StoryEditorOCM
DubrovnikGRAD DUBROVNIK |

Kroz EU projekt „GRAD ZA DJECU“ poboljšice za najmlađe, stanovi za mlade obitelji na javnom savjetovanju, gradonačelnik s CLIA-om o cruising turizmu

Piše Grad Dubrovnik
22. svibnja 2020. - 09:10
Gradonačelnik Mato Franković održao je video-sastanak s predstavnicima krovne organizacije cruising kompanija  Grad Dubrovnik
EU PROJEKT „GRAD ZA DJECU“

Nabavljena oprema za senzorne sobe, Montessori i sportski program

image
Nabavljena je oprema za senzorne sobe, Montessori i sportski program
Grad Dubrovnik


U sklopu EU projekta „Grad ZA djecu – poboljšanje usluga i uvjeta za djecu u sustavu ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja na području grada Dubrovnika“ nabavljena je nova oprema za senzorne sobe te provedbu dva potpuno nova programa - Montessori i sportskog, čime je unaprijeđen standard u dubrovačkim vrtićima.

U vrtićima Pile, Ciciban i Palčica provodit će se sportski program pomoću opreme u vrijednosti od 220 tisuća kuna, dok su u Pčelici i Palčici opremljene senzorne sobe vrijedne 150 tisuća kuna. Senzorne sobe služe za poboljšanje kvalitete života djece s poteškoćama u razvoju i edukaciju njihovih obitelji.

Polaznike vrtića Škatulica, Pčelica i Palčica obradovat će oprema za provođenje Montessori programa. Riječ je o didaktičkom priboru izrađenom od od ekoloških materijala i obojenim prirodnim bojama, ukupne vrijednosti od 188 tisuća kuna. U Montessori sobama djeca uče kroz igru te im se razvija matematički i induktivni način razmišljanja koji im pomažu u daljnjem školovanju i životu.

Nastavak je to provođenja projekta vrijednog ukupno nešto više od 14 milijuna kuna, u potpunosti financiranog sredstvima Europskog socijalnog fonda kroz Operativni program Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020.

Provedbom istog projekta uvedena je usluga poslijepodnevne smjene, kao i rad subotom u određenim dječjim vrtićima, pružanje usluge u vrtiću na Lopudu i tijekom ljeta, zaposlili su se brojni odgojitelji, asistenti, djelatnici u tehničkom osoblju i u drugom stručnom kadru poput psihologa te se financiraju i brojne edukacije usmjerene ka jačanju stručnih kompetencija za kojim je stručna služba vrtića iskazala interes.

P i l e   i   P č e l i c a

Sredstvima ovog europskog projekta nabavljena je prethodno i oprema za uređenje igrališta u sklopu Dječjeg vrtića Pile u vrijednosti od 270 tisuća kuna, kao i informatička oprema za Dječji vrtić Pčelica u Novoj Mokošici – video nadzor.

DUBROVAČKA STANOGRADNJA

Uvjeti za stanove za mlade obitelji upućeni na javno savjetovanje

image
„Dubrovačka stanogradnja“ namijenjena je mladima koji nisu kreditno sposobni kupovati skupe stanove na dubrovačkom tržištu nekretnina
Grad Dubrovnik


Nacrt Odluke o davanju u najam stanova u vlasništvu Grada Dubrovnika s mogućnošću kupnje u svrhu rješavanja stambenog pitanja mladih i mladih obitelji na području grada Dubrovnika objavljen je za javno savjetovanje na web stranici Grada Dubrovnika.

Ovom Odlukom propisuju se uvjeti, mjerila i postupak za određivanje reda prvenstva za najam stanova na određeno vrijeme u vlasništvu Grada Dubrovnika, s mogućnošću kupnje. Pozivaju se svi građani da se do 20. lipnja svojim prijedlozima i sugestijama uključe u kreiranje Odluke, a konačna verzija zatim će se proslijediti Gradskom vijeću na razmatranje i usvajanje.

Projekt „Dubrovačka stanogradnja“ namijenjen je mladima koji nisu kreditno sposobni kupovati skupe stanove koji se nude na dubrovačkom tržištu nekretnina. Prema ovom modelu stanovi se daju u najam na određeno vrijeme od 10 godina od dana sklapanja Ugovora o najmu s mogućnošću kupnje nakon isteka roka od 10 godina, pod uvjetom da je najmoprimac uredno podmirivao sve svoje ugovorne obveze. U slučaju kupnje stana uplaćena najamnina uračunat će se u iznos kupoprodajne cijene.

Postupak za davanje u najam stanova pokrenut će se objavljivanjem Javnog poziva za prikupljanje zahtjeva s točno određenim podacima o stanovima, a podnositelj zahtjeva moći će se natjecati samo za jednu kategoriju stanova (jednosobni, dvosobni, trosobni i sl.). Pravodobni i uredni Zahtjevi bodovat će se u skladu s propisanim kriterijima i uvrstiti na prijedlog Liste reda prvenstva.

Javno savjetovanje otvoreno je 30 dana, do 20. lipnja 2020.

CLIA s gradonačelnikom Frankovićem na temu cruise turizma

image
Gradonačelnik Mato Franković održao je video-sastanak s predstavnicima krovne organizacije cruising kompanija


 
Grad Dubrovnik


Gradonačelnik Mato Franković održao je sastanak s predstavnicima CLIA-e putem video veze, na temu cruise turizma. Ovaj oblik turizma posebno je pogođen korona krizom te CLIA, kao krovna organizacija cruise kompanija, radi na pripremi mjera i protokola kako bi bili spremni u trenutku kada se cruise tržište ponovno otvori.

U suradnji sa stručnjacima s područja zdravstva, novim će propisima definirati sve mjere i protokole na brodovima, od trenutka ukrcaja do iskrcaju putnika i posade kako bi se sigurnost boravka na cruiserima digla na najveću razinu, izvijestili su gradonačelnika Frankovića. Mjere i protokole će uskoro objaviti, a mišljenja su kako će još do kraja ove godine cruise tržište pomalo zaživjeti.

Gradonačelnik Mato Franković izvijestio ih je o situaciji s Covid-19 na području Dubrovnika i Hrvatske. Naglasio je kako je dubrovačka luka spremna primiti pomorce koji se nastoje vratiti u matične zemlje iz raznih krajeva svijeta poštujući pritom sve propisane protokole, uključujući i testiranje na koronavirus.

Također, izvijestio je o pripremi Dubrovnika kao turističke destinacije za sve turiste, što uključuje i formiranje karantene za slučaj potrebe te je izrazio spremnost Dubrovnika da primi cruisere u trenutku kada se za to steknu svi uvjeti.
19. travanj 2024 06:24