StoryEditorOCM
DubrovnikGRAD PO MJERI GRAĐANA

ITU području Dubrovnika 22 milijuna eura, sastanak s predsjednikom uprave Hrvatskih cesta, počinje rušenje ostataka doma ispod Opće bolnice

Piše Grad Dubrovnik
19. svibnja 2023. - 13:25

ITU području Dubrovnika 22 milijuna eura

Projekti usmjereni na povećanje kvalitete života građana

Gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković, pročelnica Upravnog odjela za europske fondove, regionalnu i međunarodnu suradnju Zrinka Raguž i pročelnica Upravnog odjela za poslove gradonačelnika Ivana Brnin u Zagrebu su nazočili konferenciji „ITU URBANA AGENDA za RH do 2030.“ u organizaciji Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije. 

U sklopu programa ministar Šime Erlić uručio je odluke ITU gradovima, među kojima Grad Dubrovnik predstavlja središte urbanog područja koje obuhvaća i općine Dubrovačko primorje, Župa dubrovačka i Konavle te će na raspolaganju imati 22 milijuna eura za realizaciju strateških projekata. 

image

ITU PODRUČJU DUBROVNIKA 22 MILIJUNA EURA

Jedna od ključnih investicija koja će se financirati u sklopu mehanizma integriranih teritorijalnih ulaganja (ITU mehanizma) je Park ‘n‘ Ride sustav na području Pobrežja. Ističe se i nabavka električnih vozila kroz projekt „Elektrifikacija i digitalizacija javnog autobusnog prijevoza“ te ulaganja u zelenu infrastrukturu. 

 „Grad Dubrovnik će novac utrošiti u poboljšanje kvalitete života naših sugrađana, a svi projekti bit će im vrlo vidljivi i prepoznatljivi. Sustav Park‘n‘Ride ima direktan utjecaj na smanjenje gužvi i prometnog rasterećenja užeg gradskog područja, a uređenjem parka Gradac te rekonstrukcijom parka Pile i zelene zone ispod platane na Brsaljama dobit će se novi vizualni identitet ulaska u samu povijesnu jezgru“, rekao je gradonačelnik Mato Franković.

 

POTPISAN UGOVOR  

Počinje rušenje ostataka doma ispod Opće bolnice

Gradonačelnik Mato Franković potpisao je ugovor za izvođenje radova rušenja i čišćenja gradilišta Doma za starije i nemoćne ispod Opće bolnice Dubrovnik. S obzirom da će se na istoj parceli graditi novi, suvremeni dom za starije osobe postojeću oronulu i nikad dovršenu građevinu potrebno je ukloniti kako bi se moglo pristupiti novogradnji budućeg doma. 

Riječ je o objektu čija je gradnja prekinuta u ranoj fazi izgradnje prije više od 30 godina, u zapuštenom i derutnom stanju koje ne predstavlja bazu za nastavak gradnje.

image

Mjesto na kojem će se graditi novi dom za umirovljenike očistit će se od ruševina

Tonći Plazibat/cropix

Novi dom za starije i nemoćne, za kojeg je ishođena i građevinska dozvola, gradit će se po svim suvremenim standardima. Bit će kapaciteta za oko 200 osoba na stalnom i oko 75 osoba na dnevnom smještaju, a realizacijom ovog prioritetnog projekta u segmentu socijalne skrbi, dubrovačkim će umirovljenicima osigurati standard koji im je godinama nedostajao. 

Projekt izgradnje Doma za starije i nemoćne s cjelokupnom potrebnom dokumentacijom prijavljen je na sufinanciranje u okviru Poziva na dodjelu bespovratnih sredstava „Izgradnja i opremanje centara za starije osobe (izvaninstitucijske i institucijske usluge)“ Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike. 

Ugovor za izvođenje radova rušenja i čišćenja gradilišta, vrijedan 157.651,00 eura bez PDV-a, odnosno 197.063,75 eura s PDV-om, potpisan je s izvođačem Inženjering georad d.o.o. iz Makarske, koje zastupa direktorica Marina Selak. 

  

NASTAVAK ULAGANJA U PROMETNU INFRASTRUKTURU  

Održan radni sastanak s predsjednikom uprave Hrvatskih cesta 

Gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković i suradnici održali su  radni sastanak s predsjednikom Uprave Hrvatskih cesta Josipom Škorićem.  

Nastavno na kontinuiranu suradnju Grada Dubrovnika i Hrvatskih cesta kroz proteklih šest godina, na sastanku se razgovaralo o nastavku realizacije projekata značajnih za Grad i građane te su dogovoreni daljnji koraci u pripremi tehničke i projektne dokumentacije. 

image

Održan radni sastanak s predsjednikom uprave Hrvatskih cesta

S obzirom na to da su Hrvatske ceste i dosada bili otvoreni za suradnju i potrebe građana ovog područja, usuglašeno je da će se u narednom razdoblju, a prije javne rasprave, održati zbor građana na temu projekta trase ceste preko rijeke Omble.

Ovaj skup okupit će predstavnike nadležnih Hrvatskih cesta, Grada Dubrovnika te stručne i zainteresirane javnosti, kako bi se kroz dijalog s građanima razriješila sva otvorena pitanja. 

Gradonačelnik Franković zahvalio je predsjedniku Uprave Škoriću na dosadašnjoj kontinuiranoj suradnji i podršci u svim značajnim projektima za građane dubrovačkog područja kojima su se razriješili brojni cestovni i sigurnosni problemi Grada Dubrovnika. 

Bolji standardi

Grad Dubrovnik u posljednjih šest godina povukao je više od 300 milijuna eura europskih sredstava koja se izravno ulažu u povećanje komunalnog i društvenog standarda te unapređenje kvalitete života svih građana. 

Kreće čišćenje

Predviđeni početak izvođenja radova rušenja i čišćenja gradilišta je idući tjedan, a rok završetka 44 dana od dana uvođenja u posao. 

Prioritetne investicije

Kao prioritetne investicije koje će se realizirati u nadolazećem razdoblju istaknuta je rekonstrukcija ceste od Mosta dr. Franja Tuđmana do Ilijine glavice, projekt lijevog skretača za Bosanku, pothodnik Orašac, kao i rekonstrukcija raskrižja u Lozici. 

23. travanj 2024 21:07