StoryEditorOCM
DubrovnikProvjerili smo jesu li istinite tvrdnje da su u Ljubaču hidranti bez priključaka

Iz Vodovoda tvrde da sustav ima dozvolu i zadovoljava standarde protupožarne zaštite, a predsjednik MO kaže da je problema bilo: ‘Prije to nitko nije obad‘o. Dolazili su nakon što su mrežu preuzeli na sebe, nešto otvarali, zatvarali i popravljali‘

Piše Ahmet Kalajdžić
11. kolovoza 2022. - 07:34

Prošlo je više od deset dana od kad je u velikom požaru na na području dubrovačkih Gornjih sela i predjelu naselja Ljubač, kojeg je uz pomoć četiri zrakoplova tipa ”canadair” aktivno gasilo 80 vatrogasaca, život izgubio hrabri i požrtvovni vatrogasac vatrogasac Goran Komlenac. Dok sunce i dalje nemilice prži, izgorjelo i od debelog sloja pepela potpuno posivjelo požarište, površine skoro 90 hektara, nijemo svjedoči o tragediji. Duga suša i dalje traje, požari i dalje prijete, a vatrogasci su i dalje u punoj pripravnosti.

Hidranti: nadzemni ili u šahtovima?

Upravo opasnost izbijanja novih požara i zanimanja šire javnosti za tragediju iznova u prvi plan stavlja problem niza teškoća s kojima se pri gašenju požara susreću gasitelji. Sve to, nužno, nameće učinkovitije rješenje protupožarne zaštite cijelog juga Hrvatske. Problem je tim aktualniji jer su, još uvijek, svi žitelji naše županije pod snažnim dojmom tragedije i u javnosti još odjekuju riječi mještana koji su, dan nakon tragedije, novinarima ustvrdili:

-Kad se prije puno desetljeće širila vodovodna mreža, pričalo se da ćemo dobiti osam protupožarnih hidranata. Okolna, raslinjem znatno siromašnija mjesta od Ljubča imaju ih po 10- 15, neka čak i 20! A kad su vatrogasci jučer otvorili šahtove, u najgorem su se trenutku uvjerili da ih uopće nema! Kako to jer smo čuli da je dubrovački Vodovod izvođaču uredno platio postavljanje svih osam hidranata!

image

Vatrogascima je važno da su hidranti što bliže požarištu

Božo Radić/cropix/

Predsjednik Vijeća MO Zaton-Ljubač Igor Špikula prisjetio se kako se vodoopskrba Gornjih sela radila od jeseni 2011. do ljeta 2012. godine:- Izvođači su radili zbrda- zdola, da se to što prije napravi, a struja Andra Vlahušića je htjela pokazati struji HDZ-a da to što prije napravi i pokaže kako oni to mogu. Sjećate li se da je Vlahušić tad održao i press- konferenciju i rekao da su ugrađene kancerogene cijevi? No, vodooposkrba je uredna i nemam primjedbi. Izvođač je tad stavio unutarnje hidrant- priključke umjesto vanjskih (nadzemnih). Poklopci unutarnjih hidranta se nalaze uz šahtove vodoopskrbne mreže i ima ih desetak. Čuo sam neki dan, ali nisam provjerio, da kad su vatrogasci otvorili jedan šaht da unutra nisu našli jedan priključak! Bilo je opasno, čovjek je stradao i moglo je sve izgoriti. Inače je nadzorni organ bila tvrtka ”Apsida”, a Ljubač, Gromača i Kliševo su vodu dobila 2014-2015. godine– kaže Špikula i na upit kad su mještani primijetili da nema dovoljno hidranta, kaže:- Tek prije neki dan kad se otvorio šaht! Prije to nitko nije obad'o, iako su iz Vodovoda dolazili nakon što su vodovodnu mrežu preuzeli na sebe te su nešto otvarali, zatvarali i popravljali.

Ljubač: samo četiri hidranta

Iz Vodovoda Dubrovnik su nam rekli kako nemaju ingerenciju nad planiranjem ili izvedbom protupožarnih puteva, već isključivo brinu o izgradnji i održavanju vodoopskrbne mreže:- Na području Ljubča izvedena su četiri hidranta za potrebe protupožarne zaštite, a njihova točna pozicija poznata je vatrogascima. Projektiranje i izvedba hidranta izvodi se sukladno zakonskoj regulativi i tehničkim mogućnostima vodoopskrbnog sustava. Vodoopskrbni sustav Gornjih sela ima uporabnu dozvolu što znači da je zadovoljio uvjete iz sfere protupožarne zaštite- odgovor je Vodovoda koji nas je upoznao kako je radove na izgradnji vodoopskrbnog sustava Gornjih sela izvodila splitska tvrtka Cestar d.d.

Naglasivši kako uzroke požara utvrđuje policija a ne vatrogasci koji ne dobivaju ni izvješća o poduzetim istragama, zapovjednik JVP Dubrovački vatrogasci Stijepko Krilanović za problem hidranata ističe:

-Hidrantska mreža se radi prema Pravilniku o hidrantskoj mreži i svaki projektant bi trebao poštovati njegove uvjete ako za to postoje tehnički uvjeti. Znači hidrantsku mrežu ne definira pošumljenost nekog područja nego, između ostalog, definiranu udaljenost između hidranata.

image

Na hidrantima se pune vatrogasne cisterne

Božo Radić/cropix/

JVP: Vodovod otklanja nedostatke

Što se tiče gašenja požara, voda iz hidranata  se uzima samo u krajnjoj nuždi i u koordinaciji svih vatrogasnih snaga na požarištu jer protok i tlak vode unutar mreže naglo pada kada otvaramo više hidranata istovremeno. Znači kada na cijeloj trasi Gornjih sela otvorimo više hidrantskih nastavaka doći će do toga da nitko neće imati dovoljnu ni količinu vode za gašenje kao ni samog tlaka u sustavu. Hidranti su nam važni kad punimo svoje cisterne preko kojih gasimo požar: na primjeru požara Ljubač znači da ne idemo puniti cisternu na magistralu u Orašcu nego da ih dopunjavamo iz sustava koji se nalazi na požarištu  ili u samoj blizini. Što se tiče pregleda hidranata od strane Vodovoda to morate njih pitati, ali što se naše strane tiče, godišnje pregledamo dijelove hidrantske mreže područja Grada za koju smatramo da štite objekte većeg požarnog opterećenja kao što su: Stari grad, oko Petke, hidranti oko Gravea, Atlant centra, robnih kuća… Nakon što uočimo neke nedostatke šaljemo ih Vodovodu koji ih otklanja. Inače, vatrogasci nemaju obvezu pregleda, nego je to naša inicijativa odnosno preventiva. Valja reći kako sustav hidrantske mreže Grada Dubrovnika ima više od tisuću hidrantskih priključaka i održavanje cijelog sustava je jedan vrlo težak i zahtjevan posao. Sustav svakako može biti bolji, ali kada vidimo kako naši Elafitski otoci te područje Gornjih sela kao i otok Lokrum do prije desetak godina ili nešto više nisu uopće imali vodu, a ne hidrantsku mrežu, učinilo se dosta.

25. travanj 2024 14:26