StoryEditorOCM
DubrovnikNAKON DOGOVORA ZDRAVSTVENIH SINDIKATA I VLADE RH

IVAN VEČERIN Ovo je bilo tek zagrijavanje za daljne korake

Piše d.v.
13. rujna 2019. - 15:22
Predsjednik dubrovacke podružnice Hrvatskog strukovnog sindikata medicinskih sestara i tehničara Ivan Večerin, komentirao je dogovor zdravstvenih sinidkata i Vlade RH:

"Pregovori su konačno završili, ali tu ne prestaje naša borba za bolji položaj medicinskih sestra i svog zdravstvenog osoblja.
Ono što možemo izvući kao rezime ovih pregovora je da smo napravili neke određene pomake u poboljšanju uvjeta rada, kao i da smo podigli za tih famoznih 7% dodatke i to za 3% linearno dodatak na uvjete rada i 4% dodatak na odgovornost za zdravlje i život.

Naravno da to nije dovoljno, ali treba uzeti u obzir da se granskim kolektivnim ugovorom i ne ide na značajno povećanje plaća. Tu je fokus više na poboljšanje uvjeta rada općenito, a gdje smo i dobili određene pozitivne pomake.
Kao najveći plus ovih pregovora bih izdvojio to da se naše članstvo, kao i svi ostali zdravstveni djelatnici, konačno probudilo i aktiviralo jer ako pogledate ovih 10ak akcija "5 do 12", možete viditi da je odaziv bio više nego dobar u svim gradovima. Posebno nam je drago da je dobar dio javnosti i naših dragih pacijenata otvoreno nas podržalo, što nam daje dodatni vjetar u leđa.

To je jasna poruka Vladi RH da u predstojećem razdoblju u kojem nas čekaju i pregovori o osnovici, regresu i Božićnici za sljedeću godinu, kao dodacima za TKU koji vrijedi do 2021., smo spremni i odlučni boriti se za značajnije poboljšanje u financijskom smislu.

Naravno, da zaokružimo taj financijski dio, tražimo i tražit ćemo da na red dođe i ta famozna Uredba o nazivima radnih mjesta i složenosti poslova u javnim službama koja se nije mijenjala još od 2013., a s obzirom da se od tada znatno razvilo sestrinstvo kao struka u vidu stupnjeva obrazovanja itd., to mora biti i jedan od prioriteta kako nas kao organizacije, tako i Vlade RH od koje ćemo tražiti da se uvaže naši prijedlozi!

Našim članovima bih poručio da ostanu ovako aktivni kao i zadnjih mjesec dana, jer ovo je bilo tek zagrijavanje za daljne korake, te da ne budu razočarani sa ovih 7% što je sitnica naravno, ali kao što sam rekao, ovi pregovori i nisu toliko bitni za povećanje plaća koliko priča o osnovici koja nam tek slijedi."
25. travanj 2024 12:32