StoryEditorOCM
DubrovnikDONIJETA ODLUKA|

Komunalno redarstvo uklonit će ilegalno postavljene antene u Dubrovniku

Piše Maja Rilović Koprivec
18. rujna 2020. - 07:22
„Nakon usvajanja Odluke o komunalnom redu moći ćemo ukloniti antene!“ Najavio je to na zadnjoj sjednici Gradskoga vijeća Dubrovnika gradonačelnik Mato Franković. Najviše pozornosti ta je rečenica izazvala kod stanovnika Šipčina koji već godinama nastoje na svaki način ukloniti nelegalno postavljene antene u susjedstvu, na vrhu prazne zgrade HEP-a. Iako su te antene postavljene mimo prostornoga plana, a ishođeno rješenje o uklanjanju nikad nije provedeno u međuvremenu su one postale i legalne, a njihovo je uklanjanje bilo jedno od predizbornih obećanja aktualnog gradonačelnika.

Grad Dubrovnik s novim je gradonačelnikom u međuvremenu pismom namjere iskazao interes za dugoročni zakup cijele zgrade HEP-a s pravom prvokupa, a s namjerom da se kroz obnovu zgrade uklone antene i zgrada prenamijeni za vrtić, koji u Gružu kronično nedostaje. Što se sada događa sa zgradom HEP-a u Gružu i na njoj postavljenim baznim stanicama mobilnih operatera. U pandemijskoj situaciji ispražnjene gradske blagajne pitali smo u gradskoj upravi je li Grad još u mogućnosti uzeti u zakup tu zgradu, ili se zasada od toga odustalo?
U svom odgovoru Grad Dubrovnik je potvrdio kako je lani u listopadu uputio pismo namjere upravi HEP-a za kupnju zgrade na adresi Andrije Hebranga 62, te da se od toga ipak nije odustalo, kao niti od uklanjanja antena:

image
Antene u Šipćinama


- Upoznati smo kako je HEP odradio potrebnu proceduru od odluke Nadzornog odbora do Odluke skupštine HEP-a, a što je preduvjet kako bi se navedena zgrada ponudila Gradu Dubrovniku na otkup te se nadamo da će isto uslijediti uskoro. Navedenu zgradu HEP ne koristi već godinama te je namjera Grada Dubrovnika zgradu adaptirati i urediti za potrebe dječjeg vrtića te na takav način, biti korak bliže ispunjenju najviših pedagoških standarda na području cijelog Grada Dubrovnika. Realizaciju samog otkupa zgrade, a budući je za navedeno potrebno osigurati kreditna sredstva odgodila je financijska situacija uzrokovana pandemijom korona virusa. No, Grad nije odustao te će se isto realizirati kada financijska situacija bude povoljna. Vezano za antene mobilnih operatera, Komunalno redarstvo Grada Dubrovnika stupanjem na snagu Odluke o komunalnom redu pokrenut će upravne postupke za uklanjanje ilegalno postavljenih antena na području grada Dubrovnika, a time i uklanjanje antena sa zgrade HEP-a – stoji u odgovoru gradske uprave nakon što je Gradsko vijeće donijelo Odluku o komunalnom redu.

Tijekom rasprave o izmjenama Odluke, prvi gradski komunalac Miho Šutalo rekao je kako su napravljeni korektni rezultati na kažnjavanju nereda u gradu pogotovo po pitanju prisvajanja javnih površina pod privatne. Osvrnuo se na stupiće koji su na mnogim mjestima ilegalno postavljani kao i prisvajanje javnih površina za parking mjesta. Evo službenih rezultata kada je u pitanju 'zapasavanje' javnih površina:

image
Antene u Šipćinama


- Odsjek komunalnog redarstva je tijekom 2019/20 u 29 navrata pokrenuo upravni postupak uklanjanja protupravno postavljenih predmeta sa javno prometnih površina (stupići, lanci, klapne...), dok je u 13 navrata pokrenut i odgovarajući prekršajni postupak protiv odgovornih osoba. Također, u više desetaka navrata, bez pokretanja upravnog postupka, sa javno-prometnih površina uklonjen cijeli niz "čuvara parkinga", zapravo bezvrijednih predmeta poput paleta, matuna, letvica i slično, a kojim su neodgovorni pojedinci osiguravali parkirno mjesto – odgovorili su iz toga Odjela.
Kad za osam dana od objav u Službenom glasniku nova Odluka stupi na snagu, sigurno će biti još učinkovitiji.
 
20. travanj 2024 08:26