StoryEditorOCM
DubrovnikPARK LUJA ŠOLETIĆA:

KAD SE MALE I VELIKE RUKE SLOŽE Roditelji i djeca sudjelovali u radionici izrade nakita i suvenira

Piše napisao i snimio: Ahmet KALAJDŽIĆ
4. rujna 2021. - 11:48

U parku Luja Šoletića danas prijepodne je Regionalna agencija DUNEA, zajedno sa Sveučilištem u Dubrovniku u sklopu programa "Ljeto u Gružu", organizirala radionicu izrade nakita od mljevenih ljuštura školjkaša. Kreativni dio radionice su vodile akademska kiparica Iris Lobaš Kukavičić sa sveučilišnog Odjela za umjetnost i restauraciju, dok su dr.sc. Marijana Pećarević i dr.sc. Margarita Bego polaznike radionice upoznale s načinom obrade ljuštura mušula i kamenica te procesom dobivanja smjese koja se može koristiti u izradi nakita ili suvenira, ali i umjetničkih djela. Ništa manje važno je i to da se projekt organizira prema principu kružne ekonomije, odnosno boljoj iskoristivosti sirovina iz otpada.

image
U parku Luja Šoletića je održana radionica izrade nakita od mljevenih ljuštura školjkaša

Inače, metoda izrade nakita i suvenira od ljuštura školjkaša razvijena je u sklopu aktivnosti projekta BLUEfasma iz programa Interreg Mediterranean. Stjepan Rezo iz Dunee kaže da je ta regionalna agencija jedan od 13 partnera i jedini hrvatski sudionik u ovom projektu, dok je Sveučilište u Dubrovniku vanjski stručni suradnik:- Osnovna ideja projekta je primjena i promociju principa kružnog gospodarstva u sektorima ribarstva i akvakulture. U našoj je županiji Malostonski zaljev izabrano pilot- područje. Radionica želi prikazati i podučiti polaznike izradi nakita, a naše je Sveučilište već organiziralo brojne radionice kroz provedbu livingweba. Zadovoljni smo iskazanim velikim interesom te ćemo, vjerojatno, imati još ovakvih radionica za sve zainteresirane.

image
U parku Luja Šoletića je održana radionica izrade nakita od mljevenih ljuštura školjkaša

-Projekt je izuzetno zanimljiv, jedino malo dulje traje postupak pripreme materijala za izradu nakita i suvenira. Zanimljivo je što smo ljušture školjki prikupili iz dubrovačkih restorana, đšto znači das ništa ne treba bacati nego pokušati kreativno iskoristiti- ističe Margarita bego i kroz šalu dodaje kako su mislili dati radni naziv "Od pjata do vráta":- Nakon konzumacije, preostale ljušture treba oprati i prokuhati, a potom ispeći i samljeti miskerom. U međuvremenu nestaje onaj prepoznatljivi intenzivni vonj. Uz dodatak tutkala, vode i malo lavandina ulja dobivamo materijal od kojeg ćemo izraditi lijepe ogrlice.

image
U parku Luja Šoletića je održana radionica izrade nakita od mljevenih ljuštura školjkaša
19. travanj 2024 11:00