StoryEditorOCM
DubrovnikNETRANSPARENTNO TROŠENJE PRORAČUNSKOG NOVCA

KAZNENA PRIJAVA Još 2016. zbog afere u PK Jug očekivale su se ostavke vodstva kluba, gdje je zapelo?

Piše DV
12. studenog 2019. - 13:24
Krajem 2015. godine izbila je afera u Plivačkom klubu Jug u kojoj se, nakon pisma člana Upravnog vijeća kluba Tonija Miloslavića poslanome na adresu predsjednika Gradskog vijeća, sumnjalo kako PK proračunska sredstva troši netransparentno, odnosno da se iz klupske blagajne novac 'posuđuje' privatnim tvrtkama. Miloslavić je u pismu naveo i kako je Uprava kluba nezakonito donijela i Statut kluba, što je bila indicija za pročešljavanje financijskog stanja u Plivačkom klubu, ali i Dubrovačkom savezu športova jer bi nadzor, kako je tada naveo, prouzročio čak i gašenje velikog broja klubova. Uz potporu vijećnika, tadašnji predsjednik Gradskog vijeća Mato Franković traži od kluba dostavu analitičkih bruto izvješća od 2012. godine do 2015. godine., i u slučaju da ih ne dobije, očekuje ostavku vodstva kluba i Dubrovačkog saveza športova.

U lipnju 2016., također na jednoj od sjednica Vijeća, od pročelnika Miha Katičića dobiva odgovor zašto dokumentacije još nema - trajao je inspekcijski nadzor Porezne uprave, i dok on nije završio, nije se moglo doći do dokumenata. Rasprava je završila jednoglasnim zaključkom - tražimo izviješća od Plivačkog kluba Jug. Prošle su gotovo četiri godine, gdje je zapelo?

Upravo ovih dana služba kriminalističke policije Policijske uprave dubrovačko-neretvanske dovršila je kriminalističko istraživanje nad 55-godišnjakom, predsjednikom sportskog kluba iz Dubrovnika, za kojeg je utvrđeno postojanje osnovane sumnje da je u razdoblju od 2012. do 2018. godine počinio više kaznenih djela gospodarskog kriminaliteta kao što su zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju, krivotvorenja službene i poslovne isprave kao i kazneno djelo povreda obveze vođenja trgovačkih i poslovnih knjiga. Neslužbeno, riječ je o predsjedniku PK Jug, Stanku Manenici.

"Gradske institucije trebale bi i moraju nadzirati trošenje proračunskog novca u klubovima, a mi moramo skupiti snagu i obustaviti sredstva namijenjena im iz proračuna, ukoliko nam neki klub ne dostavi dokumentaciju koju tražimo. Moramo naći način kako im uskratiti sredstva, ukoliko ne posluju onako kako Zakon traži", tako je u lipnju 2016. govorio Marko Potrebica, tražeći od tadašnjeg pročelnika Miha Katičića odgovor zašto PK Jug nije dostavio Upravnom odjelu Grada i Gradskom vijeću traženu dokumentaciju. Stvar se tada smirila, i mirovala sve do prije neki dan.

Izviješće policije potvrdilo je sumnje iz 2015. "Utvrđena je sumnja da je 55-godišnjak kaznena djela počinio na način da je u spomenutom vremenskom razdoblju, posuđivao novčana sredstva sportskog kluba vlastitim trgovačkim društvima u kojima je odgovorna osoba, a da sredstva nisu vraćena već je na ime namirenja duga ispostavljao neistinite račune za pružene zaštitarske, prijevozničke i ugostiteljske usluge. Također je osumnjičeni na različite načine prisvajao novčana sredstva ostvarena vlastitom djelatnošću kluba koristeći neistinite putne naloge i neistinite račune hotelskog smještaja. Na navedeni način 55-godišnjak je sebi i vlastitim trgovačkim društvima pribavio imovinsku korist u iznosu od preko milijun i 300 tisuća kuna. Kaznena prijava, za navedena kaznena djela, dostavljena je Županijskom državnom odvjetništvu u Dubrovniku.
20. travanj 2024 00:00