StoryEditorOCM
DubrovnikSRĐ JE GRAD PRIOPĆIO

‘Ista ona građanska prava i demokratske slobode koje su se 2013. godine kršile u Dubrovniku, krše se ovih dana i u Puli‘

Piše DV
5. listopada 2022. - 13:22

Na konferenciji za medije održanoj danas u 12 sati u dubrovačkoj staroj gradskoj luci govorili su članovi stranke Srđ je Grad Ivan Viđen i Đuro Capor.

- Danas ukazujemo kako se ista ona građanska prava i demokratske slobode koje su se 2013. godine kršile u Dubrovniku, krše ovih dana i u Puli. Građani Pule odlučuju o sudbini gradskoga kupališta i šetnice Lungomare gdje se planira izgraditi hotel umjesto zone sporta i rekreacije koja se tamo nalazi i koju čitava Pula koristi. Građani i građanke Pule okupljeni u Inicijativu za Lungomare prikupili su dovoljan broj potpisa da se u ovu nedjelju 9. listopada 2022. održi drugi lokalni referendum izboren na zahtjev građana u Republici Hrvatskoj.

Važno je primijetiti da je scenarij u Puli danas vrlo sličan onome kakav je bio u Dubrovniku prije devet godina. Da vidimo.

- Sprega „developera“ koji je posegnuo za javnim dobrima s gradskim političarima koji bi javni interes trebali štititi dogodila na sličan način kao u Dubrovniku: ono što je u Dubrovniku bila neprincipijelna koalicija HDZ-a, SDP-a, HNS-a, HSS-a, Vićanova DDS-a i Raguževe DUSTRE okupljena u takozvani Dubrovački dogovor, to je u Puli takozvani #Konsenzus za Pulu. Lijepi je to naziv za neformalnu koaliciju, zamislite, SDP-a, HDZ-a, Zoričićevih nezavisnih i nekoliko IDS-ovih „žetončića“. Baš lijep konsenzus, zar ne?

- Jednako kao i na Srđu, ovdje se radi o ulasku turističke i kvazi-turističke izgradnje u prostor zelenila, sporta, rekreacije. I, da čovjek ne povjeruje, i ovaj je projekt bujao i rastao u svakome od niza izmjena prostornih planova. Logično je da se sa svakom izmjenom prostornih planova projekti samo povećavaju, zar ne ?

Slično kao i u Dubrovniku, nevjerojatno ali istinito, novi je gradonačelnik nakon što je izabran „promijenio ploču“ i postao glavni promotor projekta.

- U ranoj fazi prikupljana potpisa investitor je prijetio tužbom za odštetu te je zaista i tužio neke od članova Inicijative za Lungomare. Radi se o tzv. slap tužbama koje zapravo služe zastrašivanju i iscrpljivanju građana. Vjerovali ili ne,

na sudu u Dubrovniku još su u tijeku slični postupci golfera protiv predstavnika Zelene akcije.

- Kao i na Srđu koji su reklamirali ugledni arhitektonski uredi (sjetite se Zahe Hadid i Grega Normana) tako se i u slučaju Pule koristi idejni projekt renomirane tvrtke 3LHD ne bi li se javnost uvjerilo u arhitektonsku uspješnost. Time se gubi iz vida ono glavno: ne radi se ovdje o arhitekturi, radi se o drastičnom smanjenju prava građana Pule na svoju šetnicu čije oduzimanje investitoru omogućuju izabrani predstavnici građana koji bi trebali štiti javno dobro. Strukovne udruge arhitekata lokalne i nacionalne usprotivile su se projektu. To, dakako, nije promijenilo stavove većine u Gradskome vijeću grada Pule koji misle da znaju bolje.

- Uz to, investitor ima utjecaja na nekolicinu moćnih nacionalnih medija te se referendumska inicijativa susreće s medijskom blokadom u velikom broju medija.

Građanima Pule otvoreno se poručuje da projekt ide dalje bez obzira na referendum te je referendumu usprkos zatražena i lokacijska dozvola. Ako to nije bezobrazan način da građanima Pule netko kaže kako njihovo mišljenje i oni sami nisu važni – što jest ? Ali i to smo svojedobno bili vidjeli i kod nas.

No, posljednja kap koja je prelila našu čašu bilo je investitorovo otvoreno pozivanje građana putem oglasa da na dan referenduma ostanu doma. To je zapravo kampanja potkopavanja referendumskih rezultata što u demokratskom društvu ne bi smjelo uopće biti moguće. Pod krinkom slobode govora zapravo se podrivaju ustavne kategorije. Toj istoj kampanji pridružile su se i stranke u pulskome gradskom vijeću koje su do sada, kako je spomenuto, ionako već pogodovale projektu glasovanjem za izmjene prostornih planova. Gradonačelnik Zoričić i vijećnici beskrupuloznoga #Konsenzusa za Pulu odlučili su ne pojavljivati se u emisijama sučeljavanja organiziranima na radiju, niti pozvati vlastite građane da izađu na referendum u nedjelju - nastavlja se u priopćenju.

- Žalosno je da su demokratski standardi i nakon deset godina na istoj niskoj razini, svejedno radi li se o Istri ili Dubrovniku. Ozbiljno razmišljamo da radi obrane prava na referendum podignemo kaznenu prijavu protiv onih koji građane pozivaju da ne koriste svoje zakonima i demokratskim standardima zajamčeno pravo. Prikriveno ili manje prikriveno podrivanje tog prava kao i prikriveno ili manje prikriveno antireferendumsko zastrašivanje koje jači provode nad slabijima država svakako mora spriječiti ! Čemu zaklinjanje u vladavinu prava, čemu članstvo u zajednici europskih naroda, čemu pozivanje na demokratske standarde kada se dopušta da građanima netko stvara „šum u komunikacijskom kanalu“ i izravno utječe na njihovu odluku da koriste neko svoje demokratsko pravo. U Puli, kao što je to bilo i u Dubrovniku, interes građana primarno ne štiti lokalna vlast, ona koja bi to trebala činiti po prirodi stvari. Umjesto toga ona građane namjerno konfrontira s investitorom. Pred bilo kojim investitorom javno dobro najprije treba štititi lokalna vlast, a ne ignorirati građane kada tu istu vlast upozore na propuste u prostornom planiranju.

Građanima i građankama Pule odavde želimo poručiti da se ne daju zastrašiti ni ušutkati, neka izađu na referendum i neka obrane svoje ustavno pravo da sami odlučuju što žele u svome gradu.

- A investitoru poručujemo da je nebitan. To i primjer Srđa pokazuje. Deset godina nakon njihova bahatog zastrašivanja na platou iznad Grada nema ništa od golfa, vila i apartmana, a tvrđava Imperijal više nije u golferskoj koncesiji. Pa nek‘ i u Puli zna što ga čeka - zaključeno je u priopćenju.

19. travanj 2024 18:36