim, to nije opravdanje da se to ne napravi. Inače, sve je uvjetovano time što se dugi niz godina čekalo uređenje same ceste od Mosta do Ilijine glavice, a u tom razdoblju se izgubilo puno vremena. Čekalo se to konačno rješenje i ono se nije dogodilo pa se pribjeglo rješenju u vidu pješačkog prijelaza. Zebra će znatno pomoći jer će stanovnici konačno na normalan način moći prijeći cestu, to je značajna stavka, kaže predsjednik Gradskog kotara Gruž, Antun Česko.

image
Tonći Plazibat/Cropix

Iz Hrvatskih cesta otkrivaju kad bi zebra na Nuncijati mogla ugledati svjetlo dana.

- Uvođenje izvođača u posao očekuje se krajem ovog mjeseca ili početkom mjeseca lipnja 2022. godine. Rokovi i procedura postupka javne nabave definirana je zakonskim aktima, kratko navode iz Hrvatskih cesta.

Ostaje nada da će se stanovnicima Nuncijate konačno 'ukazati' zebra, ali i dugoročno pružiti mogućnost sigurnog kretanja uz i preko magistrale.

23. travanj 2024 18:52