StoryEditorOCM
DubrovnikStanovnici Lopuda i dalje nezadovoljni

Istekao je zakonski rok: Odašiljači i veze, Grad Dubrovnik i HAKOM kriju dokumentaciju o odašiljaču i nisu je dostavili na uvid

Piše dv
18. veljače 2022. - 17:29

Temeljem Zakona o pravu na pristup informacijama, Lopuđani su od sudionika procesa planiranja, odobrenja i izvršenja izgradnje 36 metara visokog odašiljača u neposrednoj blizini zaštićenih spomenika, zatražili uvid u dokumentaciju kojom se zakonski opravdava postavljanje spornog stupa, no unatoč isteku zakonskog roka u kojem su ih spomenute institucije trebale dostaviti, to do danas nisu napravile.

Nacionalna tvrtka Odašiljači i veze, Grad Dubrovnik te HAKOM – dionici procesa izgradnje odašiljača na otoku Lopudu, unatoč proteku zakonskog roka, nisu dostavili na uvid dokumentaciju kojom bi potkrijepili svoje tvrdnje da je postavljanje stupa provedeno u skladu sa svim zakonskim propisima.

Naime, Lopuđani više od mjesec dana upozoravaju nadležne institucije i širu javnost da je nacionalna tvrtka Odašiljači i veze, uz suglasnost Grada Dubrovnika te ostalih nadležnih institucija, 36 metara visok odašiljač postavila na mjestu na kojem to nikako nije smjela učiniti.

Novi odašiljač izgrađen je tako na području arheološke zone Sutmiho koja sama po sebi zahtijeva posebnu zaštitu i nadzor nad izvođenjem bilo kakvih radova od strane Ministarstva kulture i Konzervatorskog odjela. Budući da je na toj čestici već postojao odašiljač (15 metara niži) te da je investitor govorio da mu je u planu samo zamjena dotrajalog odašiljača, a ne i izgradnja novog i puno višeg tornja koji je i značajno širi od starog, pretpostavka je da institucije nisu detaljno ispitale sve okolnosti prije davanja suglasnosti te nisu primijenile odredbe važećeg PPU Grada Dubrovnika za ovu vrstu građevine.

Lopuđani su javnosti predočili dokumentaciju iz koje je razvidno kako čestica 528 na kojoj se nalazi odašiljač, osim što se nalazi na području arheološke zone, također spada i u prirodni habitat. Iz preslike Županijskog prostornog plana jasno se vidi da je lokacija za TV toranj bila predviđena na posve drugom mjestu, dok je komunikacijska infrastruktura planirana u rasponu od 3000 metara.

Preslik izvoda iz katastra dokazuje pak kako OiV nije upisan kao vlasnik parcele na kojoj se izgradio odašiljač, što znači da nije mogao ni dobiti valjani akt o gradnji na svoje ime. Osim toga, sadašnja antena, kao i kućica također nisu upisane, odnosno legalizirane, a vidljivo je da i je na tom zemljištu upisana plomba privremene zaštite što znači da se bez nadzora i odobrenja konzervatora na ovom području ništa nije smjelo raditi.

Važno je i reći kako je HAKOM kao mrežni regulator bio obvezan u postupku davanja prethodne suglasnosti na postavljanje odašiljača, provesti javnu raspravu. Nema dokumenata koji potvrđuju da je javne rasprave bilo, niti bilo tko na Lopudu to može potvrditi.

Ranije ovog tjedna Lopuđani su doznali i da je Grad Dubrovnik odbio zahtjev zbora građana da se njihovi članovi pridruže akcijskom timu koji se bavi iznalaskom rješenja postavljenog odašiljača.

„Način na koji je akcijski tim trenutačno organiziran, ide u prilog tvrtki OiV pa očekujemo da će rješenje koje će ponuditi vjerojatno biti vezano za svojevrsno maskiranje tornja. Ovim putem im poručujemo da mi ne planiramo stati s iznošenjem istine u medije i javnost te da nas neće ušutkati, bez obzira na to što nismo formalno članovi tima za pregovore koji bez nas niti nema legitimitet“, izjavio je Marko Nožica, predstavnik spomenute lokalne inicijative.

Radeći na iskapanju novih temelja i izgradnji novog odašiljača, investitor je došao i vrlo blizu zaštićene spomeničke građe te obnovljenih kuća za odmor čija se rekonstrukcija vodi po izrazito strogim konzervatorskim kriterijima pa je legitimno postaviti pitanje o opravdanosti postavljanja odašiljača kojega okružuje zaštićena spomenička građa iz 15. stoljeća, na što do danas također nitko nije reagirao pa je postavljeni odašiljač trajno narušio prepoznatljivu vizuru Lopuda.

25. travanj 2024 03:52