StoryEditor
DubrovnikUSUSRET SJEDNICI GV-a |

Kazalištarci traže stan, simfoničari novog ravnatelja, a Kulturno vijeće za audio-vizualne djelatnosti i medijske kulture dobit će novog člana

Piše Bruno Lucić
15. studenog 2020. - 08:12
Na Dnevnom redu sutrašnje 34. sjednice Gradskog vijeća Grada Dubrovnika je prijedlog o sklapanju Ugovora o najmu stana sa slobodno ugovorenom najamninom s Kazalištem Marina Držića.

Osobe od posebnog značaja

 

Ravnatelj dubrovačkog teatra Paolo Tišljarić otkrio je o čemu je riječ.

- Odluka Kazališta o daljnjem raspolaganju stanom koji bi se eventualno dao u najam ovisit će o uvjetima koje eventualnom odlukom utvrdi Gradsko vijeće. Međutim, načelno Vas možemo obavijestiti da bi stan bio namijenjen osobama od posebnog značenja za Grad Dubrovnik iz područja kazališne djelatnosti, temeljem priznatih rezultata, vodeći prije svega računa o njihovom doprinosu svekolikom razvitku Grada Dubrovnika ili o deficitarnosti profesija za koje se ocijeni da su prijeko potrebne Gradu Dubrovniku, ističe Tišljarić i upozorava na još nekoliko problema.

image
Ravnatelj KMD-a Paolo Tišljarić
Božo Radić/Cropx


- Smatramo da bi za Grad Dubrovnik bilo od velikog značaja dodijeliti našem Kazalištu stan na području Grada za potrebe stanovanja zaposlenika Kazališta čiji su rezultati rada značajni za Grad, za koje se ocijeni da će i daljnjim radom pridonijeti razvoju Grada, ili da su od izuzetnog značaja za funkcioniranje kulturne djelatnosti u kojoj su zaposleni. Naime, dio naših zaposlenika već više desetljeća neprekidno radi u kulturi na području Grada, tijekom cijele godine, a radi se o specifičnom i deficitarnom zanimanju na području Grada, koje značajno pridonosi obogaćenju kulturnog i društvenog života Grada, posebno izvan ljetnih mjeseci, kad je znatno manje aktivnosti, navodi ravnatelj KMD-a te nastavlja:

- Treba uzeti u obzir i da zaposlenici Kazališta i inače otežano pronalaze odgovarajuće nekretnine za stanovanje na području Grada, te da su zaposlenici Kazalište konstantno izloženi ponudama za posao u drugim mjestima diljem Hrvatske gdje im se osiguravaju povoljniji stambeni uvjeti, veći ili raznolikiji opseg poslova, i slično, zbog čega je našem Kazalištu izazovno osigurati njihov (daljnji) angažman i prebivalište na području Grada. Zbog svega smatramo da je od izuzetnog interesa i važnosti za daljnji razvoj kulturnog i društvenog života, ali i produženja turističke sezone, u što Grad Dubrovnik posljednjih godina ulaže napore, i daljnjim mjerama poticati navedene osobe da (i dalje) rade i prebivaju na području Grada, tijekom cijele godine, objašnjava Tišljarić.

Milat ili Novaković

 

Nameće se pitanje za koliko bi željeni stan rasteretio ili opteretio kazališni budžet.

image
Tonći Plazibat/Cropix


- Napominjemo i da bi, sukladno prijedlogu odluke Gradskog vijeća, stan bio dodijeljen Kazalištu na određeno vrijeme uz obvezu plaćanja mjesečne najamnine, te režijskih i drugih troškova, stoga u ovom trenutku - do konačne odluke Gradskog vijeća, pa onda i eventualne odluke Kazališta o tome na koji bi način Kazalište dalje raspolagalo stanom - ne možemo odgovoriti na to pitanje, zaključuje prvi čovjek KMD-a.

Također, pred vijećnicima će se naći prijedlog o imenovanju ravnatelja Dubrovačkog simfonijskog orkestra. Prijavila su se dva kandidata - aktualni ravnatelj Damir Milat te predsjednik Umjetničkog vijeća DSO i dugogodišnji član Orkestra Matija Novaković. Potonji uživa podršku Umjetničkog vijeća, dok je Upravno vijeće DSO predložilo Milata.

Na predstojećoj sjednici slijedi razrješenje i imenovanje jednog člana Kulturnog vijeća Grada Dubrovnika za audio-vizualne djelatnosti i medijske kulture.

image
CROPIX


- Na osobni zahtjev, razrješenje je tražio Hrvoje Juvančić, budući je imenovan u jedno od povjerenstava na HRT-u te su funkcije nespojive. Služba Gradskog vijeća raspisala je novi javni poziv za predlaganje kandidata. Prijavljeni kandidati su Matko Saltarić i Gjino Šutić, objasnili su iz Grada Dubrovnika.

Suradnja s ALH
Nedavno se KMD pohvalio suradnjom s Jadranskim luksuznim hotelima (ALH).

- Radilo se o jednokratnoj suradnji po sponzorskom odobrenju te hotelske tvrtke, a prilikom gostovanja u našem Kazalištu predstave “Dobro je dok umiremo po redu“, u režiji Aleksandra Švabića i u produkciji Zagrebačkog kazališta mladih. Smještaj gostiju u cijelosti je snosio hotel Excelsior, na čemu smo izuzetno zahvalni. Nadamo da ćemo ubuduće imati više takvih odličnih suradnji koje znatno rasterećuju financije Kazališta, a istovremeno gostima nude predivno iskustvo rada i boravka u Dubrovniku, zbog čega nam se uvijek rado vraćaju. U situacijama kada Kazalište ne osigura smještaj gostiju putem sponzora, smještaj im se osigurava uglavnom u privatnom ili hotelskom smještaju – ovisno o dostupnosti te vodeći računa o pogodnostima koje ugovorimo s nuditeljima smještaja, objašnjava Tišljarić.
loading...

Izdvojeno

16. siječanj 2021 08:42