StoryEditorOCM
DubrovnikOPORBA UPOZORAVA |

KAMO IDU NAMJENSKA SREDSTVA ZA SANACIJU GRABOVICE? Pred gradskim vijećnicima će se naći točka o ‘zajmu‘ u iznosu od 7 milijuna kuna

Piše Bruno Lucić
22. ožujka 2021. - 19:05

SDP-ov kandidat za dubrovačkog gradonačelnika Ivan Tropan i predsjednik GLAS-a Dubrovnik Dino Hadžiomerović priopćenjem su upozorili na „zlouporabu namjenskih sredstava za sanaciju odlagališta Grabovica u nenamjenske svrhe“, optuživši pritom aktualnog gradonačelnika Mata Frankovića za prekoračenje ovlasti. Ta bi se tema kao točka trebala naći na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća prije raspuštanja zakazanoj za sedam dana.

- Svi građani kada plaćaju Čistoći odvoz smeća, plaćaju jedan mali dio naknade za saniranje Grabovice. Svi građani isto tako znaju koliko je Grabovica pogubna za naše zdravlje I za nas okoliš. U panici zbog nedostatka novca Grad Dubrovnik u vidu ”zajma”, taj namjenski novac koji se nalazi na računu Čistoće, ali ga Čistoća drži u ime i za račun grada, pokušava sada upotrijebiti za redovno poslovanje tog trgovačkog društva. Pri tome je jasno da taj novac nikada neće biti vraćen, a svakako ne do 31.12.2021. na koliko je „zajam“ ugovoren. Također je jasno da redovno poslovanje trgovačkog društva u biti znači trošenje novaca na plaće zaposlenika, stoji u priopćenju.

image
Ivan Tropan, kandidat SDP-a za gradonačelnika Dubrovnika
SDP Dubrovnik

Tropan otkriva kako 'zajam' iznosi 7 milijuna kuna te kako je na Čistoćinom računu za Grad Dubrovnik 9.043.819 kuna. Istovremeno, tu su i iznosi za Općinu Konavle (1,8 milijuna kuna), za Općinu Župa dubrovačka (1,5 milijuna kuna) te Općinu Dubrovačko primorje (184 tisuća kuna).

- To su stanja nenamjenskih sredstava koje Čistoća drži na odvojenom računu u ime Grada Dubrovnik, a naplaćuje odvojeno na svakom računu. Ugovor je potpisan između svih jedinica lokalne samouprave koje koriste odlagalište Grabovica i koje svojim dijelom iz tih namjenskih sredstava saniraju odlagalište, pojašnjava Tropan.

Grad Dubrovnik, kao ni direktor Čistoće, Marko Iveković nisu htjeli komentirati iznesene navode. Mostov kandidat za gradonačelnika Maro Kristić, inače i sam zaposlenik Čistoće koji surađuje na razvoju različitih projekata, iznio je svoje mišljenje.

image
Grad Dubrovnik

- Priopćenje sam vidio, ali nisam još upoznat sa sadržajem odluke tako da ga stvarno ne mogu komentirati. Iako sam zaposlenik „Čistoće“ nemam problem s time da dam komentar i na neki prijedlog odluke koji dolazi iz Čistoće jer nisam član Uprave. Ne mogu sada govoriti o tome je li tu nešto napravljeno zakonito ili nezakonito iako duboko vjerujem da ništa nije nezakonito. Sigurno da ću se na sjednici Gradskog vijeća, ukoliko bude potrebe, uključiti u raspravu po tom pitanju, komentirao je Kristić.

Prva etapa

Početkom studenog 2020. Grad Dubrovnik dobio je uporabnu dozvolu za prvu etapu sanacije i zatvaranja odlagališta otpada Grabovica.

Ovom 12 i pol milijuna kuna vrijednom investicijom ostvaren je prvi preduvjet potpunog zatvaranja odlagališta. U narednom razdoblju očekuje se i početak druge faze nakon čijeg završetka će uslijediti i potpuno zatvaranje odlagališta Grabovica. Završetkom ovih radova saniran je dio zatvorenog tijela odlagališta i prostor aktivnog dijela odlagališta s obodnim kanalima i ogradom. Ovim projektom izgrađene su nove građevine čija je svrha povećavanje zaštite na odlagalištu Grabovica te je tako izgrađena cisterna za tehnološku vodu, sabirni bazen za otpadne i pročišćene tehnološke vode, a napravljen je i novi separator ulja i masti za plato za pranje vozila i vaga. Ujedno su u potpunosti rekonstruirane prateće građevine (ulazno – izlazne zone). Ovim projektom obuhvaćena je i sanacija kazeta s odvodnjom, a uz sve je povećan i kapacitet postojećih laguna za procjedne vode. Ono što je prva faza sanacije i zatvaranja odlagališta Grabovica imala za cilj jest veća zaštita navedenog područja čime se maksimalno smanjuje mogućnost utjecaja Grabovice na onečišćenja, naveli su tada iz Grada Dubrovnika.

Također, usvajanjem Izmjena i dopuna Prostornog plana uređenja Grada Dubrovnika na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća održanoj 25. veljače otklonjena je temeljna administrativna barijera realizaciji projekta izgradnje Azila za prihvat napuštenih pasa i mačaka s područja Dubrovnika. U Prostorni plan uređenja tako je unesena prethodno određena lokacija na predjelu Grabovice na površini obuhvata od 12.000 metara kvadratnih, a sredstva za izgradnju osigurat će se kroz mehanizme nove perspektive 2021.-2027. B.L./G.B.

  

19. travanj 2024 01:33