StoryEditorOCM
DubrovnikSUD DJELOMIČNO UVAŽIO TUŽBU BIVŠEG ŽUPNIKA

Ivici Sinanoviću država mora isplatiti 23 tisuće kuna odštete

8. listopada 2019. - 21:59
Nekadašnji župnik Ivica Sinanović kojemu se sudilo zbog usmrćenja Marka Kraljevića u župnom dvoru u Banićima 22. svibnja 2012. I za što je pravomoćno oslobođen, dobio je nepravomoćno od države 23.200 kuna po osnovi neimovinske štete za duševne boli uslijed povrede prava osobnosti jer mu je povrijeđeno pravo na slobodu neosnovanim pritvaranjem, zbog čega je u istražnom zatvoru proveo 58 dana.

Slobodna Dalmacija prenosi kako je Sinanović tražio od države 80 tisuća kuna jer mu je, osim neosnovanog pritvora, počinjena i daljnja šteta. U tužbi je naveo da je za čitavo vrijeme trajanja postupka sve do saznanja o oslobađajućoj presudi Vrhovnog suda RH 14. ožujka 2017. „trpio strah za konačan ishod kaznenog postupka“. Drugo, smatrao je da mu je kao svećeniku teško narušen ugled kad se saznalo da je zatvoren i da se protiv njega vodi kazneni postupak. Sinanović je naveo i da mu je šteta počinjena i zbog toga što su čitavo vrijeme o njegovom slučaju izvještavali „gotovo svi televizijski, tiskani i elektronički mediji, kako na lokalnoj razini tako i na razini države, pa i inozemni mediji“.

Sinanović je smatrao da mu država treba platiti jer je dekretom dubrovačkog biskupa iz svibnja 2012. godine razriješen službe upravitelja župa u Banićima i Liscu te mu je zabranjeno obavljati čine svetog reda. Prema pisanju Slobodne Dalmacije, Sinanović je državu smatrao odgovornom i zato što je zbog postupka „obilježen kao svećenik koji je ubio člana svoje župe“, zbog čega više nigdje ne može obavljati svećeničku službu kojoj je posvetio cijeli svoj život. Zato je podnio zahtjev za mirovinu.

- U ćeliji u kojoj sam boravio za vrijeme istražnog zatvora osjećao sam se onako kako ne bih poželio ni najgorem neprijatelju. Boravio sam u maloj prostoriji u kojoj je bilo smješteno nas četvero, ponekad i petero i u kojoj se nalaze WC i stol za kojim jede, uvjeti su bili jednostavno nepojmljivi, kazao je Sinanović.

Sutkinja Općinskog suda u Dubrovniku Neva Lukin zaključila je da uvjeti u kojima je Sinanović boravio za vrijeme istražnog zatvora „ne udovoljavaju osnovnim materijalnim zahtjevima“ jer je Sinanović u ćeliji boravio s većim brojem osoba od dopuštenog. Što se tiče stalih navoda iz tužbe, sutkinja je procijenila kako nema odgovornosti države.

Podsjetimo, Sinanovića se teretilo da je 22. svibnja 2012. u župnom dvoru u Banićima oko 1,20 sati u noći usmrtio Marka Kraljevića, predsjednika tamošnjeg Mjesnog odbora koji je te večeri u alkoholiziranom stanju i bez povoda došao pred župni ured, vikao i nogom otvorio zaključana vrata te svećenika Sinanovića udario šakom u lice. To je izazvalo svećenikov bijes pa je Sinanović uzvratio udarivši Kraljevića šakom u lice. Kraljević je pao na pod, a svećenik ga je potom, tvrdilo je tužiteljstvo, „u cilju da ga liši života“ više puta udario Kraljevića šakom po licu od čega je napadnuti preminuo. Svećenik je prvo bio osuđen na četiri godine i šest mjeseci zatvora, no Vrhovni je sud presudu ukinuo i vratio na ponovni postupak. Tad je donesena oslobađajuća presuda koju je 2017. potvrdio Vrhovni sud, navodi Slobodna Dalmacija.
24. travanj 2024 05:30