StoryEditorOCM
DubrovnikDUBROVAČKI TURISTIČKI DJELATNICI O SUKOBIMA U SUSJEDSTVU I POZIVANJE NA '91. I '99.

Kosovska kriza je imala poražavajući utjecaj na sezonu,  nadamo se da stanje u Crnoj Gori neće eskalirati!

Piše DV
27. prosinca 2019. - 12:08
Crnogorska oporba poziva 'ratne drugove' na 1991. i 1999. zbog izglasavanja Zakona o slobodi vjeroispovijesti u tamošnjoj Skupštini, ali sve dok to ostaje na razini verbalnih sukoba i dok institucije rade svoj posao, ne moramo strahovati od utjecaja njihovih političkih problema na dubrovački turizam, kažu turistički radnici.

Svaka sigurnosna prijetnja u regiji ima dugoročne ekonomske posljedice u Hrvatskoj, pokazalo je to iskustvo iz 1999. nakon NATO-ovog bombardiranja Srbije i Kosova, samo 160 kilometara od nas. Ekonomski institut svojedobno je objavio podatke kako se te godine broj dolazaka smanjio za čak 715 tisuća, a noćenja za 4,73 milijuna u odnosu na godinu ranije. U slučaju sukoba u Crnoj Gori dubrovačko bi područje, koje graniči s tom zemljom, itekako bilo pogođeno.

- Nadam se da ta situacija neće eskalirati, jer smo itekako osjetili 1999. za kosovske krize. Činjenica je da smo u međuvremenu postali članica Europske unije i NATO-a, i da nema sigurnosne prijetnje za nas, ali turisti prilikom odabira odredišta gledaju geografsku kartu i takva blizina sukoba im je itekako signal upozorenja, osobito turistima iz dalekih odredišta. Oni razmišljaju o tome, ako dođu ovdje, kako će se vratiti u slučaju da se bilo što dogodi. Oni nemaju percepciju ovdašnjih događanja – kaže Goran Hrnić, direktor i osnivač Gulliver Travela.

Vladimir Bakić, direktor Turističke zajednice Dubrovačko-neretvanske županije, kaže kako ne misli da će crnogorska politička kriza ići u oštrijem smjeru.
- Kako mi kažemo, vjerujem da će institucije odraditi svoj dio posla, da će napraviti ono za što su pozvani od svojih građani – osigurati red i mir – kaže Bakić.

Slično komentira i Nino Dubretić, vlasnik agencije Direct Booker: „Još uvijek je preuranjeno davati procjene o mogućem utjecaju stanja u Crnoj Gori na sezonu. Ukoliko bi situacija eskalirala u nekakve sukobe, to bi naravno bio problem za nas, a sve dok je to unutar njihov političkih razmirica, nema govora o tome. Znate kako kažu, muž i žena unutar svoja četiri zida mogu imate probleme, a vani izađu zagrljeni“.
19. travanj 2024 14:02