StoryEditorOCM
DubrovnikRAZVOJNI PROJEKTI GRADA DUBROVNIKA

Kod OBD uskoro senzorički park, Libertas preuzima shuttle prijevoz, Orsanu hangar za male jedriličare...

Piše Grad Dubrovnik
11. listopada 2019. - 20:31
NOVA SURADNJA GRADA I BOLNICE

Senzorički park dobio idejno rješenje

Izrađeno je idejno rješenje za budući senzorički park koji će izgraditi i opremiti u neposrednoj blizini Opće bolnice Dubrovnik i Centra za djecu s poteškoćama u razvoju na čestici zemlje u vlasništvu Opće bolnice. Prema rješenju arhitektonskog studija NONA d.o.o. senzorički park za djecu s teškoćama u razvoju podijeljen je u pet zasebnih cjelina te predviđa motoričku zonu, taktilno-didaktičku zonu, vodenu i mirnu zonu te ozelenjeni pojas. Motorička zona ujedno je zona najveća aktivnosti, opremljena je penjalicama, ljuljačkama i spravama koje djeluju na razvoj motorike i osjećaja ravnoteže.

Taktilno-didaktička zona opremljena je s pješčanicima i taktilno-stimulirajućim površinama različitih tekstura, didaktičkim panelima i glazbenima igračkama. Obje zone podijeljene su u tri grupe, ovisno o dobi djeteta (do 5 godina, od 5 do 10 godina i od 10 do 18 godina). Podsjetimo, projekt izgradnje i opremanja senzoričkog parka realizirat će se u partnerstvu Grada i Opće bolnice.

Temeljem sporazuma o suradnji, kojeg su gradonačelnik Mato Franković i ravnatelj Opće bolnice Marijo Bekić potpisali u travnju, Grad Dubrovnik će u ime i za račun Bolnice, izraditi projektnu dokumentaciju i pripremu natječajne dokumentacije kako bi se osigurala potrebna financijska sredstva te provesti prijavu na otvorene javne natječaje.

Prvenstvena namjena budućeg parka, čija se vrijednost procjenjuje na dva milijuna kuna, jest poboljšanje kvalitete života djece i mladih s teškoćama u razvoju na području Grada Dubrovnika, te poboljšanje standarda pružanja socijalnih i zdravstvenih usluga.

LIBERTAS PREUZIMA SHUTTLE PRIJEVOZ

Prve tri narančaste „harmonike“ stižu u siječnju

Uprava društva Libertas d.o.o. sklopila je ugovor o operativnom leasingu za nabavku prva tri gradska niskopodna zglobna autobusa za potrebe organizacije prijevoza gostiju s brodova na kružnim putovanjima, ali i druge potrebe Libertasa u gradskom prometu. Ugovor o leasingu potpisan je s OTP Leasing d.d., a vremenski rok trajanja aranžmana je sedam godina. Prva tri vozila koja će se ovim putem nabaviti su MAN Lion’s City G Euro niskopodni zglobni autobusi.

Dužine 18 metara, autobusi raspolažu kapacitetom od 41 sjedećeg i 107 stajaćih mjesta, a između ostalih karakteristika ispunjavaju i najstrože ekološke norme te nose oznaku E6. Rok isporuke autobusa pojedinačne cijene 2,1 milijun kuna je 90 dana od dana potpisivanja ugovora o leasingu te se stoga prve „harmonike“ u Dubrovniku mogu očekivati već početkom siječnja 2020. godine. Planirana je nabava i dodatna tri autobusa, a osim za shuttle prijevoz koristit će se i na preopterećenim linijama u javnom gradskom prijevozu, posebno na linijama 1 i 6.


 Zbog svog kapaciteta i efekta „3 u 1“, uvođenje „harmonika“ u promet imat će utjecaj na smanjenje broja autobusa koji su do sada pristizali na područje Pila i kontaktne zone te time i smanjenje prometnih gužvi.

SPORT

Otvoren hangar za male jedriličare u Orsanu

U Orsanu je u ponedjeljak svečano otvoren hangar za male jedrilice, ujedno prvi sportski objekt koji je izgrađen u Dubrovniku od 1982. godine. Vrpcu na objektu presjekli su predsjednik Jedriličarskog kluba Orsan Marinko Mikulandra i gradonačelnik Mato Franković. On je podsjetio kako je samo u ovoj godini, na temelju Strategije razvoja sportske infrastrukture, već pokrenuto nekoliko ulaganja u desetljećima zapostavljane sportske kapacitete.

Tako će, primjerice, uskoro biti završen nogometi teren sa svlačionicama i tribinama u Gospinom polju. Započeti su radovi na rekonstrukciji bivšeg hotela Stadion i novog muzeja vaterpola, a u tijeku su i radovi na judo dvorani Mokošica. -„Izrada strateškog dokumenta bila je nužna jer strategija nije samo podloga za ovu gradsku upravu nego i za one koji dolaze iza nas.

Teško je postići vrhunske rezultate u sportu bez adekvatne infrastrukture“, poručio je gradonačelnik. Predsjednik Mikulandra rekao je kako se na projektu radilo skoro tri godine i da bi ga teško završili bez financijske pomoći Grada Dubrovnika.


PotpunI „MAKEOVER“

Temeljito obnovljen sportski teren u Zatonu

Obnovljen je sportski teren Zaton - Soline, smješten uz državnu cestu D8 u Zatonu. Postavljen je novi sloj asfaltne podloge debljine pet centimetara, uklonjena je zastarjela oštećena metalna konstrukcija tribina te su izgrađene nove betonske tribine sa zaštitnom ogradom. Za košarku je postavljena potpuno nova konstrukcija s obručem, dok su dva malonogometna gola i dva mala gola obnovljeni i na njih su postavljene nove mrežice.

Popravljena su i dvoja ulazna vrata, kao i pocinčana ogradna konstrukcija terena, a staro žičano pletivo zamijenjeno je novim visine oko pet metara. Potpuno novi izgled igrališta zaokružen je iscrtavanjem linija za mali nogomet, košarku i odbojku, kako bi ovaj novoobnovljeni teren bio funkcionalan za više sportova, a okoliš je hortikulturno uređen.
19. travanj 2024 20:23