StoryEditorOCM
KonavleENERGETSKA OBNOVA

Konavoski dvori dobivaju najmoderniji sustav za odvajanje masnoća

Piše Gabrijela Bijelić
21. veljače 2020. - 11:05
Zahvaljujući povoljnim vremenskim prilikama i entuzijazmu izvoditelja radova, obnova Konavoskih dvora, prvog zelenog restorana u Hrvatskoj, svakih danom sve više napreduje.

- Završen je dio radova vezan za ugradnju uređaja za odvajanje masti i ulja iz kuhinje, odnosno kompletnog dijela za pripremu hrane i pića čime se kod horizontalnog načela održivog razvoja stavlja naglasak na odvojeno zbrinjavanje otpada. Time se uređajem masti i ulja nastali prilikom pripreme hrane i pića razdvajaju i zbrinjavanju posredstvom ovlaštene tvrtke. U tijeku su radovi postavljanja keramičkih pločica u dijelu restorana za pripremu hrane i pića kako bi se postigli najviši standardi kvalitete pripreme hrane - ističe voditelj projekta obnove Konavoskih dvora Marin Gospić iz tvrtke PROTECT&ECO d.o.o.

- Nakon izrade sustava podnog grijanja sustava koji će omogućiti cjelogodišnji rad restorana napravljene su pripreme i kreće se u izvođenje radova toplinske izolacije stropova koja će omogućiti bolju energetsku učinkovitost kod grijanja i stvaranja ugodne mikroklime u interijeru uz minimalno korištenje energenata. S obzirom na dobro znane zime u cijelim Konavlima, a pogotovo u području rijeke Ljute, korisnici i budući gosti zasigurno će osjetiti razliku - uvjeren je Gospić.

Ističe pozitivan utjecaj projekta na pristupačnost restorana osobama s invaliditetom. Upravo se tako počinje s izradom kose podizne platforme koja će omogućiti pristup restoranu osobama slabije pokretljivosti te koja koriste pomagala pri kretanju, poput invalidskih kolica.

Energetska i svaka druga obnova restorana otvorenoj 1968. u Ljutoj provodi se, podsjetimo kroz Operativni program Konkurentnost i kohezija 2014 – 2020., u okviru kojega je potpisan ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za projekt 'Energetska obnova restorana Konavoski dvori'.

Ukupna vrijednost projekta iznosi 5.202.668,23 kuna, od čega je iznos bespovratnih sredstava 3.648.806,87 kuna, dok razlika koju plaća investitor, tvrtka Esculap - Teo iznosi 1.457.661,36 kuna.
Projekt kojemu je svrha smanjiti potrošnju energije i povećati korištenje obnovljivih izvora energije u uslužnom sektoru provodi se kroz tri faze od 2015. do 2021. godine.



PROJEKT OBNOVE PO FAZAMA


PRVA FAZA

U razdoblju od 2015. do 2018. godine

Vrijednost 2,7 milijuna kuna

Uključuje sanaciju svih staza uz rijeku i sami restoran, postavljanje dva velika kola koja pokreće rijeka, uređenje taraca i prostorija gdje su hladnjače za skladištenje i pripremu namirnica, te pripadajući WC. Uz rješenje krova i nove stolarije (oko 200 novih stolica i 45 stolova), postavljeni su i novi muški i ženski WC-i, prošireni i ukopani, što je zbog prodora vode bio jako zahtjevan projekt. Podignuta je i masivna nadstrešnica na gornjoj i donjoj taraci gdje će biti postavljeni solarni paneli

DRUGA FAZA

Upravo traje, 2019./zima 2020.

Vrijednost 2,25 milijuna kuna

Odnosi se na energetsku obnovu iz EU fondova i ostala ulaganja koja nisu obuhvaćena EU fondovima, a nužna su za temeljitu obnovu kompleksa, poput dijela kuhinje i promjene sagnjele drvene konstrukcije krova. Uključuje i izmjene dijela instalacija za struju i vodu, klimatizaciju, plinsku postaju, dizalo na invalide i punionicu za električna vozila

TREĆA I ZAVRŠNA FAZA

planirana je za zimu 2020./21.

Vrijednost 1,5 milijuna kuna

Ovu fazu u cijelosti podmiruje investitor, a odnosi se na uređenje interijera donje i gornje sale Konavoskih dvora. Planirani završetak je 1. ožujka 2021. godine.

image
Podaci o EU fondovima koji sufinanciraju energetsku obnovu Konavoskih dvora
EU


 
20. travanj 2024 03:16