StoryEditorOCM
DubrovnikUOČI PROSVJEDA ŠIPANACA

Iskusni pomorski kapetan o problemima s vezama po šiloku. Nije samo kriva Novalja, evo što je još problem

Piše Gabrijela Bijelić
15. svibnja 2023. - 19:48

- Mještani Suđurđa opravdano se bune. A u ovom slučaju nije problem samo Novalja koja je prelagan brod, već i riva izgrađena na skroz krivom mjestu. Očito ju je projektirao netko iz Zagreba koji nije ni izašao iz ureda obići teren i popričati s mještanima. Da su rivu pomaknuli samo 200 metara naprijed, moglo bi se uplovljavati bez poteškoća i po jakom vjetru i valovima.

image

Riva u Suđurđu

Tonci Plazibat/Cropix/Cropix

Ovako, stiga ulazi u katamaran kojemu fali težine, rizik kod pristajanja je velik, pa svaki kapetan može prema vlastitoj procjeni reći da nije sigurno i da neće uploviti. Suđurđu bi trebao brod većeg gaza i teži, da mu stiga ne smeta – ocijenio je umirovljeni kapetan Ivo Svetac. Iskusni pomorac upozorava kako isti problem sa stigom kao Šipan za južine ima i Lopud.

- Otočanima je najvažnije da svakodnevno imaju brodsku vezu s Dubrovnikom i u tom smislu im bolje odgovara Postira. Brzina pritom nije ključna, nego sigurnost i stabilitet broda – podsjeća Svetac koji je imao prigodu upravljati i brodom Dora koja će prema najavi Jadrolinije preuzeti liniju za Elafite krajem svibnja:

image

Mještani Šipana prosvjedovat će jer nisu zadovoljni s katamaranom Novalja

Teofil Bogdan/

- Ona jest većeg kapaciteta od Novalje, ali to nije presudno. Nažalost, moram reći da je Novalja bolji izbor od Dore koja je jednotrupac. A što se tiče dovođenja e-brodova negdje u budućnosti, ne mogu o tome reći ništa. Mi pomorci uopće nismo upućeni u njihove karakteristike, što ako i oni budu od laganog aluminija? Hoće li se i tad ponoviti Novalja ? - ističe kapetan Ivo Svetac, poznat i kao dugogodišnji zapovjednik ‘None Ane‘.

23. travanj 2024 20:35