StoryEditorOCM
DubrovnikODLAZAK LIJEČNIKA|

IZ OPĆE BOLNICE DUBROVNIK PORUČJU: Stanje s kadrovima u bolnici je stabilno, ali stalno smo na knap

Piše Maja Rilović Koprivec
12. rujna 2021. - 07:46

Dr. sc. Denisa Čerimagića spec.neurologije i subspecijalista neuromuskularnih bolesti Poliklinika Glavić predstavila je proteklog tjedna kao novog, stalnog člana liječničkog tima. Dr. Čerimagić do sada je bio voditelj odjela Neurologije u OB Dubrovnik, a tek je jedan u nizu specijalista koji su posljednjih godina napustili radno mjesto u Općoj bolnici Dubrovnik.

Zašto je otišao šef Neurologije

Sam je dr. Čerimagić objasnio kako su tri razloga zašto je iz dubrovačke bolnice prešao u Polikliniku Glavić.

Prvo, to je moje dugogodišnje prijateljstvo s prim.dr. Joškom Glavićem, koje seže još iz vremena kada smo skupa specijalizirali neurologiju na KBC „Rebro“ Zagreb, a potom zajedno radili na Odjelu za neurologiju OB Dubrovnik. Drugo, razvoj robotske neurorehabilitacije u Poliklinici Glavić proteklih godina činio mi se kao idealan spoj s medicinskom problematikom s kojom se i sam bavim, znači različitim neurološkim poremećajima koji upravo zahtjevaju takav vid rehabilitacije. Treće, to je respekt koji imam prema Poliklinici Glavić kao renomiranoj medicinskoj ustanovi, prepoznatoj kako u RH tako i u inozemstvu. Na ovaj način postajem dio multidisciplinarnog tima koji vodi učinkovit neurorehabilitacijski program na jedan posebniji način – pojasnio je javnosti dr Čerimagić.

image
Dr. Denis Čerimagić: U Poliklinici Glavić postajem dio tima koji vodi učinkovit neurorehabilitacijski program
 
Bozo Radic/Cropix

Ovi su razlozi na tragu većine onih liječnika koji su posljednjih godina napuštali OB Dubrovnik. Kako kaže ravnatelj dr. Marijo Bekić, to su procesi na koje ustanova ne može utjecati. Bolnica organizira ispomoć liječnika specijalista izvan našeg grada pa pacijenti, kaže on, neće biti zakinuti što je i najvažnije.

- Dr. Čerimagić je u Poliklinici Glavić radio već godinama. Veći je broj liječnika iz bolnice koji imaju suglasnost raditi izvan radnoga vremena u drugim zdravstvenim ustanovama, pa i onima izvan Dubrovnika, a sve sukladno zakonu i njihovu angažmanu u bolnici. Neki su liječnici otišli raditi izvan Hrvatske iz različitih razloga, a tome nisu razlog bili uvjeti rada u Općoj bolnici Dubrovnik već jednostavno potreba za drugačijim životom izvan Hrvatske – govori ravnatelj OB Dubrovnik.

Dodaje kako dubrovačka bolnica ima i liječnika, specijalista iz drugih općih bolnica izvan Dubrovnika zainteresiranih za dolazak u OB Dubrovnik. U bolnicu je tako, govori dr. Bekić već došao jedan liječnik iz Popovače, a protekle dvije godine, tijekom pandemije, bilo je i dolazaka u našu bolnicu iz privatnih poliklinika, i liječnika i medicinskih sestara. - Očekujemo uskoro i povratak nekih specijalizanata, pa eto, uvijek smo na knap, ali pokriveni – kaže dr. Bekić.

Stanovi na Pobrežju

- Što se tiče interesa liječnika i medicinskog osoblja za odlazak i dolazak u OB Dubrovnik, on je podjednak. Međutim, u dolasku medicinskog osoblja u Dubrovnik, bolnici je nužna pomoć lokalne zajednice. Mi možemo kao bolnica izraditi strategiju, no ne možemo je samostalno provoditi, a mi smo, ja osobno kao gradski vijećnik i zajedno s Ivanom Večerinom iz strukovnog sindikata medicinskih sestara i tehničara, potaknuli projekt stambenog zbrinjavanja naših djelatnika na Pobrežju. Dubrovnik mora postati i destinacija poželjna za dolazak i život zdravstvenih radnika, a tu bolnica ne može sama bez pomoći Grada Županije i države – ističe ravnatelj OB Dubrovnik.

image
Ravnatelj OBD dr. Marijo Bekić: Ima liječnika specijalista iz drugih općih bolnica zainteresiranih za dolazak. Stigao nam je jedan iz Popovače
Bozo Radic/Cropix

Tko će nas i kako liječiti u budućnosti? Kako se s nedostatkom kadra nosi javno zdravstvo? Hoće li liječenje u privatnim poliklinikama biti naša budućnost, bez alternative u državnim zdravstvenim ustanovama? Kako preokrenuti trend napuštanja medicinskog osoblja iz državnih bolnica, ili ga trebamo prihvatiti kao nužnost slobodnog tržišta, pitali smo nekolicinu dubrovačkih liječnika? Dr Jerko Ferri - Certić, voditelj kardiologije OB Dubrovnik, smatra kako su odlasci medicinskog osoblja iz državnih bolnica pa tako i iz OB Dubrovnik u privatne poliklinike nešto na što ćemo se budućnosti morati naviknuti.

- Na odjelu kardiologije OB Dubrovnik smo zadnjih 10-tak godina imali nekoliko dolazaka i odlazaka, uglavnom interventnih kardiologa. Sada možemo reći da smo dobro ekipirani, imamo dosta mladih kardiologa koji po mojim saznanjima ne namjeravaju otići iz OB Dubrovnik – ističe dr. Ferri - Certić.

- Trenutačno na odjelu kardiologije OB Dubrovnik imamo osam liječnika što uz povremeni dolazak interventnih kardiologa iz kliničkih bolnica nam osigurava održavanje velikog pogona naše kardiologije. Jedan nam je liječnik na dužem bolovanju, a dvojica kardiologa su nam u dolasku. To mogu ocijeniti kao stabilno stanje i normalo funkcioniranje kardiologije. Kao šef kardiologije OB Dubrovnik pratim situaciju i imam spremna rješenja za sve nepredviđene situacije kako u kratkoročnom tako i u dugoročnom razdoblju.

Na pitanje što bi trebalo napraviti da se trend odlazaka osoblja iz OB Dubrovnik promijeni fokusirat ću se na moj odjel kardiologije.

image
dr. Jerko Ferri Certić: Osoblje odlazi iz bolnica ne toliko radi financijskih razloga koliko radi neorganiziranosti i narušenih međuljudskih odnosa
Cropix

Privući kvalitetno srednje medicinsko osoblje kao i liječnike se može subvencioniranjem dijela stanarine do nekog njihovog trajnijeg stambenog rješenja. Vrlo važna je i edukacija medicinskog osoblja, razvijanje kvalitetnih programa gdje se osoblje može dokazati, napredovati i profesionalno usavršavati. Kada gledate na nivou Hrvatske, osoblje odlazi iz bolnica ne toliko radi financijskih razloga koliko radi neorganiziranosti, narušenih međuljudskih odnosa, prekomjernih dežurstava i iscrpljenosti uz nemogućnost profesionalnog usavršavanja i napredovanja. – objašnjava dr. Ferri Certić.

OBD nema alternativu

Posebno ističe da OB Dubrovnik za žitelje Dubrovačko-neretvanske županije nema alternativu, i da bi je svi iz tog razloga trebali pomagati, od župana, gradonačelnika, političara i nas zaposlenika, kao i dati maksimum da bolnica opstane.

- OB Dubrovnik je nama svima jedina opcija u slučaju hitnih i ozbiljnih medicinskih intervencija, da ne govorimo o teškim starijim i nemoćnim osobama s nizom komorbidnih stanja koji nisi u mogućnosti platiti privatne usluge za svoje zdravlje. Moje mišljenje je da će bolnica teško održati ovako veliki pogon u budućnosti. Trebamo se fokusirati na rješavanje hitnih ozbiljnih stanja i kvalitetno zbrinuti i stabilizirati takve bolesnike te potom napraviti plan o njihovom daljnjem liječenju – ocjenjuje šef kirurgije u OB Dubrovnik.

image
Dr. Rikard Lenz: Odljev liječnika ne može se zaustaviti ako im država ne osigura bolje uvjete rada i života na krajnjem jugu
Dr. Rikard Lenz: Kolegama nije za zamjeriti

Potporu svih razina društva za osiguranje stručnog, kvalitetnog medicinskog kadra u Dubrovniku, ključnim ističu i u privatnom sektoru zdravstvenih usluga. Dr.Rikard Lenz, ravnatelj dubrovačke Poliklinike Marin Med, osobno ne nalazi zamjerke liječnicima koji kao i svi ostali na otvorenom tržištu traže bolje uvjete rada ili vide bolju budućnost za sebe i obitelj promjenom radnog mjesta.
- Naravno da mi je i kao svakom građaninu Dubrovnika i županije žao što naši liječnici odlaze iz bolnice, ali ne vidim način na koji bi se to moglo zaustaviti osim da im prvenstveno država ne osigura bolje uvjete rada i života na krajnjem jugu Hrvatske – kaže dr. Lenz. - S obzirom na stanje u zdravstvenom sustavu gdje već dugo vremena imamo veliki manjak liječničkog, a još više sestrinskog i drugog medicinskog kadra bilo je i očekivano, poglavito ulaskom Hrvatske u Europsku uniju, da ovaj problem postane jako naglašen. Unatoč svemu, mišljenja sam da je našem građanstvu još dostupna kvalitetna i sveobuhvatna zdravstvena zaštita kako u javnom tako i u privatnom sektoru. Isto ne znači da cjelokupna društvena zajednica, kako Grada i Županije, ali i prvenstveno države, ne bi trebala već sad poduzeti preventivne mjere za smanjenje daljnjeg odljeva visoko stručnog kadra – smatra dr. ravnatelj Marin Meda.

25. travanj 2024 12:38