StoryEditorOCM
DubrovnikSVI SVETI I DUŠNI DAN U DUBROVNIKU

KONZUMERIZAM Za pokojnike 1,4 milijuna kuna cvijeća i lampiona

Piše Silvia Rudinović
31. listopada 2019. - 12:06
Blagdan Svih svetih i Dušni dan, dani su sjećanja na svece, one koji su podnosili nepravde, koji su se žrtvovali, sve vjerne mrtve, roditelje, prijatelje, branitelje, poznate i nepoznate. Osim molitve, to su dani masovnih posjeta grobljima kao znak pažnje i zahvalnosti pokojnicima, i znak vjere u zagrobni život. Kako su Svi sveti neradni dan, to je najčešće i vrijeme koje se koristi za posjet vječnim počivalištima. No, ni ovi dani, kao i ostali kršćanski blagdani, nisu se uspjeli oduprijeti potrošačkoj kulturi i konzumerizmu, pa će tako i idućeg tjedna, kao i proteklih godina, Dubrovčani potrošiti više od milijun kuna na cvjetne aranžmane i svijeće.

1,4 milijuna kuna cvijeća

Na području Dubrovnika ima oko četiri tisuće grobnica, samo na Boninovu oko 1.400 katoličkih, 101 grobnica na Dančama, 108 na svetom Mihajlu, itd. Imajući na umu tu brojku i podatak kako se u Hrvatskoj, u prosjeku, potroši oko 350 kuna uz Dušni dan, ispada da će se na dubrovačkim grobovima idući tjedan naći milijun i 400 tisuća kuna cvjetnih aranžmana i lampiona. Tih 350 kuna ne ide nužno na jednu grobnicu, ali ukupni iznos je vjerojatno i veći od navedenoga s obzirom da istu grobnicu dijeli više obitelji.
Kako je jednom izjavio don Anđelko Kaćunko, gotovo da se nadmeću tko će imati veći buket, skuplju vazu, deblju svijeću dugotrajnijeg trajanja, a sve to nakon nekoliko dana završi u kontejnerima. Cijene aranžmana uglavnom se kreću od 50 do 200 kuna, a naravno da ima i skupljih. Cvjetne sadnice su oko 20 kuna, a krizantema se, u ovim prvnim danima još uvijek slabe ponude, nudi po 13 kuna za komad. Jednako tako, trgovci su već od sredine listopada oglasili popuste na različite vrste lampiona. Najprodavaniji su od 10 do 25 kuna, s tim da se sad koriste i solarni. Gradsko poduzeće Boninovo redovito održava groblja, a uoči i poslije Svih svetih i Dušnog dana intenzivnije.

60 kanta smeća

- Ne mogu dati baš precizan podatak, ali svako jutro s Boninova odvozimo 15-ak zelenih kanta za smeće zapremnine 120 litara. Nakon Svih svetih i Dušnog dana, osobito na groblju Boninovo, otpada je sigurno četiri puta više nego u običnim danima. U suradnji s Čistoćom, prikupljeni otpad nakon blagdana odvozimo čak i tri, četiri puta dnevno – kaže Marijan Dadić, direktor gradskog pogrebnog poduzeća Boninovo.
Marko Iveković, direktor Čistoće, slaže se s Dadićem i kaže kako se dnevni odvoz, uz onaj u 11 sati, organizira poslijepodne i navečer a nekad i četiri puta u istom danu. Takav tempo odvoza traje otprilike tri dana.
To znači da se nakon blagdana, u jednom danu odveze po 60 kanta (od ukupno 7.200 litara) uvelog cvijeća i plastike samo s Boninova. Godišnja grobna naknada na Boninovu godinama je ista, 298 kuna po grobnom mjestu a ne po broju vlasnika.
U nešto više od 30 zajedničkih grobnica nema baš mnogo mjesta za nova ukapanja pokojnika za koje obitelji nemaju grobno mjesto. Dadić se nada što skorijem završetku radova na novom groblju Dubac. Cijena grobnog mjesta u zajedničkoj grobnici je četiri tisuće kuna na pet godina, i sedam tisuća kuna na 10 godina.

23. travanj 2024 19:09