StoryEditorOCM
DubrovnikDUBROVAČKI PR-STRUČNJAK |

KREŠIMIR MACAN Nezahvalno je išta prognozirati, u ovako izazovnim vremenima jedan dan ste heroj, a drugi dan ‘razapeti‘!

Piše Anton Hauswitschka
9. travnja 2020. - 10:19
Posla, onog pravog, ima dovoljno, makar svi radimo od doma. Klijenti imaju potrebu komunicirati sa svojim javnostima, kaže MacanObiteljski album
Kako izlazite na kraj s ograničenjima koja su nam nametnuta zbog pandemije koronavirusa?
Radno, puno je lakše kad imate posla, pa vam onda nikad nije dosta vremena, još mi se događa da ne stignem sve obaviti. Svaka situacija koja vas ograniči je prilika da nešto drugo pokrenete. Mi smo se dosta aktivirali kao zajednica oko naše tržnice i škole, pa na Viberu razmjenjujemo sve informacije i uspjeli smo organizirati placu paralelnu našoj zatvorenoj na Utrinama. Posla, onog pravog, ima dovoljno, makar svi radimo od doma, jer klijenti imaju potrebu komunicirati sa svojim javnostima, bilo da se radi o prehrambenoj industriji ili lokalnim samoupravama. One sad komuniciraju više nego ikad jer građanima treba osigurati da život teče što lakše uz ograničenja. Dodatno, predavanja i konferencije su se prebacile online, stalno ima i tih zahtjeva, pa se i to mora organizirati od doma. Plus stalni upiti medija o komunikacijskim aspektima krize.
Što se same obitelji tiče, online škola uzme dio dana i onda ostane vremena za druženja, video razgovore s najbližima.

image
PR stručnjak Krešimir Macan s obitelji
Obiteljski album


Sestra Katarina je u Italiji pa je uvijek zanimljivo čuti kako je kod njih i kako se nose s karantenom, prijatelju smo priredili iznenađenje kad smo mu se pridružili videom pozivom sa svih strana svijeta. Imamo najbolju kuharicu na svijetu kojoj često damo ruke, no moram odati priznanje svim mamama koje rade od doma, jer su one sve u jednom – mame, direktorice ili radnice, utjeha i nije lako sve kombinirati u tom uredu/domu naročito ako su djeca mlađa. Vodimo brigu da naši stariji imaju sve što trebaju bez izlaska van. A počeli smo igrati i društvene igre da malo pobjegnemo od televizije. Ovo je vrijeme da se suočite sami sa sobom, ali i obitelji, da provjerite možete li uspješno funkcionirati družeći se više nego ikad dosad zajedno. Velika je ovo prilika za sve da te odnose poslože.

Zasigurno, kao i svi drugi, pratite rad Nacionalnog stožera CZ pa nam dajte Vstručno mišljenje. Da su kojim slučajem politička stranka, kakav bi im bio rejting ?

Odličan, bolji od bilo koje stranke, što pokazuju i istraživanja. 'Što znamo mi, znat ćete i vi' funkcionira i građani vjeruju da rade najbolje što znaju u interesu svih. Protivnik je nevidljiv, pa se često postavljamo kao 'neće mene', ali vidjeli smo kako je iznenadio i Dubrovčane. Važno je da su transparentni i tolerantni, više usmjereni prema edukaciji nego represiji jer nije lako dulje vrijeme izdržati pod protuepidemijskim mjerama. No i logično je da su popularni i neka vrsta medijskih zvijezda, jer su svaki dan na malim ekranima, koji su ponovno glavni izvor informiranja uz društvene mreže. Struku jednostavno predstavljaju građanima i dok je tako, imat će njihovu podršku.

Proteklih petnaestak dana od naših političara možemo čuti svega i svačega, od Pernarovih 'bombi' o koronavirusu do Bandićeve tvrdnje da su Zagrepčani sami krivi za štete u potresu. Kakva je njihova politička sudbina nakon završetka ove pandemije?

Ovo nisu vremena u kojima prolaze 'bombe'. Ti se lako mogu dokazati tako da odu volontirati u bolnice s vitaminom C. Bandić je u velikom padu već mjesecima i neke izjave u posljednje vrijeme su mu samo dodatno otežale situaciju. Nezahvalno je išta prognozirati, u ovako izazovnim vremenima jedan dan ste heroj, drugi dan razapeti, kako je to rekla prof. Markotić.

image
Obitelj Macan ne propušta Festu svetog Vlaha, posebice jer je Krešimir član Dubrovačkih trombunjera
Obiteljski album


Kao Dubrovčanin koji nažalost ima iskustva s potresima, kako ste doživjeli ovaj u Zagrebu ?

Uf da, doživio sam onog 1979. u Gradu u staroj jezgri kao dijete i mislio da mi sestra culja krevet na kat. Tek smo poslije postali svjesni svega. Ovo je bila barka – Novi Zagreb je čvrsto građen nakon potresa u Skopju pa je krevet na 8. katu bio poput barke. Buka i samo krene culjanje, kao na valovima. Pričekaš da prođe, zgrabiš što trebaš i van. Čekali smo u autu na čistini dok se nije sve smirilo. A dan bio baš leden. Ne ponovilo se.

Što ćete prvo napraviti kada završi pandemija koronavirusa?

Otići negdje van na ručak i skočiti do mora. More je čudo – uvijek smiruje.
19. travanj 2024 23:46