StoryEditorOCM
DubrovnikPRESICA NA OTOKU

IZ REZERVATA LOKRUM ISTIČU DA TAJNI NEMA Tehnogradnja je, jednostavno, bila jedini ponuditelj jer nema drugih tvrtki koje se bave tim poslom

Piše Dubravka Marjanović Ladašić
1. srpnja 2020. - 12:32
Nakon što su mediji iznijeli priču o načinu na koji je proveden postupak javne nabave za prijevoz krupnog otpada s Lokruma u vrijednosti od oko 600 tisuća kuna, ravnatelj ove javne ustanove Ivica Grilec sazvao je konferenciju za medije na otoku. Grilec je novinare proveo kroz dio rezervata na kojem se nalazio taj krupni otpad, a to su Botanički vrt i dio ispred Benediktinskog samostana, te je potom konferencija za medije održana u jednoj od baraka na otoku.

image
Tonći Plazibat/HANZA Media


Press konferenciji su, uz ravnatelja, nazočili njegov pomoćnik Srđan Dragojević, te Nikolina Grković i Boris Rajić. Grilec i Dragojević su predočili kronologiju dvaju postupaka jednostavne javne nabave, objavljenih na web-stranici www.lokrum.hr. U prvoj je predmet nabave odvoz i zbrinjavanje i druga obrada otpada s otoka Lokruma, 95 m3 miješanog građevinskog i šumarskog otpada za koju je zaprimljena samo jedna valjana ponuda, ona tvrtke Tehnogradnja na iznos oko 98.000 kuna bez PDV-a, koja je raspisana u veljači prošle godine.

U ožujku iste godine je proveden i drugi postupak jednostavne javne nabave, predmet koje je bio odvoz i zbrinjavanje i druge obrade otpada iz hortikulture s otoka Lokruma u količini od 45 m3 šumarsskog otpada. Za tu je nabavu pristigla samo jedna ponuda i to od tvrtke Tehnogradnja na iznos od oko 69.000 kuna bez PDV-a.

image
Tonći Plazibat/HANZA Media


Srđan Dragojević je istaknuo da se na ove postupke javne nabave javila samo jedna tvrtka zato što nema drugih koje se bave tim poslom i da je sve transparentno, te da tajni nema. Tehnogradnja je, jednostavno, bila jedini ponuditelj. Poručio je novinarima da istraže malo tržište i utvrde tko je sve registriran za odvoz takvog otpada:

- Sretni smo što imamo i jednog jer bi u suprotnom Lokrum bio zatrpan smećem, kao što smo sretni što tvrtka Betina radi obnovu drvenih brodova jer bi u suprotnom morali prodati simbole Grada, 'Skalu' i 'Zrinskog' - istaknuo je Dragojević.

Ravnatelj Grilec prvo nije htio odgovarati na pitanja dijela novinara, konkretnije na upite kolega iz Dubrovačke TV. No, ipak se otvorilo pitanje o trećoj javnoj nabavi od oko 600 tisuća kuna, a koja je svo vrijeme bila sporna. Grilec je rekao da je to 'propust i greška' i detalj koji 'upada u oči', pa je na to pitanje odgovorio Srđan Dragojević koji je stavio ponudu na elektronički oglasnik.
Objasnio je kako se radilo o tehničkoj pogrešci do koje je došlo prilikom učitavanja oglasa na elektronički oglasnik, s datumom javnog otvaranja ponuda sedam dana prije roka.
- Rekli su mi tamo u oglasniku 'ma Vi ste objavili, ali niste kliknuli nekakvu oznaku'. Napravio sam to, ali sam morao promijeniti rok u dokumentaciji. To je tamo vidljivo, ta moja ispravka, pomaknuo sam rok za sedam dana - pojasnio je Dragojević. - Ima još jedan korak u toj tehnologiji - trebao sam u samom elektronskom oglasniku promijeniti rok, a ja to nisam učinio. Dogodilo se da elektronski oglasnik nije prepoznao moje izmjene u papirnoj dokumentaciji.

image
Tonći Plazibat/HANZA Media


Dragojević je iskoristio prigodu da pohvali ravnatelja Grileca za njegov rad jer se u njegovom mandatu ozelenio Portoč, a ni jedan ravnatelj do sada nije doveo ni gram zemlje na Lokrum.
- Ova ustanova je stalno na tapetu Porezne i inspektora - naglasio je Dragojević.

 
24. travanj 2024 17:34