StoryEditorOCM
DubrovnikGRAD PO MJERI GRAĐANA

Isplaćene božićnice za 946 umirovljenika, Libertas pojačao vozni park s još tri autobusa, stanari Ulice Žrtava s Dakse odbili predloženu rekonstrukciju ulice

Piše Grad Dubrovnik
23. prosinca 2022. - 10:50

POTPORA GRAĐANIMA TREĆE ŽIVOTNE DOBI

Grad Dubrovnik isplatio božićnice za 946 umirovljenika

Grad Dubrovnik isplatio je dodatak na mirovinu - božićnicu sugrađanima umirovljenicima koji ovo pravo ostvaruju u sklopu Mjera socijalnog programa. Za 946 dubrovačkih umirovljenika ukupno je isplaćeno 242.100,00 kuna. Umirovljenicima koji primaju mirovine od 1.801 do 2.000 kuna dva puta godišnje (Uskrs i Božić) isplaćuje se dodatak od 400 kuna.

image

Umirovljenici su i ovih blagdana dobili božićnice

Onim umirovljenicima čije mirovine iznose od 2.001 do 2.200 kuna dva puta godišnje isplaćuje se dodatak od 300 kuna, dok umirovljenici s mirovina u razred 2.201 do 2.500 kuna dva puta godišnje primaju 200 kuna. Božićnica je prethodno isplaćena i za korisnike četiri ustanove. Domu za stare i nemoćne "Domus Christi", Domu za starije "Dubrovnik", Domu za djecu "Maslina" i Centru za rehabilitaciju Josipovac prigodno je isplaćeno po 20 tisuća kuna. Grad Dubrovnik isplatio je i dodatak na mirovinu umirovljenicima s mirovinama do 1.800,00 kuna.

Ukupno je isplaćeno 105.500 kuna za 493 korisnika mjere koji mjesečno ostvaruju pravo na dodatak u iznosu od 200 kuna. Oni umirovljenici čije su socijalne prilike posebno otegotne ostvaruju uvećani mjesečni dodatak od 500 kuna. Grad Dubrovnik isplatio je i sredstva za novčanu pomoć starijima od 65 godina koji nemaju vlastitu mirovinu niti druge prihode te ostvaruju novčanu pomoć u mjesečnom iznosu od 300 kuna.

Ova mjera za mjesec studeni isplaćena je za 190 korisnika, a ukupan isplaćeni iznos je 57 tisuća kuna. Podsjetimo, novom Odlukom o socijalnoj skrbi predviđeno je povećanje mjesečnog novčanog iznosa dodatka na mirovinu.

Uskoro potvrda povećanja

Izmjene o povećanju mjesečnog novčanog iznosa stupit će na snagu nakon usvajanja mjera Socijalnog programa za 2023. na Gradskom vijeću.

FINANCIRANO EUROPSKIM SREDSTVIMA

Libertas pojačao vozni park, stigla još tri autobusa

Čak 29 autobusa sufinanciranih iz EU fondova pristiglo je u Dubrovnik u dva ciklusa zadnje dvije godine, a među njima i tri midi prigradska autobusa marke OTOKAR koji su prošlog tjedna u prostorima društva Libertas predstavljeni javnosti. ‘‘Uistinu možemo izraziti zadovoljstvo činjenicom kako je vozni park Libertasa sve noviji, što znači da su i troškovi održavanja manji. Također, Libertas Dubrovnik je spreman za novo financijsko operativno razdoblje i napravljene su sve studije potrebne za nadolazeći EU natječaj, putem kojeg će nam biti omogućena nabavka električnih autobusa.

image

Libertas je ponovno pojačao vozni park

Time će se dodatno smanjiti godine voznog parka na našim ulicama na korist sugrađana i posjetitelja te postići maksimalna održivost koju smo željeli po pitanju redovne zamjene autobusa‘‘, rekao je u ovoj prigodi gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković. Autobusi u gradskom prijevozu trenutačno su starosti unutar 6 godina, prigradskog unutar 9 godina te im je prosječna starost 7,5 godina. ‘‘Ukupna vrijednost tri nova autobusa je 2.644.800,00 kuna uvećano za PDV, od toga 2,2 milijuna EU sredstva, a vrijednost svih 18 autobusa nabavljenih u ovom ciklusu je 30.960.540,00 uvećano za PDV, od čega 26 milijuna kuna EU sredstava.

Kad se tome pridoda i lani pristiglih 11 autobusa pribavili smo ih ukupno 29 i povukli gotovo 50 milijuna kuna europskih sredstava‘‘, istaknuo je prilikom predstavljanja direktor društva Libertas Dubrovnik d.o.o. Franko Mekišić. Tri midi autobusa namijenjena su prigradskom prijevozu, kapaciteta nešto manjeg od 50 putnika.

Kamo će novi autobusi?

Tri najnovija autobusa bit će raspoređena za Osojnik, Bosanku i Šipan te po potrebi za župske linije.

‘VOX POPULI‘ ODLUČIO

Stanovnici ulice Žrtava s Dakse ne žele rekonstrukciju ulice kako je predloženo

Nakon što je Grad Dubrovnik kao prvi grad u Republici Hrvatskoj omogućio izjašnjavanje našim sugrađanima da putem sustava e-građani sudjeluju u anketi za ona pitanja koja se direktno odnose na određenu problematiku, kao prvo komunalno pitanje gradska uprava postavila je pitanje stanovnicima ulice Žrtava s Dakse o tome jesu li suglasni s rekonstrukcijom navedene ulice na osnovu predloženog projektnog rješenja.

image

Ulica Žrtava s Dakse

Bozo Radic/Cropix/Cropix

Ovoj anketi su se odazvala ukupno 24 stanovnika navedene ulice od kojih se većina izjasnila kako ne podržavaju navedeni prijedlog. Stoga je gradska uprava odlučila kako nakon provedene ankete neće na Gradsko vijeće stavljati točku "Prijedlog zaključka kojim se daje suglasnost investitoru ANNA NAVIS d.o.o. na iskazanu namjeru financiranja troškova rekonstrukcije dijela ulice Žrtava s Dakse i parka s javnim parkiralištem i o davanju suglasnosti na tekst Ugovora o načinu financiranja troškova rekonstrukcije".

Gradonačelnik Mato Franković uputio je zahvalu sugrađanima koji su sudjelovali u ovom anketnom upitniku. –"Drago mi je što smo "probili led" i pokazali kako naši sugrađani jednostavno mogu sudjelovati i donositi odluke o određenim komunalnim pitanjima koji neposredno imaju utjecaj na njihovu kvalitetu života. Siguran sam da ćemo upravo kroz ovakav sustav anketnih pitanja i dalje moći s našim sugrađanima imati direktan dijalog i kako ćemo upravo na ovaj način uvijek moći u kratkom vremenu i direktno osjetiti bilo građana", istaknuo je gradonačelnik.

I građani upravljaju

Platforma Otvoreni Grad koji je primijenila ova gradska uprava prvi je sustav u Republici Hrvatskoj koji omogućuje direktno sudjelovanje građana u upravljanju gradom.

16. travanj 2024 14:35