StoryEditorOCM
DubrovnikNOVA GODINA, STARE CIJENE

JEDNA, ALI VRIJEDNA Teta Luce iz Vitaljine dežurna je na lapadskoj placi

Piše PSD.
6. siječnja 2018. - 10:58

Prošli su spektakli, slavljenička uzbuđenja i euforija, a sad pomalo pravimo prve korake u novoj godini. Što ona obećava? Onoliko koliko sami napravimo! Nakon svih onih blagdana i blagdanskih prejedanja prepušteni smo na milost i nemilost siječnja koji je već naoštrio zube da bi nas dotukao u pojam. Pustoš, slojevi oblaka i tmurno raspoloženje, naša prazna ili poluprazna novogodišnja obećanja i odluke - sve to prevladavati ovih dana.

Jedan i pol banak

Poslije svih onih abnormalno velikih količina hrane koja je zauvijek nestala u našim želucima, došlo je vrijeme za potegnuti ručnu, pjat ili što vam je već pri ruci. Znamo da ste se davno pozdravili od dvoznamenkastih brojki na vašoj vagi, ali pokušajte, reda radi, smanjiti ovu troznamenkastu! Za opis lapadske place nama je dovoljna jednoznamenkasti broj, broj jedan. Teta Luce iz Vitaljine naš je broj jedan - knjiga odnosno lapadska placa nije pala na dva, nego na jedno slovo.

Teta Luce i Sveta tri kralja. Tako ćemo vam najlakše, najkraće i najjednostavnije opisati ovaj subotnji lapadski ugođaj. Jedan i pol banak stoje napunjeni pa ćemo pobrojati čime nas je počastila prva subota u 2018. Krenimo redom, ali ne onim abecednim: patate (8 kuna) stoje razbacane k'o dječje igračke, luk (12 kuna) se malo k'o primirio pa ne čini skandale, mlađi, mladi luk (5 kuna) sinoć se rano vratio s izlaska pa jutros spremno stoji na prodaji, balice rikule (3 kuna) jedna do druge leže kao bračni parovi - ne zato što to žele, nego zato što moraju. Vidjeli smo iznad place i dvije ptice na grani koje se nisu baš stisle jedna uz drugu. Ponašaju kao da su davno potonule u bračne vode i ostale bez zraka. Srećom, ptice lete, pa se stignu na vrijeme i brzo udaljiti od svojih bračnih mučitelja odnosno partnera!  

Ima i repe, one bijele i one crne, a svejedno volite li boju snijega ili boju noći, cijena joj je ista - 10 kuna. Glavati kupus ili glavonja kako ga odmilja zovu došao je do cijene od 10 kuna. Puna glava sadržaja i opet to nitko ne cijeni! Tko mu je kriv kad nije praznoglav, bolje bi proš'o!

Kako nam je - tako nam je

Ako vam fali nečeg tvrdog u životu onda se za samo 25 kuna možete "obogatiti" s pola kila oraha. Zabavite se uz orahe i manje ćete njorgati ženi što je prevršila svaku gastronomsku i financijsku mjeru tijekom blagdana. Punica, svekrva, dundo, tetke, svi su manje-više pošli svojim putem i bar sad imate mira u kući te se kao vjeverica se možete zavući u brlog i zabaviti uz orahe! Zaštićeni ste tako od ostalih članova obitelji i gripe koja je kao inkasator ovih dana pokucala na mnoga vrata!

Sve u svemu, lapadska placa nas nije razočarala ni ovaj dan, ljudi ima, gospođe dolaze uzeti ono što se nudi, nitko se ne žali, kako nam je - tako nam je. Bolje išta nego ništa, to nam je motto godine. Jest da smo u središtu da ne kažemo "epcientru" zime koja nas zasad i nije previše uzdramala - cvijeća ima. Zimske krizanteme možete kupiti za samo 10 kuna i tako uljepšati svoj ! Zahvaljujući gospođi Luci, kojoj nije bilo teško doći, ovu smo subotu ispunili rečenicama i fotografijama, sve što ste nam zamjerali još stignete ostaviti u staroj godini jer se nismo od nje previše odmakli, a nadamo se da ćete nas čitati i u ovoj godini. Mi ćemo nastaviti pratiti tržište voća i povrća, a i raspoloženje Dubrovčana.

Preostaje nam samo uputiti vas na fotogaleriju našeg Željka Tutnjevića, a sve to uz lijepe primisli u novoj godini i želji da u punoj koncentraciji uspijete pripremiti rebalans kućnog proračuna ne bi li možda vidjeli snijega i skije!

B. Lucić

19. travanj 2024 06:47