StoryEditorOCM
DubrovnikUSKRŠNJA PROPOVIJED BISKUPA UZINIĆA U KATEDRALI

Isusovo uskrsnuće je novi, preobraženi život

Piše DV
21. travnja 2019. - 13:21
Na Uskrs, svetkovinu Uskrsnuća Gospodnjega, danas je središnje pontifikalno euharistijsko slavlje dubrovački biskup mons. Mate Uzinić, nakon jutarnje mise u dubrovačkom zatvoru, slavio s vjernicima u katedrali Gospe Velike.

U propovijedi se biskup osvrnuo na povijest i sadašnjost kršćanstva u kojima postoje mnoge poruke i stvari koje „nas čine ponosnima“ kao i one „zbog kojih se stidimo“. Među negativnim stvarima biskup je nabrojio razdijeljenost kršćana i međusobne svađe, povijesne ratove koje su međusobno vodili, kao i oni križarski koje smo vodili protiv drugih, inkvizicija i slično, ali iz sadašnjeg trenutka je izdvojio pojave od kojih je najbolnija ona neprikladnog suočavanja sa zločinom pedofilije, a kojoj uz bok ide i netransparentno upravljanje crkvenim dobrima, nedostatak poniznosti i sl.

-No važno je primijetiti da ništa od toga čega se stidimo nije ono što pripada biti naše kršćanske vjere, nego da su to zapravo samo izdaje kojima smo zamračili i zamračujemo ljepotu kršćanske poruke i sliku Isusa Krista koju bismo kao kršćani i Crkva trebali pokazivati ljudima svoga vremena- poručio je na početku propovijedi biskup Uzinić.

Kao poruku koja je u kršćanstvu bitnija od svih ostalih biskup Uzinić je istaknuo poruku o Isusovom uskrsnuću i suuskrsnuću onih koji u njega vjeruju:- To je poruka da je grob Isusa, kojega mi kršćani ispovijedamo kao Gospodina i Krista, ostao prazan, da je on pobijedio smrt, da je uskrsnuo. Istočna kršćanska braća tu poruku, puno snažnije od nas zapadnjaka, izražavaju uskrsnom čestitkom: 'Krist je uskrsnuo. Uistinu je uskrsnuo!'- istaknuo je biskup.

Isusovo uskrsnuće nije vraćanje na staro nego ustajanje na novi, preobraženi život. „Ono je novo stvaranje“, naglasio je biskup te nastavio kako je uzrok toga zašto su se u povijesti kršćanstva događale negative stvari nespojive s kršćanskim porukama i zašto se danas događaju određene pojave upravo u tome „što mi zapravo uopće nismo povjerovali u Isusovo uskrsnuće kao novo stvaranje, s kojim je zato usko vezana i vjera da ćemo i mi s njim uskrsnuti, ali i obveza da s njim i po njemu već sada postanemo novi ljudi“. „Bez te vjere smo pokušali i pokušavamo sagraditi ovozemaljsko kraljevstvo različitih interesa, a ono se gradi na drugačijim temeljima od onog odbačenog zaglavnog kamena koji je Isus Krist, naš uskrsnuli Gospodin“, poručio je biskup.

Dodao je kako „povijest kršćanstva nije svediva samo na one nedosljedne trenutke naše povijesti, iako nas neki žele na to svesti, niti je ispravno sadašnjost kršćanstva i Crkve gledati isključivo kroz neke negativne pojave koje obilježavaju medijski prostor, iako nas mnogi samo kroz to vide“. Pozvao je vjernike da se ipak i zbog toga preispitaju „nad svojom vjerom u Isusovo i naše uskrsnuće“ i koliko ona utječe na njihov svakodnevni život, promišljanja, odnose i izbore.

Biskup je naveo neka sociološka istraživanja koja pokazuju da danas mnogi, uključujući i kršćane, ne vjeruju u Isusovo uskrsnuće. Ta istraživanja pokazuju i da je još više onih koji ne vjeruju u našu mogućnost suuskrnuća. „Prema nekim istraživanjima provođenim u Hrvatskoj prije nešto više od deset godina omjer je bio 77% onih koji vjeruju da je Isus uskrsnuo, 52% onih koji vjeruju da ćemo i mi uskrsnuti, odnosno da smrću život ne završava nego se nastavlja“, kazao je biskup.

Promišljajući o tome što je ono glavno što kršćane čini drugačijim od drugih vjernika i onih koji ne vjeruju, biskup je ustvrdio kako to nije neki poseban moralni nauk jer bi to značilo da su oni još jedna politička organizacija, socijalna ustanova ili civilna udruga, ali oni to nisu. Kršćane drugačijim čini vjera u Isusovo uskrsnuće i naše suuskrsnuće, istaknuo je biskup.

Kazao je također kako u Isusovom životu i životu kršćana smrt nije točka na i:- Točka na i je uskrsnuće, život, domovina na nebesima, vječnost. To je naša kršćanska posebnost u koji vjerujemo i kojem se nadamo ne na temelju lijepih želja, nego jedne činjenice, a ta činjenica je Isusov prazan grob u koji smo i mi sišli s Isusovim apostolima u današnjem evanđelju, odnosno ono štio ga je učinilo praznim, a to je Isusovo uskrsnuće- naglasio je biskup Uzinić.

Uz želje da se to vjernicima i dogodi dubrovački biskup je svima čestitao Uskrs s najvažnijom kršćanskom porukom: „Isus je uskrsnuo, aleluja! Uistinu je uskrsnuo, aleluja!“

Liturgijsko pjevanje s poznatim uskrsnim pjesmama predvodili su katedralni zborovi pod vodstvom profesorice Maje Marušić.
 
24. travanj 2024 04:19