StoryEditorOCM
DubrovnikGRAD PO MJERI GRAĐANA

Kreće rekonstrukcija javne rasvjete, gradski bazen dobiva dizalicu topline, a prosvijetlit će i Lopud

Piše Grad Dubrovnik
20. svibnja 2022. - 10:02

MODERNIZACIJA SUSTAVA UZ UŠTEDU ENERGIJE

Raspisana javna nabava za rekonstrukciju javne rasvjete

 

Nakon provedenog postupka javnog savjetovanja za projekt rekonstrukcije i modernizacije sustava javne rasvjete Grada Dubrovnika, danas je pokrenut i postupak javne nabave za izvođenje projekta. Postupak je otvoren do 10. lipnja, do kada se prikupljaju ponude za nabavu robe, odnosno izvršenje predmetnih usluga, procijenjene na 14 milijuna kuna, a što će u konačnici doprinijeti značajnim uštedama.

Projekt cjelovite rekonstrukcije i modernizacije sustava javne rasvjete Grada Dubrovnika obuhvaća 3739 zastarjelih rasvjetnih tijela na širem gradskom području. Postojeći sustav sastoji se od 46 različitih tipova energetski neučinkovitih i ekološki neprihvatljivih svjetiljki, koje će se ovim projektom zamijeniti visoko efikasnim LED svjetiljkama. To će doprinijeti zaštiti okoliša i povećanju energetske učinkovitosti sustava javne rasvjete. Novčana ušteda na troškovima električne energije koja će se postići ovom rekonstrukcijom, u odnosu na zatečeno stanje, veća je od dva milijuna kuna na godišnjoj razini, a dodatno će se značajno smanjiti i troškovi održavanja sustava.

Moderno i štedljivo

Grad Dubrovnik predmetnu investiciju financira kreditom HBOR-a s rokom otplate od sedam godina te fiksnom kamatnom stopom od 0,5 posto.


 

 

ULAGANJA U SPORTSKU INFRASTRUKTURU

Gradu odobreno 1,2 milijuna eura bespovratnih sredstava za dizalicu topline za gradski bazen

 

Za projekt "Ugradnja sustava dizalica topline s morskom vodom za potrebe Gradskog bazena u Dubrovniku" Gradu Dubrovniku dodijeljena su bespovratna sredstva Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije u iznosu od 1.2 milijuna eura. Realizacijom investicije ostvarit će se značajna ušteda na potrošnji energenata od čak milijun kuna na godišnjoj razini, a novac koji se trošio na održavanje infrastrukturnih objekata gradska uprava preusmjerit će na financiranje daljnjeg razvoja dubrovačkog sporta.

U sklopu rekonstrukcije strojarnice objekta, predviđena je demontaža starog sustava toplovodnog kotla na lož ulje kapaciteta 1,3 MW s novim modernim sustavom dizalice topline morska voda/voda jednakog kapaciteta. Cilj je zamijeniti staru fosilnu tehnologiju lož ulja s modernim sustavom obnovljivih izvora energije koji pruža neprekidan izvor grijanja s morskom vodom koja djeluje kao stabilan i pouzdan toplinski izvor i ponor. Grijanje vode uglavnom predstavlja veliki postotak potrošnje energije, kako u domovima tako i u sportskim te poslovnim objektima.

Gledano na godišnjoj razini, rekonstrukcijom strojarskog sustava iskorištavanjem mora tehnologijom dizalice topline za zagrijavanje vode u velikom i malom bazenu te zagrijavanje samog objekta moglo bi se uštedjeti gotovo 100% ukupne godišnje potrošnje lož ulja. Ugradnja sustava dizalica topline sa strane emisije ugljikovog dioksida (CO2) ima izrazito pozitivne učinke.

Kada sustav dizalica topline zamjenjuje ili nadopunjuje klasične načine zagrijavanja vode značajno se smanjuju emisije štetnih plinova, te se pomaže u sferi klimatskih promjena na globalnoj razini, ali se također značajno podiže i kvaliteta zraka na lokalnoj razini. Procijenjeno smanjenje emitiranja ugljikovog dioksida nakon implementacije projekta je tisuću tona na godišnjoj razini. Ukupna vrijednost projekta je 1.4 milijuna eura, a odobren iznos bespovratnih sredstava je 1,2 milijuna eura što iznosi 85 posto vrijednosti projekta.

Jača sportska infrastruktura

Ovaj projekt koji predstavlja nastavak ulaganja gradske uprave u sportsku infrastrukturu. Financiran je iz Financijskog mehanizma Europskog gospodarskog prostora (EGP).

 

NOVA BESPOVRATNA SREDSTVA ZA RAZVOJ ELAFITA

Lopudu energetski učinkovita rasvjeta

 

Donesena je Odluka o odabiru projekata za Program razvoja otoka u 2022. godini od strane Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU, a među projektima kojima se odobrava financiranje je i ''Nabava i implementacija energetski učinkovite javne rasvjete na otoku Lopudu''. Projekt, kojeg je na Javni poziv Ministarstva prijavio Grad Dubrovnik, ostvario je sufinanciranje u iznosu od 173.000 kuna, što iznosi oko 50 posto ukupne investicije.

Grad Dubrovnik razvija se održivim smjerom kroz provedbu projekata energetske učinkovitosti i obnovljivih izvore energije te se s tim ciljem provodi i cjelovita rekonstrukcija i modernizacija sustava javne rasvjete Grada Dubrovnika, što će osim financijskih ušteda doprinijeti zaštiti okoliša i povećanju energetske učinkovitosti sustava javne rasvjete. Nastavno na ova nastojanja prijavljen je i navedeni projekt za energetski učinkovitu javnu rasvjetu na otoku Lopudu, čija je ukupna vrijednost investicije 352.811,25 kuna, a odobrena bespovratna sredstva Ministarstva osigurat će gotovo polovicu potrebnog iznosa.

Elafiti u fokusu

Razvoj i kontinuirana ulaganja u elafitske otoke u fokusu su gradske uprave s ciljem poboljšanja kvalitete života svih stanovnika.


 

24. travanj 2024 21:08