StoryEditorOCM
DubrovnikNAKON NOVIH BOMBASTIČNIH NASLOVA

Je li kava u Dubrovniku samo za bogate? Donosimo detaljan vodič kroz cijene kave u najljepšem gradu na Mediteranu!

Piše Ahmet Kalajdžić
1. lipnja 2022. - 07:29

'Kava na Stradunu, najskuplja  na svijetu', ' Kava u Dubrovniku četiri puta skuplja nego u Sarajevu!',,' Bijela kava u Dubrovniku košta pravo malo bogatstvo' .'SENZACIONALNO:Kava u Dubrovniku za 8 kuna!' .......Valja priznati: već je to postalo i znatnim dijelom degutantno jer brojni mediji u regiji, ali i širom Hrvatske početak turističke sezone već tradicionalno najavljuju računima za kavu u Dubrovniku! Već je postalo nepisano pravilo da se takve "udarne vijesti" ilustriraju "nabrijanim" računom nekog "TOP"-objekta na Stradunu ili s pučinske strane gradskih zidina, a ako nije riječ o objektu unutar povijesne jezgre Grada, tada se sve ilustrira računom iz "Nautice", "Konavoskih dvora" ili Vidikovca na Srđu. Međutim, je li kava u Dubrovniku doista skupa, kako se tvrdi u tim nadahnuto sročenim člancima blaziranih gostiju, a nerijetko i novinara koji to nekritički prenose?

image

Račun za kavu u Cele koncem ožujka iznosio je samo 10 kuna!

Ahmet Kalajdžić/

Za ilustraciju smo presnimili nove, sezonske cjenike koji su kao i u cijeloj Hrvatskoj, nakon vala poskupljenja, posebno sirovina i energenata, uoči sezone objavljeni s nužno korigiranim i većim cijenama. Možda je najbolji komentar tih cijena dala diplomirana HTT-menagerica Lucija Matić iz caffe-restorana "Stara loza" u sastavu hotela "Prijeko Palace":

-Tvrdim da kava u našem, gradu nije skupa! Tko može platiti 400 eura dnevno u našem hotelu s pet zvjezdica, njemu manje od 5 eura za kavu nije skupo! Osobno sam se uvjerila kako je na Piazza San Marco u Veneciji kava 10 eura, pa tako ni 30- 40 kuna na Stradunu nije skupo. Osobno, bez novca nigdje ne idem na odmor, a cijene su svugdje skočile, a posebna je priča naš standard i činjenica da si mnogi ne mogu ne mogu priuštiti mnoge usluge. Uzu to, u ovakvom okolišu gostima kavu poslužuju konopbariu koji poznaju barem dva svjetska jezika, a bez namje da vrijeđam bilo koga, znam da u kontinentalnoj Hrvatskoj mnogi konobari ne poznaju ni naš hrvatski jezik!

image

Je li kava u Dubrovniku skupa: caffe slastičarna "Dolce Vita"

Ahmet Kalajdžić/

Za obližnjim stolom ritualnu kavu pije Anja Močić koja slično misli kao i konobarica koja ju je poslužila i to ilustrira tvrdnjom:-Nedavno sam u Milanu, na Plazza Duomo kraj tamošnje katedrale za kavu platila 15 eura. Inače sam iz Ivanić Grada i kad usporedim cijene u Dubrovniku s onima u Europi ili kontinentalnoj Hrvatskoj, znam: ovdje nije skupo!

image

Anja Močić uspoređuje dubrovačke i cijene u EU-turističkim središtima

Ahmet Kalajdžić/

Na zapadnom dijelu Straduna voditelj smjene u caffeu "Festival" odnosno bivšem "Manonu", kako ga još uvijek mnogi sugrađani nazivaju, Ivan Mijatović odlučno ističe:- Uz sve znamenitosti i ono što nudi Dubrovnik, u usporedbi sa svjetskim, destinacijama kava nije skupa! Znam da pored Eiffelova tornja u Parizu za kavu treba izdvojiti 10, a Stokholmu 10 eura. Stoga 36 kuna na Stradunu nije puno! Najveći i skoro jedini problem je naš niski standard, a gosti se nikad nisu žalili na cijene! Svi koji imaju primjedbe, neka se sjete da su u cijenu svih usluga "ugrađene" cijene najma, sirovina, transporta i na sve to visokog PDV-a , ali i radne snage.

image

Cijene u caffeu "Festival" (bivši kultni "Manon")

Ahmet Kalajdžić/

U caffe- slastičarni "Dolce Vita", Noa Nenadić naglašava kako, unatoč upravo povećanim sezonskim cijenama, ostavili popuste za domaće ljude:- Zapravo, popust vrijedi za sve goste s područja bivše države tako da je samo 10 kuna za kavu na 5 metara od Straduna vrlo prihvatljivo! Tko se buni, neka pogleda naglo uvećane cijene najma, sirovina i plaća! Nitko nam se nije požalio, a mnogi tvrde da smo u odnosu na konkurenciju čak jeftini!

image

Je li kava u Dubrovniku skupa: nitko se od gostiju ne buni

Ahmet Kalajdžić/

S tvrdnjom o pristojnim cijenama kave suglasni su i Maro Bogdanović i Đorđe Prodanović iz caffea "Buzz" na Prijekom, te vlasnik caffe restorana "Mediteraneo" na Buži Dragan Pandžić koji kaže:- Cjenik je svima dostupan, nikog ne varamo niti se tko žalio! Sirovine i opskrba su poskupili minimalno 30 posto, porastao je i najam, a plaće više nisu po 5.000 kuna jer ni jedna nije ispod 1.000 eura! Gostima s popdručja cijele Hrvatske dajemo popust 30 posto, zadovoljni su i ponovno nas posjećuju.

image

Je li kava u Dubrovniku skupa:- cijene u "Buzz"-u

Ahmet Kalajdžić/

Kako ocjene o cijeni kave ne bi donosili isključivo temeljem cijena u povijesnoj jezgri, obišli smo cijeli Dubrovnik i valja reći kako je kava u Bikers caffeu na Pločama iz kojeg se pruža pogleda na gradske zidine  samo 9 kuna, dok je u kafićima u Lapadu 8 do 14 kuna:

- Kava u Lapadu je 8 do 14 kuna i ne mislim da je skupa! Cijene su upravo povećanbe i bijela kava je s 10 skočila na 12, espresso je 8, a mali machiato 9 kuna. U međuvremenu su sirovbine poskupile 30- 40 posto a cijene su skočile samo 20-25 posto, najam drastično porasle i svi koji se bune da nam je kava preskupa samo ću reći da u Zagrebu nigdje nisam popio za10 do 12 kuna. A kod nas je po tim cijenama!- kaže vlasnik caffe bara "Fashion" Renato Smoljko, a Erzen Morin a iz caffea "Ma Bell" dodaje:

image

Je li kava u Dubrovniku skupa: lapadski "Ma Bell"

Ahmet Kalajdžić/

-Nabava i transport najskuplji su nam u cijeloj Hrvatskoj! Ali u Lapadu je sve jeftinije i tako je svugdje osim u  samom Gradu te na otocima i plažama pod koncesijom. Slična su i pravila u cijelom svijetu. Gosti se ne žale, a prije par mjeseci su čak pitali kad ćemo i mi poskupiti!

25. rujan 2023 23:31