StoryEditorOCM
DubrovnikMOST PITA

Kako se raspodjeljuju sredstva TZ grada Dubrovnika za potporu turističkim manifestacijama?

Piše DV
29. prosinca 2022. - 12:22

Odluka Turističkog vijeća TZ grada Dubrovnika o raspodjeli sredstava iz programa potpore turističkim manifestacijama za 2023.godinu bi prošla ispod radara da jedna gradska vijećnica koja je i sama korisnica sredstava potpore kao suvlasnica jedne od tvrtki s popisa, nije odlučila potegnuti pitanje o dodjeli potpore u visini od 800.000 kuna, koja se namjerava isplatiti za manifestaciju pod nazivom Bavarin. Osim što je riječ o krajnje neprofesionalnom i netransparentnom poslu, koji se već godinama odvija pod patronatom turističkog vijeća turističke zajednice grada Dubrovnika, postavlja se pitanje čemu služe sredstva boravišne pristojbe? Pitao se to u današnjem priopćenju gradski vijećnik MOST-a Maro Kristić.

Zakon kaže da bi ista trebala biti namijenjena produljenju turističke sezone i razvoju novih turističkih proizvoda, a ne zadovoljavanju različitih interesa druge vrste u kojima je na žalost turistička zajednica ingropana već godinama. Ovdje uopće ne želimo ulaziti u pitanje kvalitete manifestacija koje će dobiti novce, jer vjerujemo kako svaka od njih ima svoj smisao, značaj i određenu svrhu, ali način na koji se odlučuje o dodjeli sredstava je krajnje kompromitiran i uvelike pridonosi  negativnoj percepciji javnosti kada je u pitanju rad turističke zajednice. To svakako ne služi na čast ni onima koji sjede u turističkom vijeću, ili skupštini turističke zajednice, jer bi se ti isti trebali zalagati da svi procesi budu krajnje transparentni i čisti te da turistička zajednica bude pozitivan primjer svima drugima. Ovako se stječe dojam da umjesto turističkih stručnjaka u tijelima ove institucije sjede politički podobni poslušnici koji u svom djelovanju ne koriste razum i znanje koje nesporno imaju, jer kako drugačije shvatiti ideju da se poslovnom subjektu koji nije iz Dubrovnika i koji organizira komercijalnu manifestaciju na javnoj gradskoj površini pokuša isplatiti 800.000 kuna javnog novca? Puno je tu pitanja na koje bi javnost trebala znati odgovore. Tko su osobe koje koje su direktori, osnivači, vlasnici ili predsjednici poslovnih subjekata koje su dobile sredstva? Tko je taj koji je odlučio manifestaciju u kojoj su sudjelovali dubrovački ugostitelji zamijeniti novom manifestacijom iza koje stoji tvrtka koja nije iz Dubrovnika i dodijeliti joj 800.000 kuna i na koji način je to učinjeno? Tko je osoba ili tko su osobe koje stoje iza takve odluke? Na koji način i kome poslovni sudjekti koji dobiju novce za svoje manifestacije podnose izvješća o namjenskom utrošku sredstava? Gdje su studije kojima se dokazuju učinci na broj posjetitelja i produljenje turističke sezone za svaku manifestaciju? Zašto ta izvješća nisu javno dostupna? Iz diskusije koja se razvila na gradskom vijeću na ovu temu da se zaključiti da gradonačelnik koji je po funkciji predsjednik skupštine i turističkog vijeća turističke zajednice nije upoznat s ovakvom odlukom, a predsjednik gradskog vijeća se opravdano usprotivio i izrazio iskrenu ljutnju kada je čuo ovu informaciju.

Postoji li možda osoba iz gradske uprave koja je siva eminencija kada su u pitanju odluke koje donosi turistička zajednica? Svakako, potpuno nepotrebno na završetku jedne dobre turističke sezone je ostao dojam da naš turistički brod i dalje plovi onako kako ga različite interesne struje nose..., stoji u priopćenju Mosta Dubrovnik.

20. travanj 2024 15:16